Guide

Slik kan du abonnere på hundrevis av spill og strømme dem uten konsoll

Det har aldri vært billigere å fylle spillbiblioteket til randen med gode spill.

Er det mulig å samle gratis spill, eller gå fra et tomt spillbibliotek en dag til å boltre seg i over 100 titler den neste, kun for prisen av et par spill i året?

Eller hva med muligheten for å oppleve de nyeste spillene uten å eie en konsoll eller spill-PC i det hele tatt?

De fleste kjenner kanskje til at svaret er ja på det første spørsmålet, men ikke like mange er klare over at også sistnevnte begynner å bli svært aktuelt nå som vi har krysset over til 20-tallet.

For i dette nye tiåret vi er inne i vil abonnementstjenester og rene strømmetjenester for spill få stadig mer fokus. Både fra de som lager konsoller og tjenestene, men også fra deg som skal konsumere innholdet deres.

Når det kommer til abonnementsordninger for spill er dette noe alle de store konsollprodusentene tilbyr i dag. Likevel ser tjenestene for PlayStation 4, Xbox One og Switch ganske ulike ut. Hos alle tre betaler du en fast sum i måneden eller året for tilgang, kanskje primært for å spille mot andre over internett, men spillene du også gis tilgang til har fått en stadig viktigere rolle.

Vi går i mer detalj om hver av tjenestene nedenfor. Hovedforskjellen er imidlertid at Nintendo gir deg tilgang til 60 retrospill så lenge du abonnerer på deres Switch Online-tjeneste, mens Sony og Microsoft lar deg samle henholdsvis 2 og 2 til 4 gratis spill hver måned så lenge du abonnerer på deres PlayStation Plus- eller Xbox Games Pass Ultimate-tjeneste.

Det andre fenomenet som spås å spille en stor rolle fremover er de rene spillstrømmetjenstene. Her har du kanskje allerede hørt om Googles Stadia eller Playstation Now. Andre spillstrømmetjenester som er verdt å merke seg er Nvidias GeForce Now og Microsofts Project xCloud som begge er i utprøvingsfase, eller såkalt betaversjon, for tiden. Disse tjenestene lar deg kjøre spill som en videostrøm fra superkraftige datasentre i skyen hjem til telefonen, nettbrettet, laptopen eller TV-en din. Her trenger du altså ingen konsoll eller dyr spill-PC for å spille, og slipper unna både lastetider og installasjon, men du må ha en grei hastighet på bredbåndet ditt og det varierer om du må kjøpe tilgang til hver av titlene du vil spille eller om disse er inkludert.

Abonnementstjenstene, som lar deg spille mot andre og få tilgang til gratis spill hver måned, er fullt mulig å kombinere med mange av de rene spillstrømmetjenstene for deg med konsoll. De koster ikke så mye, men kanskje trenger du ikke begge typene, og trolig har noen av tjenestene egenskaper som gjør dem mer interessante enn konkurrentene for akkurat deg.

Under går vi gjennom hver av de ulike tjenestene for spillabonnement og spillstrømming på markedet og gir deg høydepunktene og detaljene slik at du kan finn den som passer deg best.

Spillabonnement-tjenster

SpillabonnementNintendo Switch OnlinePlaystation PlusXbox Games Pass Ultimate
Pris38 kr/mnd. 190 kr/år.85 kr/mnd. 580 kr/år.125 kr/mnd.
Spill påNintendo SwitchPS4, PS4 ProXbox One, Xbox One S, Xbox One X, Windows 10
SpilltilbudFri tilgang til 60 NES og SNES-spill2 gratis PS4-spill hver måned2- 4 gratis Xbox-spill hver måned + fri tilgang til 100 Xbox One-spill
NettspillingKrysse avKrysse avKrysse av

Nintendo Switch Online

Kan man kalle Switch Online for en abonnementstjeneste for spill? Så absolutt, men den skiller seg vesentlig fra de konkurrerende tilbudene til Sony og Microsoft gjennom deres Playstation Plus- og Xbox Games Pass-tjenester.

Nintendos abonnementstjeneste gir deg nemlig ingen rene Switch-spill, men er utelukkende fokusert rundt retrospill fra tidligere konsoller. Nærmere bestemt klassikere fra NES- og SNES-eraen, med høydepunkter som Super Mario 3, Super Mario World, Super Metroid, The Legend of Zelda: A Link to the Past og F-Zero.

Abonnementstjensten gir fri tilgang til 60 titler, men antallet øker jevnt og trutt. På tidligere generasjoner konsoller ga Nintendo deg muligheten til å oppleve spill fra GameBoy og N64-tiden også. Mens disse foreløpig har uteblitt spekulerer mange i om dette er et naturlig neste skritt for Switch Online for å bli enda mer attraktiv for deg som ikke trenger den kun for å spille mot andre over internett.

Om du har hengt med fra Virtual Console-tiden på Wii og Wii U-konsollene er det veldig uvant å ikke eie retro-titlene selv og altså miste dem den dagen Switch Online sies opp eller legges ned. På en annen side er abonnementet svært rimelig og vi skal huske at Nintendo pleide å prise retro-spillene sine høyt, ofte rundt 50-lappen per tittel. Disse måtte man også kjøpe på nytt om man oppgraderte konsollen.

Playstation Plus

I tillegg til å la deg spille mot andre over internett gir Playstation Plus deg en gulrot i form av to gratis Playstation 4-spill hver måned så lenge du har et aktivt abonnement. Spillene velges ut av Sony hver måned og kan vel så gjerne være tidligere bestselgere som mer ukjente men velrenommerte indie-titler. Spillene du først har lagt til i biblioteket ditt har du fri tilgang til så lenge du har et aktivt abonnement, også om du har hatt en «pause» en stund.

Den siste tiden har blant annet The Last of Us: Remastered, Detroit Become Human, Titanfall 2 og Uncharted: Nathan Drake Collection alle vært gratis for abonnenter.

Om du verken spiller på nett eller finner de gratis spillene spesielt spennende frister Sony med eksklusive rabatter for spill som lastes ned fra Playstation Store. Disse varierer i verdi, men kan gjelde for både helt nye som gamle spill og kan gjøre et abonnement «lønnsomt» for deg som kjøper rundt 6 eller flere spill i året.

Xbox Games Pass Ultimate

Når det kommer til abonnementstjenester setter trolig Microsoft standarden med sin Xbox Games Pass Ultimate-tjeneste. Denne er dyrest av alle konkurrentene, men inkluderer desidert mest innhold.

I tillegg til å støtte den selvsagte flerspillingen over nett får du 2 til 4 spill å legge inn i biblioteket ditt hver måned som er tilgjengelig så lenge du betaler for tjenesten. Dette er dobbelt så mange som Playstations Plus gir deg.

De siste månedene har Microsoft gitt bort spill som Toy Story 3, Jurassic Park Evolution, Castlevania: Lords of Shadow, Styx: Shards of Darkness, Tekken 6, Lego Star Wars II og Batman: The Telltale Series. Den observante merker seg nok at flere av disse er ganske gamle titler og stammer helt tilbake til Xbox 360-tiden, men disse spillene er i alle fall oppskalerte for Xbox One slik at de skal ta seg relativt pent ut på storskjermen.

Den O store rosinen i pølsa er imidlertid tilgangen til et bugnende bibliotek med over 100 titler fra 75 ulike spillstudioer. Disse er alltid klare for nedlasting og innebefatter tilgang til samtlige av Microsofts egne titler allerede fra dag én. Det betyr at alle med et abonnement fikk tilgang til Forza Horizon 4, Halo Master Chief Collection, Halo 5, Gears 5 og Sea of Thieves på lanseringsdagen. Altså da alle andre måtte betale 599 for samme titler. Ikke verst.

I tillegg til dette kommer også muligheten for å spille kompatible Microsoft-titler uten kostnad på Windows 10-maskiner som er kraftige nok. Artig nok er stadig flere av Microsofts spill klare for PC, og enkelte er også eksklusive for for denne plattformen slik som Age of Empires II: Definite Edition.

I likhet med Sony gir Microsoft rabatt på utvalgte spill hver måned som er eksklusiv for abonnenter. Rabattene kan strekke seg til 20 prosent på spill og 10 prosent på utvidelser og annen «DLC».

PS: Om du ikke er interessert i tilgang til den store katalogen av over 100 gratisspill er Xbox Live Gold litt rimeligere med sine 99 kroner per måned eller XX kroner i året. Her får du «kun» nettspilling, de månedlige gratisspillene og rabatter i nettbutikken, eller omtrent som med et Playstation Plus-abonnement, altså.

Spillstrømmetjenester

GeForce Now*Playstation NowStadiaProject xCloud*
Spill påNvidia Shield TV, MacOS, Windows 10, AndroidPS4, Windows 10Chromecast Ultra, Windows 10, MacOSAndroid (planlagt for Windows 10)
MånedsprisGratis beta95 kr/mnd. 595 kr/år.99 kr/mnd.Gratis beta
SpillbibliotekOver 400 PC-spill (må kjøpes)Over 700 PS4/PS3/PS2-spill (fritt tilgjengelig)42 PC-spill (de fleste må kjøpes)Over 50 (fritt tilgjengelig)
StrømmekvalitetInntil 120 FPS, Full HDInntil 30 FPS, 720pInntil 60 FPS, 4K HDRIkke bekreftet
Anbefalt hastighet12 - 50 Mbps5 Mbps10 - 35 MbpsMinst 10 Mbps
Annet-300 av PS4-spillene kan lastes nedEn gratis tjeneste slippes neste årInkluderer Xbox Games Pass

*GeForce Now og Project xCloud er foreløpig i lukket beta-test.

GeForce Now

Det er ingen ringere enn grafikkortkjempen Nvidia som står bak GeForce Now, en av de første strømmetjenestene for spill som ble annonsert, men som fortsatt kun er tilgjengelig i en lukket betaversjon.

Det er usikkert når tjenesten vil åpnes opp for alle, men om du blir akseptert som tester – noe som kan ta mange måneder – kan du se frem til en artig opplevelse.

Du kan søke om opptak her »

Tjenesten lar deg strømme spill til Nvidias egne enheter, som «strømmeboksen» Shield TV eller nettbrettet Shield Tablet, men selv om flere Android-enheter skal få tilgang etter hvert er det aller største lokkepunktet at både Windows 10- og MacOS-enheter støttes. Dermed kan din svake bærbare forvandles til en struttende spill-rigg over natten.

Katalogen over spill øker stadig og er nå oppe i over 400 titler. Du finner ingen eksklusive spill her, men en god blanding av gamle populære og nye PC-spill å henge fingrene i.

Ettersom vi jo snakker om en strømmetjeneste er det altså slik at spillene kjører på virtuelle maskiner i Nvidias skyservere. Ikke lokalt på maskinen, som kun mottar en videostrøm tilbake over internettlinjen din. Sist vi testet tjenesten i 2018 fikk alle abonnenter ytelse tilsvarende et GTX 1080-grafikkort å leke seg med. Det ga oss en jevn bildeflyt i like over Full HD-oppløsning med 60 bilder i sekundet for spillene vi testet. Like viktig var det at vi ikke opplevde noen slitsom forsinkelse for kommandoene vi ga, og fra normal sitteavstand var det vanskelig å oppdage at det var en videostrøm som ble sendt til enheten vår.

Etter å ha prøvd både Playstation Now, Google Stadia og GeForce Now går utmerkelsen for beste bildekvalitet definitivt til sistnevnte tjeneste. Men du må altså ha en god internettlinje for å oppnå best mulig kvalitet, og spesielt om du vil oppnå 120 FPS i de spillene som støtter dette, som Fortnite.

Ekstra artig er det at du med GeForce Now kan justere på alle grafikkinnstillingene selv om du ikke liker de Nvidia har valgt for din internettlinje og skjermoppløsning, akkurat som om spillet ble drevet fra din egen PC. Dermed kan du selv være med å bestemme visuell kvalitet og bildeflyt. For konkurrentene må du ta til takke med den kvaliteten tjenesteleverandøren har valgt for deg, punktum.

Selv om Nvidia egentlig krever at du kjøper og eier alle spillene du vil strømme via tjenesten, får du gratis tilgang til mange spill så lenge tjenesten er i beta-versjon. Inntil lanseringen finner sted slipper du også å betale noen månedsavgift.

Playstation Now

Den kanskje aller best kjente strømmetjenesten for spill er det Sony, selskapet bak Playstation, som leverer. Tjenesten er ekstra spennende fordi den i tillegg til Playstation 4-eierene også gir alle verdens Windows 10-brukere tilgang til et enormt bibliotek av det som tidligere var konsolleksklusive titler. Dette er altså en måte å oppleve kjente Playstation-eksklusiver som The Last of Us, God of War, Persona 5, Uncharted 4 og God of War for deg som ikke eier en Sony-konsoll.

Som ikke det er gulrot nok i seg selv lar tjenesten Playstation 4-eiere spille flere titler fra tidligere konsollgenerasjoner helt tilbake til Playstation 2-eraen. Playstation 3-spillene kan bare strømmes ettersom Playstation 4-konsollen ikke har maskinvare for å tolke og kjøre disse lokalt. Playstation 2-spillene som ligger på tjenesten er på sin side oversatt til et format Playstation 4-konsollen kan spille av på egenhånd, så i likhet med de nyere Playstation 4-spillene kan disse også lastes ned og kjøres lokalt i tillegg til å strømmes om det er ønskelig. Dette gjelder dog ikke for deg med PC, hvor det er strømming som gjelder, men dette veies delvis opp for av å slippe både installasjon og lange lastetider som er forbundet med spilling lokalt.

Da vi prøvekjørte Playstation Now i fjor syntes vi tjenesten viste et glimt av fremtiden. Siden er prisen redusert kraftig og flere nye spill er kommet til.

I skrivende stund kan du fritt velge mellom over 700 spill. Sony krever ikke at du har spesielt rask internettlinje, men for best opplevelse ville vi nok holdt oss noe over minstekravet til tjenesten, som er 5 Mbps.

Grunnen til det forsiktige hastighetskravet er at spillene serveres i kun 720p-oppløsning og maksimalt 30 bilder i sekundet. Det er langt lavere kvalitet enn de andre spillstrømmetjenestene gir deg.

Når det kommer til selve responstiden til tjenesten kunne vi i fjor rapportere om relativt ubetydelige forsinkelser i de fleste spill. Dog ble det mer merkbart at signalet fra håndkontrolleren din reiste frem og tilbake til en server før du fikk resultatet vist på skjermen din i titler som krevde stor grad av presisjon og koordinasjon, eller svært raske reflekser.

Stadia

Googles Stadia er på mange måter både den friskeste og den særeste satsningen på spillstrømming for tiden. Stadia tar sikte på å tilby strømming til både TV-er (via Chromecast Ultra) samt til Windows- og Mac-maskiner via Chrome-nettleseren. Og det i høy kvalitet. Google hevdet til lansering at spillene ville strømmes i inntil 4K-oppløsning og 60 FPS med HDR-støtte for støttede skjermer.

Denne uttalelsen måtte de imidlertid nyansere kraftig etter lansering, da det ble klart at ingen av spillene kjørte i 4K-oppløsning, men faktisk ble oppskalert fra 1440p eller Full HD-oppløsning.

Da vi testet tjenesten på tampen av fjoråret ble det også klart at Stadia har store problemer med den visuelle kvaliteten når spillene strømmes via en nettleser.

Den anbefalte måten å spille på er dermed via Chromecast Ultra til en TV, hvor strømmekvaliteten ligger på nivå med grafikken dagens kraftigste konsoller kan trylle frem, bare i jevne 60 FPS.

Vi lot oss ikke plage nevneverdig av responstid da vi spilte Destiny 2 via Chromecast, men sammenlignet med PC-versjonen av spillet var det unektelig en liten forsinkelse. For raske spill som krever høy presisjon har dermed tjenesten et forbedringspotensial.

Vi tipper Google med tiden vil ordne opp i både strømmekvalitet via nettleser og ta grep for å redusere forsinkelser ytterligere. De har også uttalt at de kan støtte eldre Chromecast-enheter i fremtiden.

Det som gnager oss med tjenesten er imidlertid forretningsmodellen deres:

Stadia kommer for det første i to utgaver. En betalt og en gratis som lanseres senere i år. Betalingsversjonen til 99 kroner per måned støtter den høyeste strømmekvaliteten med 4K, 60FPS og HDR, mens gratisverjsonen er låst til Full HD og 60 FPS. Det er jo helt kurant, men mer problematisk er det at du må kjøpe spillene du vil ha tilgang til via tjenesten på Googles nettbutikk. Også om du eier dem fra før på Steam eller andre plattformer.

Med tanke på at Google er kjent for å ta livet av tjenester som ikke slår an hos de brede lagene av befolkningen er det dermed vanskeligere å anbefale mannen i gata å investere store summer i deres lukkede univers.

Foreløpig er dessuten spillutvalget svært begrenset, med i overkant av 40 spill tilgjengelig.

Det sagt blir 2020 et spennende år for Stadia, med lansering av gratisversjonen og stortitler som Cyberpunk 2077 og Boulders Gate 3 bekreftet for tjenesten. I tillegg skal støtten for andre Android-enheter enn Googles egne Pixel-telefoner forbedres. Så om den kanskje ikke er verdt å investere i for alle ennå er Stadia utvilsomt verdt å følge nøye med på.

Project xCloud

Microsofts Project xCloud er det nyeste tilskuddet til strømmetjenster for spill og kan vel bli den mest spennende i år. Foreløpig er den i lukket beta for utvalgte land som USA og Storbritannia, men etter hvert som flere slipper til loves vi tilgang til å strømme fritt fra et bibliotek på over 50 titler, blant annet samtlige spill Microsoft selv står bak. Innen utgangen av året skal biblioteket romme over 150 titler som alle kan strømmes gratis.

I tillegg skal du kunne strømme samtlige xbox-spill du allerede har kjøpt og eier digitalt via tjenesten.

Foreløpig støtter Microsoft strømming av xbox-spill til Android-enheter, være seg nettbrett eller telefoner, men de jobber med å få på plass støtte for Windows 10-maskiner og Xbox One-konsoller også.

Microsoft har ikke gått ut med teknisk informasjon som hvilken oppløsning eller bildeflyt Project xCloud vil støtte, men i dag er videstrømmen begrenset til 720p og 60 Hz. Oppløsningen vil nok økes frem mot lansering.

Tjenesten skal med tiden inkluderes i «Xbox Games Pass». Dermed vil du i tillegg kunne spille mot andre over nett, få gratis spill hver måned og få fri tilgang til en utvidet katalog med over 100 spill som skal bli tilgjengelig for både nedlasting og strømming.

Les også
Velg musikktjenesten som passer deg best
annonse