Til hovedinnhold

Slik installerer du Pokémon Go i noen få enkle trinn

Du trenger ikke flytte til USA for å få tilgang.

Pokemon-konseptet har rukket å bli tjue år gammelt, og hva er vel bedre enn å feire med et mobilspill som tar av over hele kloden? Men spillet er bare lansert i noen få land, så hvordan kan det ha seg at naboen allerede sliter ut joggesko på jakt etter de små lommemonsterne? Hvis du ikke allerede har kastet deg på konseptet er det faktisk veldig enkelt å skaffe seg tilgang.

OBS! Pokémon Go er nå lansert i Norge og instruksjonene under er dermed overflødige. Du finner spillet i App Store og Google Play. Les mer om lanseringen på Gamer.no »

Mobilspillet finnes for Android og iOS, og baserer seg på såkalt utvidet virkelighet (augmented reality), der mobilkameraet ser mer i omgivelsene dine enn du gjør selv. Det skjuler seg monstre overalt rundt deg, og mens du vandrer rundt gatelangs, kan du se et kart på skjermen som viser deg hvor monstrene er, og hvilken type monster som er i nærheten. Når du har funnet et monster går spillet over til å vise det kameraet ser, med monstrene lagt over.

Nå er det på tide å kaste en pokéball for å få fatt på de små skumlingene.

Men før du kommer så langt må få tak i appen.

Slik laster du ned Pokémon Go for iOS/iPhone:

Siden spillet ikke er sluppet i Norge ennå må du inn i et annet lands app store for å hente det ned. Vi valgte USA. Prosessen går ut på at du kobler fra din vanlige iTunes-konto en stund, og oppretter en ny for et annet land. Her må du legge til en del adresseinformasjon som del av prosessen, men det eneste Apple faktisk sjekker er at postnummeret er riktig for din valgte delstat.

Selv bor jeg i Sesame Street, i Station City. Jeg har plassert både by og gate i Arkansas. Men Apple likte ikke helt at jeg forsøkte å oppgi 90210 som postnummer. Og her trodde jeg hele poenget var å blande popkulturelle referanser fra nittitallet. For ordens skyld 72120 er et postnummer i Arkansas, eller du kan plassere byen din i California, der Beverly Hills faktisk er.

Her er fremgangsmåten som skjermdumper. Selve opprettingen av konto overlater vi til deg, men du behøver ikke å legge inn betalingskort. Trykk på bildet for å se det i fullskjerm.

OBS! Pass på. Bruker du Apple Music kan det tenkes nedlastede spillelister fjernes ved bytte av konto. Disse må i så fall lastes ned på nytt når du logger inn på din vanlige konto igjen etterpå.

 1. Logg av din vanlige App Store-konto - pass på at du har en ekstra e-postadresse som kan kobles til den nye iTunes-kontoen du må registrere senere i prosessen.
 2. Besøk nettstedet pokemongo.nianticlabs.com eller pokemongo.com.
 3. Åpne lenken til App Store.
 4. Velg «Get» i appvisningen som dukker opp.
 5. Bytt butikk - for eksempel til USA.
 6. Opprett ny Apple-ID og følg instruksjonene. PS! Du behøver ikke å legge til betalingskort, men du må opprette en fiktiv adresse i USA. Bruk Google til finne riktig postnummer (ZIP).
 7. Eventuelt: Koble fra den amerikanske kontoen og tilbake til din egen.

Så fort du har lastet ned Pokémon Go kan du trygt hoppe tilbake til din norske iTunes-konto hvis du ønsker det. Start forfra ved å logge av den nye kontoen din, og du vil bli spurt om å logge på på nytt ved neste nedlasting fra App Store.

Har du fått til? Ikke logg inn i spillet før du har lest siste del av saken.

Slik laster du ned Pokémon Go for Android:

For Android må du finne en utgave av selve installasjonsfilen. Her bør du passe godt på hvilken du velger, ettersom enkelte av spillfilene der ute har ondsinnet programvare på slep. Unngå alle Pokemon Go-referansene i Google Play. Inntil Nintendo og utviklerne i Niantic lanserer spillet her på berget er dette kun dårlige kopier, eller i verste fall apper som gjør vesentlig mer enn å la deg fange spillmonstre.

Du må skru av sikkerhetsinnstillinger på Android-telefonen din mens du installerer spillet for å gjøre dette. Vær påpasselig med å skru på igjen disse innstillingene, hvis du ikke rutinemessig bruker løse installasjonsfiler på telefonen din og kjenner risikoen. Installasjonsfilen kan du for eksempel hente fra apkmirror.com, eller mange andre steder. Men siden alt skjer utenfor de forholdsvis trygge rammene av en appbutikk gjøres dette på eget ansvar.

Hvis du ikke installerer løse programfiler regelmessig er det fornuftig å skru av valget for ukjente kilder etter at du er ferdig.
Pass på! De fleste filarkiv som Apkmirror vil ha reklamer som forsøker å få deg til å klikke på alternative knapper. Se godt på siden, og styr unna knappene som sitter fast i reklamer - det er den du finner inni den røde firkanten som skal trykkes på. Pokémon Go ber også om en del tillatelser hvis du bruker Android 6. De fleste av disse virker fornuftige for en sosial app basert på data fra telefonens kamera og GPS. Tillat disse hvis du har lyst til å spille. Vurder om du ønsker å gi tilgang på kontaktlisten din, men vær obs på at det kan hindre deg i å legge til spillvenner eller gjøre at appen kan fungere dårligere hvis du ikke gir den tilgangen.
 1. Finn innstillingsmenyen på Android-telefonen din.
 2. Gå til delen av menyen som omhandler sikkerhet.
 3. Skru på installasjon fra ukjente kilder.
 4. Trykk OK på advarselen som kommer opp.
 5. Finn et sted å laste ned Pokémon Go fra, for eksempel Apkmirror.com.
 6. Pass godt på hvor du trykker når du skal laste ned. Mange reklamer har falske «Download»-knapper.
 7. Telefonen vil advare deg mot å laste ned APK-filer, trykk OK.
 8. Velg å åpne filen enten fra boksen som dukker opp når nedlastingen er ferdig, eller fra nedtrakksmenyen øverst.

Har du fått til? Ikke logg inn i spillet før du har lest siste del av saken.

Slik får du oppdateringer

Det er fortsatt bare dager siden Pokémon Go ble lansert, og dermed er det duket for oppdateringer. Ingen av disse to metodene vil i utgangspunktet gi deg automatiske oppdateringer, så du passe på selv frem til spillet er tilgjengelig her i landet.

Veldig kort fortalt handler det om å gjenta deler av prosessen over.

Hvis du har en iPhone er det forholdsvis enkelt å holde spillet oppdatert. Alt du trenger å gjøre er å koble fra din norske iTunes-konto og tilbake til den utenlandske du opprettet for å laste ned spillet i utgangspunktet. Da vil normalt oppdateringen dukke opp automatisk, men skjer det ikke med det samme kan du søke opp spillet og se om det har en oppdateringsknapp ved siden av sin oppføring i appbutikken. Deretter kan du bytte tilbake igjen til din norske konto og fortsette som vanlig.

For Android er det både litt enklere og litt vanskeligere på en gang. Den dårlige nyheten er at du må se om du finner en løs installasjonsfil (APK-fil) for siste utgave av Pokémon Go på nettet. Deretter kan du installere på samme måte som du gjorde først, ved å laste den ned til telefonen og starte den. Husk at du må ha åpnet for ukjente kilder, som i punkt 3 over. Det er også mulig å laste filene ned til PC først, før du overfører med kabel eller skytjenester, dersom filen skulle ligge på et sted med kronglete URL.

Men pass på! Med et så populært spill vil det nødvendigvis finnes mange som forsøker å utnytte etterspørselen med både alternative apper som likner litt på spillet du faktisk vil ha tak i, og til og med skadelig programvare. Det kan være lurt å sjekke både medier og nettfora for å finne en oppdatert APK-fil som er trygg. Foreløpig er siste utgave Pokémon Go for Android versjon 0.29.2. Vi skal forsøke å holde lenken i denne saken oppdatert etter hvert som nye utgaver kommer.

Sikkerhetsrisiko ved bruk av Pokémon Go?

De siste dagene har flere medier meldt om at Pokémon Go kan være en sikkerhetsrisiko. En god del av disse rapportene har handlet om installasjonsfiler for Android med luguber programvare på slep. Det er programvaren Droid Jack som har blitt hyppig nevnt, og den kan gi fremmede full tilgang på telefonen din. Hvordan den fungerer kan du lese mer om hos Proofpoint.

Lenken til Android-versjonen over skal ifølge Apkmirror være sjekket, og fri for slik skadelig programvare. Det er også den som lenkes til av flere nettsteder rundtom i verden. Vi regner den som noenlunde trygg, men helt sikre er det umulig å være.

Den andre nyheten som har skapt noe storm rundt dette spillet er tilgangen det kan få til Google-kontoen din ved installasjon på iPhone. Du må nemlig lage deg en konto for å spille, og det gjøres på ett av to forskjellige vis. Velger du enkleste vei til spillet bruker du nettopp Google-kontoen din, og her gis spillet og utviklerne bak det full tilgang på det du har lagret i Google-skyen.

Dette er allerede kommentert av Google, som ville innskrenke tilgangen spillet får til de grunnleggende tingene det trenger å vite for å sette opp kontoen, og i den nyeste oppdateringen til spillet har utviklerne uansett sørget for at spillet ikke ber om denne tilgangen.

Det er med andre ord trygt å bruke Google-kontoen din til å registrere seg.

Pokémon Go lanseres gradvis rundt kloden, men på grunn av den enorme pågangen Niantics servere har fått, kan det tenkes spillopplevelsen ikke er like god hele tiden. Utviklerne jobber med å utvide kapasiteten.

PS! Niantic utvikler også spillet Ingress, og mange av stedene du må oppsøke er basert på viktige punkter i nettopp Ingress. Her kan du lese mer om «originalspillet»

Slik fungerer spillet

Lurer du på hvordan spillet fungerer? Australske Lachlan har laget en underholdende «let's play»-video av sine første erfaringer som talentfull Pokémon-trener.

Les også: Pokémon Go tar verden med storm (Gamer.no) »

annonse