Tek.no

Guide

En ny ruter var alt som skulle til for å få superhastighet på hytta

Fra gjørmetreg edge-dekning til lynrask 4G.

Odd Richard Valmot, Tek.no
Odd Richard Valmot
7 Aug 2016 06:00

Denne saken ble opprinnelig publisert i 2016, men løftet frem igjen til glede for nye brukere.

Netcom, det vil si dagens Telia, var de første som skrudde på 4G på Hvaler hvor jeg har hytte i 2012. Samtidig lanserte de en 4G-ruter fra Huawei. Men akk. Den gangen var det bare 4G på 1800 MHz som ble satt i drift ute i «periferien». 800 MHz, som har langt større rekkevidde og som ikke blir stoppet av trær og rusk like lett, var satt i vent.

Telia gir bort den nye 4G+ basestasjonen for en krone om du lar deg friste til å forbruke mye data. Da kan det være et godt alternativ å ha den som eneste bredbåndsforbindelse både hjemme og på hytta.
ORV

På grunn av hyttas beliggenhet i forhold til Netcoms basestasjoner ble det ikke mye futt i Huaweiruteren. Det var for mye furuskog i mellom basestasjonene og ruteren. Det eneste den fikk inn med de øreantennene som fulgte med ruteren var Edge på 2G. Dempningen på 1800 MHz var for stor til at det ble noe 4G på oss.

Men det hadde vi selvfølgelig forutsett. Da vi monterte to Poynting logperiodiske antenner (Prisjakt, annonselenke) i den gamle TV-antennemasten ble det mer fart i sakene. Etter å ha rettet den inn mot de ulike basestasjonene i området fikk vi omsider 9 Mbit/s, selv om hastigheten varierte mye med tid på døgnet og om det var klarvær eller regn. Milliarder av bløte furunåler er ikke bra for radiobølgene.

Nytt nett, nye muligheter

Siden den gang har det skjedd mye, og i dag har både Telenor fått fart på 4G-nettet sitt og Telia har skrudd på 800 MHz i tillegg til 1800 MHz. Dette burde i teorien kunne gjøre underverker for hyttenettet vårt. Derfor har vi gjentatt testen med de samme antennene – denne gangen med Telias Huaweiruter E5186s. Den ser ut som den gamle, men har fått ny teknologi og den nye utgaven har frekvensspleising. (LTE-A eller 4G+). Dermed kan den ta imot både 800 og 1800 MHz og øke bitraten.

Enorm oppgradering

Akkurat som i 2012 monterer vi først opp utstyret vårt med de medfølgende to antenneørene, for å se hva slags hastigheter vi kan få. Og til vår, kanskje ikke så veldig store overraskelse, skjedde det mer enn sist. Veldig mye mer. Der vi forrige gang så vidt fikk inn Edge på 2G, lyste det nå blått og vakkert i lampen som indikerte 4G.

Med 800 MHz er øreantenner er blitt godt alternativ selv om det er langt til basestasjonen.
ORV

Selv om vi flytter ruteren rundt inne i hytta var 4G-mottaket ganske bra. Faktisk bikker nedlastingshastigheten noen ganger over 20 Mbit/s, men lå stort sett på rundt 10 Mbit/s. Hastigheten opp er ikke like stabil og varierer fra to til rundt 15 Mbit/s.

Testen viser med all tydelighet at mottakskravene til 800 MHz er noe helt annet enn 1800 MHz. Selv en hytte som ligger håpløst til i forhold til de høyere frekvensene med bare øreantenner kan få bra mottak etter at 800 MHz er på plass.

Men hvis vi klarte å få 20 mbit/s med de medfølgende antennene, hva kan vi da få hvis vi benytter oss av de store antennene på hyttetaket?

Doblet hastighet med ekstra antenner

Mens øreantennene ikke er så retningsavhengige, setter de to Poynting-antennene på taket store krav til retningen. Når vi koblet til dem til fikk vi merkelig ikke særlig mer bitrate. Det var litt overraskende.

Antennene pekte mot den nærmeste basestasjonen som lå rundt 2,5 km unna, men her var det også mye mer furuskog mellom den og antennene. Derfor dreide vi antennene mot en basestasjon med mindre trær og mer sjø, og da ble det bokstavelig talt mer fart i sakene. Selv om stasjonen lå 4,5 km unna fikk vi en nedlastingshastighet som varierte mellom 20 og helt opp i 43 Mbit/s, mens opplastingshastigheten lå fra 15 til 25 Mbit/s.

Et resultat av at antennene ble dreid mot den beste basestasjonen var at hastigheten ble både mye høyere og mer stabil. Forsinkelsen var veldig stabil og lå rundt 20 ms. Det var typisk mer enn 10 ms bedre enn når takantennene ikke var tilkoblet.

MiMo og 4G+

Vi hadde koblet opp ruteren slik at den skulle få best mulig forhold. Teoretisk holder det med en antenne, men ved å bruke to faste antenner montert 90 grader på hverandre kan man ta inn både det vertikalt og horisontalt polariserte signalet og øke bitraten.

Fordi ruteren hadde 4G+ kunne den spleise flere frekvenser. I vårt tilfelle gjorde nok det at den fikk et bidrag fra 1800 MHz-frekvensen som også ligger på den samme basestasjonen, men vi antar at 800 MHz-signalene, som har best rekkevidde, sto for det meste av bitraten.

De to antenne er av merket Poynting LPDA-A0092, og koster ifølge vår kommersielle partner Prisjakt rundt 1200 per stykk. De er oppgitt med en passiv forsterkning på hele 11 dBi. Forsterkningen varierer med båndbredden, men den er størst på de laveste frekvensene og det er jo de som er viktigst. I det siste er det også kommet en panelantenne med 12 dBi av merket Emcom. Det kan være et godt, og faktisk billigere, alternativ til slike logperiodiske antenner. (En forsterkning på 3Bi er en dobling av signalstyrken.)

Det er lett å skru av de faste antennekablene og sette på ørene om man vil ta med seg ruteren hjem fra hytta.
ORV

Mye raskere med antenner enn mobil

Vi kjørte testene med en Samsung S7-telefon koblet til ruteren og brukte Speedtest fra Ookla for å måle resultatene. Vi sjekket også hvordan det sto til med storebror Telenor. Deres basestasjon ligger 2,5 km unna med lite forstyrrende vegetasjon mellom. Det betyr at de har høyere signalstyrke på hytta enn Telia. For å sjekke forholdene brukte vi ikke ruteren, men testet direkte i telefonen.

Også her varierte resultatene fra måling til måling, men vi oppnådde nedlastingshastighet på 10 til 12 Mbit/s og en opplasting som varierte fra 2 til 18 Mbit/s. Forsinkelsen varierte mellom 30 og 40 ms. Litt overraskende lang tid siden signalene ikke måtte innom ruteren.

I fjellheimen

For å verifisere resultatet har vi også testet den samme ruteren på en hytte i Rondane, men denne gangen uten eksterne antenner. Situasjonen her var om mulig enda vanskeligere enn på Hvaler. Tidligere tester med øreantenner har gitt begredelige mottak og ikke 4G. Det er langt til begge Telia-basestasjonene, og det er hverken luftlinje eller skogfritt til begge to. Telenors basestasjon, derimot, er bare noen hundre meter unna og gir naturlig nok utmerket mottak.

Men 800 MHz forandrer alt. Selv med øreantennene fikk vi bra mottak. Typisk 15 Mbit/s ned og 7 Mbit/s opp med en forsinkelse på i underkant av 40 ms.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at mye har skjedd de siste fire årene når det kommer til dekning i Norge. Det er heller ingen tvil om at eksterne antenner får fart på bitraten. Har man dårlig mottak vil slike antenner montert fast på bygningen virke som rene kikkerter for ruteren. Men de koster også ganske mye, og de skal monteres riktig. Der de før var helt nødvendig for å få inn noe som helst er de ikke like påkrevd lenger. Svært ofte kommer de robuste og langtrekkende signalene over 4G på 800 MHz fram til ruteren.

Før var viktig å ha kortest mulig avstand til basestasjonen for å få høy bitrate. Det gjelder selvfølgelig ennå, men det er mindre viktig enn før. 800 MHz og 4G+ gir høy bitrate selv om du ikke har masten i sikte. Spesielt hvis du investerer i eksterne antenner.

Men uansett resultater er det verd å merke seg at de vil variere over døgnet. Signalene fra en basestasjon er en delt ressurs og på visse tider av døgnet, når mange flere bruker nettet, går ytelsen ned. Da gjelder det å være brukeren som har best mulig forbindelse til basestasjonen.

En annen sak er at det koster å bruke nettet. Telia vil selge deg et dataabonnement på 100 GB i måneden til 599 kroner og 200 kroner til for 100 GB mer. Det er mye penger, men plasteret på såret er at du får med ruteren for en krone. Man kan kose seg mye med strømme-TV med slike datamengder. Til sammenlikning tar Telenor 899 kroner for 80 GB i måneden.

annonse

Les også