Til hovedinnhold

Bruk av fotofilter

Filtrene hadde sine beste dager da man ennå fotograferte med film. Digital bildebehandling var da ikke kommet så langt, og man brukte i stedet ulike filtre for å få fram ønskede effekter.
Derfor forbinder mange bruk av filter med tydelig bildemanipulering. De vanligste filtrene har derimot ikke så drastiske resultater. De brukes rett og slett for å forsterke enkelte effekter, for eksempel lysfenomener.
Her er litt om de vanligste filtrene:

Et UV-filter skal fjerne ultrafiolett lys og har en viss forbedrende effekt ved fotografering i disig vær. Likevel er filterets hovedfunksjon rett og slett å beskytte objektivet.
Når du fester dette utenpå objektivets glass, er det jo selve filteret som blir utsatt for eventuelle støt og riper. Det er mye rimeligere å bytte et filter hvis du får ripe eller skade på det, enn å bytte hele objektivet.
Ved bruk av UV-filter er det viktig å huske på at glasset på filteret skal ha minst like god kvalitet som glasset på objektivet. Ellers kan jo bildekvaliteten forringes.
Et polafilter, eller polariseringsfilter som det egentlig heter, er blant filtrene du bør skaffe deg. Dette reduserer refleksjoner i for eksempel vann og glass, og sørger for forsterkede farger. Det vil for eksempel hjelpe deg å fange hvite skyer mot en blå himmel, noe som ellers fort kan bli litt grått i sterkt sollys.
Et ND-filter (Neutral density), eller gråfilter som det også kalles, skal begrense mengden av lys som når fram til bildebrikken. Da kan man ta bilder med kortere lukkertid eller mindre blenderåpning. Det betyr at man for eksempel enklere kan få uklare bakgrunner med mindre dybdeskarphet.
Gradert filter kan brukes for å redusere kontrasten i bildet. Ved soloppgang kan det for eksempel være behov for å dempe sollyset litt for å få fram detaljer andre steder i bildet. Man får også tak i graderte filtre med farger, som kan benyttes for spesielle effekter. Oransje eller brunlig filter kan for eksempel gi stemningsfulle himler på bilder.
Her kan du lese mer om objektiver.

Mer om
annonse