Til hovedinnhold

Hvorfor ikke speilrefleks?

Canon PowerShot S90 - billig og bra entusiastkompakt.

Det er ikke alltid enkelt å vite hva slags kamera man skal kjøpe, og i det siste er det av flere grunner blitt enda vanskeligere enn før. Ikke bare er det kommet en mer eller mindre ny kategori kameraer på markedet, de såkalte hybridkameraene, men i tillegg er enkelte speilreflekskameraer blitt så direkte råbillige at man får dem for samme pris som et brukbart kompaktkamera.

For eksempel må man i skrivende stund ikke ut med mer enn ca kr 2500,- for et Olympus E-420 speilreflekskamera, inklusive et Olympus Zuiko Digital ED 14-42mm1:3.5-5.6-objektiv som alene koster tett innpå kr 1600,-. Kameraet er det minste speilreflekskameraet som er på markedet i dag, og til den prisen kan det på mange måter konkurrere med en del kompaktkameraer i toppklasse, på mange områder.

Olympus E-420, her i dobbeltkit-utgave.

Riktignok er E-420 større enn selv de største kompaktkameraer, men det har til gjengjeld de typiske speilrefleksfordelene, som større bildebrikke, raskere respons og optisk søker, bare for å nevne noe. Når man tenker på at entusiastkompaktene koster fra omtrent den samme summen og oppover, sier det seg selv at man med et begrenset budsjett ikke alltid er mest tjent med å bare vurdere kompaktkameraer.

Samsung EX1

Noen priseksempler på kompaktkameraer i entusiastklassen ser du her:

Canon PowerShot G12

Titter vi på hvilke speilreflekskameraer foruten E-420 som sånn noenlunde kan konkurrere med disse på pris, finner vi for eksempel følgende (alle inklusive objektiv):

Nikon D3100 er relativt nytt og koster mindre enn mange entusiastkompakter.

Akkurat som E-420 vil disse ha en rekke fordeler i forhold til kompaktkameraer, men også noen ulemper. Ikke minst vil de alle sammen være større enn selv de største av entusiastkompaktene vi listet opp, men som nevnt innledningsvis finnes det en mellomting: Hybridkameraer, også kjent som speilløse systemkameraer. I skrivende stund vil slike kameraer i de fleste tilfeller havne et sted mellom kompaktkameraer og speilreflekser på de fleste områder, og ennå er de som oftest tregere på ting som autofokus og respons forøvrig. Til gjengjeld kan de tilby utskiftbar optikk, på samme måte som speilreflekskameraer, men en størrelse og funksjonssamling som minner mer om kompaktkameraer.

Olympus E-P1 - dronningen av retrodesign.

Les også: Akam tester MFT, NX og NEX: Hvilken er best uten speil?

Som vi ser er hybridkameraer som gruppe ennå for ny til at de har falt like drastisk i pris som de rimeligste speilreflekskameraene, men også her er det likevel mulig å gjøre varp. Er det budsjettet som begrenser førstegangskjøpet av kamera, er det dermed ikke lenger sikkert at kompaktkamera er den eneste veien å gå. Klart, man kan fremdeles få billigere kompaktkameraer enn selv det billigste systemkamera, men dersom man skal vurdere produkter som har sånn noenlunde tilsvarende funksjonalitet, blir prisnivået ikke lenger så forskjellig. Som vi har argumentert med tidligere, er det da andre faktorer, som f.eks brukeres behov, og kameraets funksjonsutvalg og størrelse som blir det avgjørende. Det finnes tross alt ikke noe speilreflekskamera som glatt går ned i skjortelomma, uansett prisnivå.

Vi har her konsentrert oss om kompaktkameraer som er regnet som blant de beste av all-round-typen, men har man spesielle behov er det innlysende at andre modeller vil være bedre valg. Trenger man lang zoom er det for eksempel et utall ultrazoom-kameraer å velge mellom, men disse er da ikke lenger spesielt kompakte. Skal man ha speilrefleksoptikk som dekker samme behov, vil det imidlertid bli svært mye dyrere og større, på samme tid.

Les også: Guide: Systemkamera med og uten speil

Les også: Guide: Ting å tenke på før du kjøper (ditt første) speilreflekskamera. (del 1)

Les også: Guide: Ting å tenke på før du kjøper (ditt første) speilreflekskamera. (del 2)

annonse