Slik forvandlet vi kabinettet til et øl-tårn

Det er mye moro man kan gjøre med et gammelt kabinett.

Planlegging

Kabinettet fra Chieftec.Foto: Jørgen E. Nilsen, Hardware.no

En gang for mange år siden tråkket jeg rundt på CeBIT i Tyskland. På den tiden var dette en av de absolutt største messene, og jeg var på vei til en avtale med Chieftec. Etter å ha kommet frem tok det ikke mange minuttene før blikket falt på en unik kreasjon. Jeg var i Tyskland, Chiectec lager kabinetter – og på deres stand stod det montert en tappekran i et kabinett.

Siden den gang har jeg vært innom Chieftec mange år på rad, og tappeanlegget har stått der hver gang. Ettersom jeg tilfeldigvis bedriver med ølbrygging selv, og gikk over til fat for et par år siden, har tanken om et kabinett med tappekraner gnaget i hjernebarken.

I lengden nytter det ikke å tenke, da må det handling til – så vi har bygget en tappekran inn i kabinettet.

Alle kabinetter duger

Det første du trenger for å lage et kabinett med tappekraner er naturlig nok et kabinett. Her er det fritt frem, finn et du liker og bruk det. Vi gikk for et gammelt kabinett, av den rimelige sorten, som stod på roterommet.

Vi gikk for In Win Dragon Slayer.Foto: Alexander Tøgard, Hardware.no

I tillegg til kabinettet trenger du en del deler i forbindelse med tappelinjene. Det du trenger er følgende:

  • Tappekran (faucet)
  • Gjennomføring med nippel (shank)
  • Slange til drikkevarene, med nødvendige koblinger
  • Fat
  • CO2-slange med nødvendige koblinger
  • CO2-beholder, med regulator
En typisk gjennomføring, eller shank.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Bli med over på neste side, så ser vi på utstyrsvalgene »

Tappekraner og et blikk fremover

Tappekraner må man ha

Tappekraner finnes i en rekke forskjellige varianter. Noen koster mye, andre koster lite. Funksjonaliteten er i utgangspunktet den samme, drikke skal komme ut når du trekker i et håndtak. Men, som med alt annet, er det likevel forskjeller i hvor godt jobben blir gjort.

Siden vårt tappetårn ble laget mest for moro, benyttet vi noen ekstremt rimelige løsninger. Gjennomføring med tappekran kostet rundt 150 kroner stykket, fra USA. Virkelig fine tappekraner koster mange hundre per kran, og da må du ha gjennomføringen med alle deler i tillegg.

Det du får med bedre kraner er bedre kontroll på flyten av drikke, samt en kran som ikke tetter seg og blir sittende bom fast om du er litt slapphent med rengjøringen etter bruk.

En enkel tappekran.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Gjør klart for fremtiden

Et viktig spørsmål du må stille deg i planleggningsfasen er hvor mange tappelinjer du vil ha. Jo flere tappelinjer, desto flere ulike drikketyper kan du ha tilgjengelig på samme tid. om du vil ha flere tappelinjer enn en er du nødt til å utvide listen fra første side. Det du trenger i tillegg er en CO2-fordeler, samt ekstra kraner, gjennomføringer og koblinger.

Skal du ha flere tappelinjer trenger du en fordeler.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Fordeleren må ha nok punkter for å dekke alle tappelinjene du vil ha. I tillegg trenger du et ekstra eksemplar av resten av delene på listen for hver tappelinje du vil ha.

Du trenger ikke nødvendigvis ha drikke tilgjengelig på alle kranene, de kan stå der uten å være koblet til på baksiden. Fordelen er at du i fremtiden lett vil kunne utvide til flere aktive tappelinjer.

Bli med over på neste side, monteringen av det hele »

Handlingens time

Når du har samlet sammen alle delene og verktøyet du trenger, er det på tide å skride til verket. Merk da først av hvor tappekranene skal stå på kabinettet. Det kan lønne seg å legge litt tid i dette arbeidet, siden det er fort gjort å bore feil sted. Setter du kranene for langt ned er det ikke plass til glass under, og setter du dem for høyt kan det se rart ut. Prøv deg litt frem, så finner du den høyden som passer for ditt oppsett.

Før du borrer må du sjekke diameteren på gjennomføringen, da denne kan variere. Du kan gjerne runde litt opp, men ikke for mye. For å lage selve hullet har du egentlig flere muligheter. Har du hullbor i riktig dimensjon er det bare å kjøre på, husk å forbore med et lite bor. Et annet alternativ er å bruke en hulltager, da må du også bore opp et styrehull først, før du kjører verktøyet gjennom metallet.

Diameteren måles enklest og best med et skyvelære.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Start gjerne med et lite bor.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Klar for montering av gjennomføringer.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Dersom metallet i kabinettet er veldig tynt er det lurt å sette opp en avstiver i bakkant. Vi brukte en treplanke som lå og slang, men her er det bare fantasien som setter grenser. Denne må da selvfølgelig også bores opp.

Bruk gjerne en avstiver på baksiden om metallet er tynt.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Med hullene på plass setter du inn gjennomføringen, og skrur fast mutteren på baksiden. Når denne sitter godt er det på tide å sette på tappekranen. Du kommer et stykke med håndkraft, men det er greit å bruke et spesialverktøy, faucet wrench, for dette. Med spesialtangen får du et helt annet grep på festeringen som skal holde kranen på plass.

Gjennomføringene er på plass, kraner er neste.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Deretter er det bare å koble slangen for drikke fast på baksiden av gjennomføringen. På noen gjennomføringer sitter nippelen fast i gjennomføringen, men på andre må du skru denne fast selv. Uansett, få på plass nippelen, så dytter du på slangen i etterkant.

Om du har vært lur så har du en slange som er litt trangere enn nippelen. For å presse den på nippelen lønner det seg å varme den opp i varmt vann først, da blir plasten mykere og glir lettere på.

Slangen fra kranen føres så ned til fatet, og kobles til via en hurtigkobling. Husk på koble denne på utgangen, og ikke inngangen på fatet. Inngangen på fatet skal brukes til CO2. Denne kommer enten rett fra regulatoren, eller via fordeleren. Koblingen mot fatet ser ganske lik ut som for utkoblingen, men den er grå slik at det er lett å se forskjell.

Et spesialverktøy er greit når man skal feste kranene.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
CO2-beholder med regulator.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Koblinger til fatet, grå for drivgass og svart for drikke.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Bli med over på neste side, så ser vi på kjølingen, det ferdige resultatet »

Kjøling og avsluttende ord

Sørg for riktig temperatur

Til dette kabinettet har vi ikke med noen kjøleløsning. Tanken er å bruke kabinettet i festlige anledninger, der tankene tømmes før de rekker å bli særlig varme. Om fatene er godt nedkjølt før man starter holder, de på kulden ganske lenke. I tillegg finnes det trekk man kan ha på fatene, som gjør at de holder seg kalde enda lengre.

Det ferdige resultatet.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Til hjemmebruk er dette likevel svært upraktisk. Her er det flere mulige løsninger. For eksempel kan man sette kabinettet på toppen av et lavt kjøleskap, med slanger som går fra kabinettet og ned gjennom taket på kjøleskapet. Før du borrer i kjøleskapet er det essensielt at du sjekker om det går noen kjølesløyfer i taket. Borrer du hull i dem, er det bare å finne et nytt kjøleskap.

Under kan du se en video av det endelige resultatet. Grunnen til at øllen skummer mer enn normalt, er rett og slett fordi ølfatet ikke var tilstrekkelig kjølt ned – som beskrevet over.

Slik forvandlet vi kabinettet til et øl-tårn

Viktige tips

Det er et par ting du nesten bør kunne før du får glede av et slikt tappetårn. For det første må du kunne brygge selv, og for det andre trenger du en del ekstra utstyr som ikke er nevnt her. Vi forutsetter nærmest at du har øl, eller annen drikke, klar på fat.

Det er også ekstremt viktig å holde oppsettet rent. Kutter du svinger her blir det raskt en infeksjon, og det smaker ikke spesielt godt.

Virker det spennende med ølbrygging og du vil forfølge tanken videre, er det lurt å stikke over til Norbryggs diskusjonsforum. Norbrygg er en en forening for norske hjemmebryggere, og der er det delt ut mye god kunnskap.

Det finnes også en rekke butikker i Norge som selger relevant utstyr, blant annet følgende:

Ellers kan eBay anbefales. Her finner du en rekke småbutikker som også sender til Norge. Generelt sett er også bryggerutstyr mye billigere i USA, men det er ikke alltid man ønsker å vente alt for lenge på tingene man trenger. Utvalget er enormt, så vi skal begrense oss til et par butikker, slik at du kan få et overblikk over utvalg og priser:

Les også
Slik fikser du valentinsdagen
Les også
Her er ukens beste tilbud
Les også
Disse bildene blir du svimmel av
Les også
Smart robot serverer øl
Les også
Utenomjordisk øl i sommervarmen
annonse