Guide

Slik får du topp talekvalitet

Alt du må vite om HD Voice og andre måter å få godlyd i mobilen på.

HD Voice

Det er ikke bare kvaliteten på mobiltelefonen din som avgjør hvor god lyd du får når du snakker i telefonen. Du har kanskje også lagt merke til at lydkvaliteten kan variere veldig avhengig av hvem du snakker med? Det er selvfølgelig ikke personen i andre enden det kommer an på.

I tillegg til at det selvfølgelig kan være forskjeller i kvaliteten på mobiltelefonene som brukes i den ene eller andre enden, er den viktigste årsaken til virkelig god talekvalitet at du i noen tilfeller får HD Voice. Dette er en forholdsvis ny teknologi som gjør at tale overføres med enda bedre kvalitet enn før.

Her kan du høre hvor mye bedre HD Voice låter »

I tillegg til HD Voice finnes det også en annen måte å få bedre talekvalitet på – nemlig IP-telefoni (VoIP). Vi skal gå nærmere inn på dette litt senere i denne artikkelen.

Men først skal vi ta for oss HD Voice.

Vanlig tale på mobil (AMR, markert i rødt) overfører lyd i frekvensområdet 300-3400 Hz. Med HD Voice (Wideband AMR) dekkes frekvenser helt fra 50 til 7000 Hz – noe som gir klart bedre kvalitet på tale.Kilde: GSA.

Dette er HD Voice

HD i HD Voice står for «High Definition». På samme måte som vi snakker om et bilde med høy oppløsning – mange bildepunkter – når vi snakker om HD TV, betyr HD Voice overføring av tale med mye mer detaljer og mer informasjon.

Menneskets stemmebånd kan produsere lyder som går fra typisk de dypeste tonene på rundt 80 Hz (Hertz) – svingninger i sekundet – og opp til de lyseste tonene på rundt 14 kHz (kilohertz, tusen svingninger i sekundet). Men når tale skal overføres via mobilnettet tas kun lydene mellom 300 Hz og 3,4 kHz med – såfremt du ikke har HD Voice. Har du HD Voice, får du med alle lydfrekvensene mellom 50 Hz og 7 kHz. Resultatet er merkbart bedre talekvalitet, og at det blir lettere å oppfatte hva som blir sagt. Uten HD Voice kan det ofte være vanskelig å høre forskjell på noen lyder, som bokstavene F og S eller N og M.

Nå kan man kanskje spørre seg hvorfor man ikke kunne overføre et enda større frekvensområde – det menneskelige øre kan jo tross alt høre frekvenser fra rundt 20 Hz og opp til rundt 20 kHz. Men HD Voice er – som det fremgår av navnet – først og fremst beregnet på overføring av tale, og da er det viktigste å dekke de frekvensene som brukes av den menneskelige stemme.

Frekvensområdet som brukes når du ikke har HD Voice er det samme som ble brukt i analog telefoni – det vil si før GSM-nettets tid. Ved å ikke bruke et større frekvensområde kunne operatørene spare kapasitet i mobilnettet, og på den måten kunne enda flere samtaler overføres samtidig til én enkelt basestasjon.

Litt om lyd-kodeker

HD Voice kalles også «Wideband AMR», mens «vanlig» telefonlyd kalles bare AMR. AMR står for Adaptive Multi-Rate, og er en såkalt kodek. Lyd som skal overføres som bits – nuller og ettall – må konverteres fra analogt til digitalt. Det er det kodeken som står for. Kodeken som brukes i dag for overføring av tale i 3G-nettene heter AMR – og den som brukes til HD Voice er altså Wide Band AMR, også kalt AMR-WB.

Det er faktisk åtte år siden de første forsøkene med AMR-WB – HD Voice – ble gjort. Ifølge Wikipedia var det T-Mobile som begynte å teste ut dette først i Tyskland, i samarbeid med Ericsson. Senere ble teknologien rullet ut i flere land, og våren 2013 begynte Telenor utrullingen også her i Norge. NetCom kom igang like etterpå, og har nå HD Voice flere steder i landet – men ikke overalt.

Vi nevnte innledningsvis at HD Voice dekker et bredere frekvensområde enn det som har vært gjort tidligere. Det er imidlertid også en annen forskjell. Ringer du uten HD Voice brukes en samplingsfrekvens på 8 kHZ, som betyr at det tas lydprøver 8 000 ganger i sekundet. Med HD Voice er samplingsfrekvensen økt til 16 kHz – 16 000 lydprøver i sekundet.

En annen grunn til at HD Voice låter bedre, er at det ikke skjer såkalt transkoding av talen underveis når talen overføres fra en HD Voice-klar mobil til en annen HD Voice-klar mobil. Sagt på en annen måte betyr det at datastrømmen ikke kodes om underveis i mobilnettet, noe som kan gi dårligere kvalitet. I stedet skjer dekodingen av datastrømmen fra din mobil først i mobilen til mottakeren.

Apples nye iPhone 5C er blant mange telefoner som nå støtter HD Voice.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Den nye kodeken som brukes i HD Voice vil for øvrig kunne fjerne bakgrunnsstøy – altså lyder kodeken tolker som noe annet enn en menneskelig stemme. Dette er noe Telenor har gjort et poeng ut av i sine reklamevideoer, som viser en som står og synger i en mobiltelefon ute på en bråkete byggeplass – og stemmen kan høres klart og tydelig i en mobiltelefon i den andre enden. Hvor realistisk denne reklamevideoen er, vet vi ikke – men at HD Voice er god på å fjerne bakgrunnsstøy, er det ingen tvil om.

Slik får du HD Voice

Det er imidlertid en rekke forutsetninger som må være på plass for at du skal få HD Voice. For det første må både telefonen din og telefonen til den du snakker med støtte HD Voice, og så må du også være i et mobilnett som støtter HD Voice. Og for å gjøre det ekstra komplisert, så støttes foreløpig ikke HD Voice mellom mobilnettene til Telenor og NetCom, noe som betyr at du som for eksempel Telenor-kunde ikke får HD Voice når du snakker med en NetCom-abonnent – selv om dere begge har klargjorte telefoner.

GSA – Global Mobile Suppliers Association – lager jevnlig lister med oversikt over mobiltelefoner på markedet som har støtte for HD Voice. Den nyeste listen i skrivende stund er fra 9. august 2013, og inneholder tilsammen 245 mobiltelefoner fra 17 produsenter. Vi har listet opp alle de mest aktuelle modellene på neste side, inkludert noen modeller som har kommet etter den siste oppdateringen av den offisielle listen.

Programvaren i mobiltelefonen din må også støtte HD Voice, så gå inn i innstillingsmenyene og sjekk at du har siste versjon.

For å oppsummere:

  • Telefonene i begge ender må støtte HD Voice
  • Du må være i et mobilnett som støtter HD Voice
  • Foreløpig må begge parter være i nettet til samme operatør
Skype (til venstre) og Viber er to gode IP-telefoni-apper.

IP-telefoni

Den enkleste og greieste måten å få god talekvalitet på, er HD Voice – men som du har sett så virker ikke dette alltid. Det finnes imidlertid en annen metode også – IP-telefoni, også kalt VoIP (Voice over IP). Mange av de mest populære appene for IP-telefoni gir deg merkbart bedre lydkvalitet sammenlignet med hva du vanligvis får via mobiltelefonen – i hvert fall hvis du ikke har HD Voice.

Ulempen med IP-telefoni har ofte vært at begge parter må ha den aktuelle IP-telefoni-appen på sin mobil, men noen apper – som Skype – lar deg også ringe til mobiltelefoner uten Skype, samt til fasttelefoner.

Skype er også den mest populære IP-telefoni-appen, og det fine med den er at den finnes til både iOS, Android, Windows Phone, samt Windows-PC-er og Mac-er. Dermed kan du snakke med venner og bekjente på tvers av ulike plattformer. I tillegg til vanlige talesamtaler, har du også mulighet til å chatte eller, hvis du har frontkamera, gjennomføre videosamtaler. Vil du ringe til vanlige telefoner som ikke har Skype, må du bruke en funksjon som heter Skype Out. Denne koster penger, men prisene er forholdsvis lave.

En annen populær app er Viber. Denne appen er utrolig enkel å bruke, siden brukernavnet er mobilnummeret ditt – og appen automatisk kan finne andre Viber-brukere i kontaktregisteret ditt, hvis du tillater det. Appen har fått ganske mange brukere etter hvert, så det er gode muligheter for at du finner noen å snakke med via Viber.

Ellers nevner vi også Apple Facetime og Google Hangouts. Der får du også topp talekvalitet, men disse tjenestene er først og fremst beregnet på videosamtaler, eller i Google Hangouts tilfelle – chat og videosamtaler.

Les mer om Viber her »

IP-telefoni har én stor fordel fremfor andre måter å ringe på: Er du tilkoblet et wifi-nett er det helt gratis å snakke. Hvem sier ikke nei til gratis telefonsamtaler med topp lydkvalitet?

På neste side får du en oversikt over
hvilke telefoner som støtter HD Voice »

»» Se flere Tek Ekstra-saker her »»