Til hovedinnhold

Slik får du topp talekvalitet

Alt du må vite om HD Voice og andre måter å få godlyd i mobilen på.

Shutterstock / 165061268

HD Voice

Det er ikke bare kvaliteten på mobiltelefonen din som avgjør hvor god lyd du får når du snakker i telefonen. Du har kanskje også lagt merke til at lydkvaliteten kan variere veldig avhengig av hvem du snakker med? Det er selvfølgelig ikke personen i andre enden det kommer an på.

I tillegg til at det selvfølgelig kan være forskjeller i kvaliteten på mobiltelefonene som brukes i den ene eller andre enden, er den viktigste årsaken til virkelig god talekvalitet at du i noen tilfeller får HD Voice. Dette er en forholdsvis ny teknologi som gjør at tale overføres med enda bedre kvalitet enn før.

Her kan du høre hvor mye bedre HD Voice låter »

I tillegg til HD Voice finnes det også en annen måte å få bedre talekvalitet på – nemlig IP-telefoni (VoIP). Vi skal gå nærmere inn på dette litt senere i denne artikkelen.

Men først skal vi ta for oss HD Voice.

Vanlig tale på mobil (AMR, markert i rødt) overfører lyd i frekvensområdet 300-3400 Hz. Med HD Voice (Wideband AMR) dekkes frekvenser helt fra 50 til 7000 Hz – noe som gir klart bedre kvalitet på tale.Kilde: GSA.

Dette er HD Voice

HD i HD Voice står for «High Definition». På samme måte som vi snakker om et bilde med høy oppløsning – mange bildepunkter – når vi snakker om HD TV, betyr HD Voice overføring av tale med mye mer detaljer og mer informasjon.

Menneskets stemmebånd kan produsere lyder som går fra typisk de dypeste tonene på rundt 80 Hz (Hertz) – svingninger i sekundet – og opp til de lyseste tonene på rundt 14 kHz (kilohertz, tusen svingninger i sekundet). Men når tale skal overføres via mobilnettet tas kun lydene mellom 300 Hz og 3,4 kHz med – såfremt du ikke har HD Voice. Har du HD Voice, får du med alle lydfrekvensene mellom 50 Hz og 7 kHz. Resultatet er merkbart bedre talekvalitet, og at det blir lettere å oppfatte hva som blir sagt. Uten HD Voice kan det ofte være vanskelig å høre forskjell på noen lyder, som bokstavene F og S eller N og M.

Nå kan man kanskje spørre seg hvorfor man ikke kunne overføre et enda større frekvensområde – det menneskelige øre kan jo tross alt høre frekvenser fra rundt 20 Hz og opp til rundt 20 kHz. Men HD Voice er – som det fremgår av navnet – først og fremst beregnet på overføring av tale, og da er det viktigste å dekke de frekvensene som brukes av den menneskelige stemme.

Frekvensområdet som brukes når du ikke har HD Voice er det samme som ble brukt i analog telefoni – det vil si før GSM-nettets tid. Ved å ikke bruke et større frekvensområde kunne operatørene spare kapasitet i mobilnettet, og på den måten kunne enda flere samtaler overføres samtidig til én enkelt basestasjon.

Litt om lyd-kodeker

HD Voice kalles også «Wideband AMR», mens «vanlig» telefonlyd kalles bare AMR. AMR står for Adaptive Multi-Rate, og er en såkalt kodek. Lyd som skal overføres som bits – nuller og ettall – må konverteres fra analogt til digitalt. Det er det kodeken som står for. Kodeken som brukes i dag for overføring av tale i 3G-nettene heter AMR – og den som brukes til HD Voice er altså Wide Band AMR, også kalt AMR-WB.

Det er faktisk åtte år siden de første forsøkene med AMR-WB – HD Voice – ble gjort. Ifølge Wikipedia var det T-Mobile som begynte å teste ut dette først i Tyskland, i samarbeid med Ericsson. Senere ble teknologien rullet ut i flere land, og våren 2013 begynte Telenor utrullingen også her i Norge. NetCom kom igang like etterpå, og har nå HD Voice flere steder i landet – men ikke overalt.

Vi nevnte innledningsvis at HD Voice dekker et bredere frekvensområde enn det som har vært gjort tidligere. Det er imidlertid også en annen forskjell. Ringer du uten HD Voice brukes en samplingsfrekvens på 8 kHZ, som betyr at det tas lydprøver 8 000 ganger i sekundet. Med HD Voice er samplingsfrekvensen økt til 16 kHz – 16 000 lydprøver i sekundet.

En annen grunn til at HD Voice låter bedre, er at det ikke skjer såkalt transkoding av talen underveis når talen overføres fra en HD Voice-klar mobil til en annen HD Voice-klar mobil. Sagt på en annen måte betyr det at datastrømmen ikke kodes om underveis i mobilnettet, noe som kan gi dårligere kvalitet. I stedet skjer dekodingen av datastrømmen fra din mobil først i mobilen til mottakeren.

Apples nye iPhone 5C er blant mange telefoner som nå støtter HD Voice.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Den nye kodeken som brukes i HD Voice vil for øvrig kunne fjerne bakgrunnsstøy – altså lyder kodeken tolker som noe annet enn en menneskelig stemme. Dette er noe Telenor har gjort et poeng ut av i sine reklamevideoer, som viser en som står og synger i en mobiltelefon ute på en bråkete byggeplass – og stemmen kan høres klart og tydelig i en mobiltelefon i den andre enden. Hvor realistisk denne reklamevideoen er, vet vi ikke – men at HD Voice er god på å fjerne bakgrunnsstøy, er det ingen tvil om.

Slik får du HD Voice

Det er imidlertid en rekke forutsetninger som må være på plass for at du skal få HD Voice. For det første må både telefonen din og telefonen til den du snakker med støtte HD Voice, og så må du også være i et mobilnett som støtter HD Voice. Og for å gjøre det ekstra komplisert, så støttes foreløpig ikke HD Voice mellom mobilnettene til Telenor og NetCom, noe som betyr at du som for eksempel Telenor-kunde ikke får HD Voice når du snakker med en NetCom-abonnent – selv om dere begge har klargjorte telefoner.

GSA – Global Mobile Suppliers Association – lager jevnlig lister med oversikt over mobiltelefoner på markedet som har støtte for HD Voice. Den nyeste listen i skrivende stund er fra 9. august 2013, og inneholder tilsammen 245 mobiltelefoner fra 17 produsenter. Vi har listet opp alle de mest aktuelle modellene på neste side, inkludert noen modeller som har kommet etter den siste oppdateringen av den offisielle listen.

Programvaren i mobiltelefonen din må også støtte HD Voice, så gå inn i innstillingsmenyene og sjekk at du har siste versjon.

For å oppsummere:

  • Telefonene i begge ender må støtte HD Voice
  • Du må være i et mobilnett som støtter HD Voice
  • Foreløpig må begge parter være i nettet til samme operatør
Skype (til venstre) og Viber er to gode IP-telefoni-apper.

IP-telefoni

Den enkleste og greieste måten å få god talekvalitet på, er HD Voice – men som du har sett så virker ikke dette alltid. Det finnes imidlertid en annen metode også – IP-telefoni, også kalt VoIP (Voice over IP). Mange av de mest populære appene for IP-telefoni gir deg merkbart bedre lydkvalitet sammenlignet med hva du vanligvis får via mobiltelefonen – i hvert fall hvis du ikke har HD Voice.

Ulempen med IP-telefoni har ofte vært at begge parter må ha den aktuelle IP-telefoni-appen på sin mobil, men noen apper – som Skype – lar deg også ringe til mobiltelefoner uten Skype, samt til fasttelefoner.

Skype er også den mest populære IP-telefoni-appen, og det fine med den er at den finnes til både iOS, Android, Windows Phone, samt Windows-PC-er og Mac-er. Dermed kan du snakke med venner og bekjente på tvers av ulike plattformer. I tillegg til vanlige talesamtaler, har du også mulighet til å chatte eller, hvis du har frontkamera, gjennomføre videosamtaler. Vil du ringe til vanlige telefoner som ikke har Skype, må du bruke en funksjon som heter Skype Out. Denne koster penger, men prisene er forholdsvis lave.

En annen populær app er Viber. Denne appen er utrolig enkel å bruke, siden brukernavnet er mobilnummeret ditt – og appen automatisk kan finne andre Viber-brukere i kontaktregisteret ditt, hvis du tillater det. Appen har fått ganske mange brukere etter hvert, så det er gode muligheter for at du finner noen å snakke med via Viber.

Ellers nevner vi også Apple Facetime og Google Hangouts. Der får du også topp talekvalitet, men disse tjenestene er først og fremst beregnet på videosamtaler, eller i Google Hangouts tilfelle – chat og videosamtaler.

Les mer om Viber her »

IP-telefoni har én stor fordel fremfor andre måter å ringe på: Er du tilkoblet et wifi-nett er det helt gratis å snakke. Hvem sier ikke nei til gratis telefonsamtaler med topp lydkvalitet?

På neste side får du en oversikt over
hvilke telefoner som støtter HD Voice »

»» Se flere Tek Ekstra-saker her »»

Mobiltelefoner med HD Voice

Disse mobilene støtter HD Voice

GSA – Global mobile Suppliers Association – oppdaterer med jevne mellomrom en liste over mobiltelefoner som har støtte for HD Voice. Listen er fra 9. august 2013, og vi har også lagt inn noen av de mest aktuelle telefonene som er kommet på markedet etter dette:

Merke Modell
AcerLiquid Z2
AppleiPhone 5
AppleiPhone 5C
AppleiPhone 5S
BlackberryBlackberry Torch 9810
BlackberryBlackberry Q10
BlackberryBlackberry Z10
GoogleNexus 4 (E960)
GoogleNexus 5
HTCDesire C
HTCDesire HD
HTCDesire S
HTCDesire X
HTCEVO 3D (PG86310)
HTCS510e Desire S
HTCIncredible
HTCIncredible S
HTCOne
HTCOne S
HTCOne SV
HTCOne V
HTCOne X
HTCOne XL
HTCOne X+
HTCPG88100 Sense
HTCRadar
HTCRaider (PH39150)
HTCRhyme
HTCSensation
HTCSensation XE
HTCSensation XL
HTCTitan
HTCWildfire S
HTCWindows Phone 8S
HTCWindows Phone 8X
HuaweiAscend D Quad
HuaweiAscend G510
HuaweiAscend P2
HuaweiBoulder U8350
LGSaffron (A310)
LGNexus 4 (E960)
LGOptimus G (E975)
LGOptimus G Pro (E986, E988)
LGG2
LGOptimus L4 II (E440)
LGOptimus L5 (E610)
LGOptimus L5 II (E460)
LGOptimus L7 (P700)
LGOptimus L7 II (P710)
LGOptimus L9 (P760)
LGOptimus LTE2 (F160LV) VoLTE on LGU+ (S Korea)
LGOptimus Vu2 (F200L) VoLTE on LGU+ (S Korea)
LGOptimus 3D Max (P720)
LGOptimus 3D (P920)
LGOptimus 4XHD (P880)
LGPrada (P940)
LGPrada 3
MotorolaQuench
MotorolaRAZR V
MotorolaRAZR HD LTE
Nokia300
Nokia301
Nokia302
Nokia500
Nokia600
Nokia700
Nokia701
Nokia808
Nokia5230
Nokia6700 Slide
Nokia6720 Classic
Nokia808 PureView
NokiaAsha 300
NokiaAsha 301
NokiaAsha 302
NokiaAsha 303
NokiaAsha 311
NokiaC3-01 Touch and Type
NokiaC5-03
NokiaC5-04
NokiaC6-00
NokiaC6-01
NokiaC7-00
NokiaE5
NokiaE52-1
NokiaE52-2
NokiaE55-1
NokiaE55-2
NokiaE6-00
NokiaE7 Communicator
NokiaE7-00
NokiaE72
NokiaLumia 510
NokiaLumia 520
NokiaLumia 520.2
NokiaLumia 521
NokiaLumia 610
NokiaLumia 610 NFC
NokiaLumia 620
NokiaLumia 625 LTE
NokiaLumia 710
NokiaLumia 720
NokiaLumia 800
NokiaLumia 810
NokiaLumia 820
NokiaLumia 822
NokiaLumia 900
NokiaLumia 920
NokiaLumia 920T
NokiaLumia 925
NokiaLumia 925 Superman Edition
NokiaLumia 925T
NokiaLumia 928
NokiaLumia 1020.2
NokiaLumia 1020 3G
NokiaLumia 1020 LTE
NokiaN7-00
NokiaN8-00
NokiaX3-02 Touch and Type
NokiaX5
NokiaX6
NokiaX6 8GB
NokiaX6 16GB
NokiaX6 32GB
NokiaX7-00
SamsungAtiv S
SamsungOmnia Pro 4 B7350
SamsungGalaxy Ace
SamsungGalaxy Ace 2 i8160
SamsungGalaxy Ace S5830
SamsungGalaxy Express
SamsungGalaxy Fame
SamsungGalaxy mini S5570
SamsungGalaxy mini 2 GT-S6500
SamsungGalaxy Nexus
SamsungGalaxy Note
SamsungGalaxy Note II
SamsungGalaxy Note II LTE
SamsungGalaxy Note 3
SamsungGalaxy Note 10.1 LTE 32GB (with VoLTE)
SamsungGalaxy S Advance
SamsungGalaxy S Plus
SamsungGalaxy S2
SamsungGalaxy S2 GT-i9100 (with NFC)
SamsungGalaxy S2 Plus GT-i9105
SamsungGalaxy S2 LTE
SamsungGalaxy S3
SamsungGalaxy S3 Mini
SamsungGalaxy S3 LTE (with VoLTE)
SamsungGalaxy S4
SamsungGalaxy S4 Mini
SamsungGalaxy S4 LTE SCH-R970C (with VoLTE)
SamsungGalaxy W i8150
SamsungXcover S5690
SamsungGalaxy Y (Young)
SamsungOmnia 7 GT-I8700
SamsungS5610
SamsungS8600 Wave 3
SonyElm
SonyHazel (Quicksilver - Orange)
SonyT19i Live with Walkman
SonyXperia A SO-04E
SonyXperia Acro
SonyXperia Acro HD
SonyXperia Acro S (LT26w)
SonyXperia Active
SonyXperia arc
SonyXperia arc s
SonyXperia E
SonyXperia E dual
SonyXperia Go (ST27i)
SonyXperia i1 HSPA+ C6902
SonyXperia i1 LTE
SonyXperia ion
SonyXperia J
SonyXperia M35t (VoLTE)
SonyXperia mini
SonyXperia mini Pro
SonyXperia mini 2
SonyXperia miro
SonyXperia neo
SonyXperia P
SonyXperia play
SonyXperia pro
SonyXperia ray
SonyXperia S
SonyXperia Sola
SonyXperia T
SonyXperia Tipo
SonyXperia Tipo Dual
SonyXperia U
SonyXperia V
SonyXperia X10 mini
SonyXperia X10 mini pro
SonyXperia X8
SonyXperia Z
SonyXperia Z1
SonyXperia ZL
SonyXperia ZR
ZTEBlade V880
ZTEEra
ZTEF160 Atlanta
ZTEGrand X
ZTEGrand X IN
ZTEOrbit
ZTER252 / Orange Tara
ZTEKis Pro / Orange Zali
ZTESkate (Orange Monte Carlo is a variant)
ZTESmart Netphone 701
ZTETania
ZTETMN smart A15

Savner du noen på listen? Tips oss!

Mer om
annonse