Tek.no

Guide

Slik tar du i bruk 3G og EDGE

Øystein W Høie
2 Des 2004 23:28

Landets mobilbrukere har nå fått sin egen bredbåndslinje rett ned til mobiltelefonen. Men hva slags telefon trenger man egentlig, og hvor kan man bruke denne nye teknologien? Her finner du en skikkelig guide til det du trenger å vite om bruk av 3G og EDGE.

Etter lengre ventetid har vi endelig fått muligheten til å gå på nett med mobilen i høy hastighet. Telenor lanserte i dag det nye 3G-nettet sitt med brask og bram, mens både Telenor og Netcom tilbyr EDGE til kundene.

Førstnevnte gjør det mulig å gå på nett i opp til 384 Kbps, som tilsvarer en tregere bredbåndslinje. EDGE er et noe svakere alternativ, men vil allikevel med sine 236,8 Kbps gi deg over fire ganger hastigheten du får med GPRS. Når du laster opp når hastigheten henholdsvis 64 Kbps og 75 Kbps.

Den høye hastigheten åpner mange nye muligheter. Har du en laptop, kan du for eksempel sitte å surfe i parken i nær bredbåndshastighet ved å bruke mobiltelefonen som modem. Det å laste ned spill, filmklipp og musikk på telefonen er også noe som endelig har blitt aktuelt.

De virkelig store mulighetene åpner seg med 3G, også kjent som UMTS. Både NRK og TV2 har lansert egne sendinger over mobilnettet, slik at du kan følge med på de faste TV-seriene dine på mobilskjermen. Man kan også laste ned enkle videoklipp, slik som fotballscoringer og musikkvideoer.

Videotelefoni er en annen tjeneste som endelig har blitt tilgjengelige for oss nordboere. Nå kan du faktisk se den du snakker med, og motsatt. Mobiltelefonen filmer deg, og strømmer videoen direkte over mobilnettet.

Hjemmesiden til 3 Sverige har en god oversikt over 3G-tjenester, men vi må advare om at kun en brøkdel av disse er tilgjengelige i Norge.

Kun for Nokia-fans
Skal du få nyte de høye hastighetene må du ha en kompatibel telefon. Det betyr i bunn og grunn at du er nødt til å eie en nyere Nokia. Det er nemlig kun Nokia som selger telefoner her til lands med støtte for 3G og EDGE. Produsenten tilbyr i dag 3 stk 3G-telefoner og 11 stk EDGE-telefoner.

Andre produsenter har flere telefoner rundt hjørnet. Samsung lanserer om kort tid 3G-telefonen Z107, som vil bli den første telefonen i Norge med skikkelig støtte for videotelefoni. Sony Ericsson har lovet en 3G-telefon i april, mens EDGE-telefonen Z500 skal dukke opp i første kvartal.

Det er selvsagt mulig å kjøpe en telefon i utlandet. Over grensen til söta bror selges Sony Ericsson Z1010 fritt over disk. Problemet er at telefonen må tilpasses til Telenors mobilnett, og det er noe du ikke kan gjøre selv. Nettopp av denne grunn har Telenor advart mot å kjøpe utenlandsk telefon.

Har du kjøpt 3G-telefon i Norge, skal det ikke være noe problem å ta i bruk teknologien. Ingen innstillinger eller endringer skal være nødvendig for å ta i bruk hverken EDGE eller 3G - overføring går rett og slett bare raskere.

Dekker kun 25 prosent av landet
Selv om du har en kompatibel telefon, er det ikke sikkert at du får prøvd deg på de nestegenerasjons mobiltjenestene helt enda. Du er nemlig avhengig av å befinne deg i et område med 3G eller EDGE-dekning, og hittil er det kun enkelte områder der tjenesten befinner seg.

Når det gjelder Telenors 3G-nett er det i dag 70 forskjellige byer og nettsteder som er innen dekning. Det betyr at nær halvparten av oss, nærmere bestemt 2 millioner, har tilgang til UMTS i dag.

Per i dag er følgende byer dekket av 3G-nettet:

Situasjonen skal bedre seg etter hvert som Telenor bygger ut nettet videre. Innen mars neste år skal 2,8 millioner innbyggere være innen dekning, og innen 2007 skal bredbånd på telefonen være tilgjengelig i alle tettsteder i Norge med mer enn 200 innbyggere.

Laber EDGE-dekning
EDGE-dekningen står det dårligere til med. Selv om begge de to store norske mobiloperatørene har lovet at de vil satse på teknologien, er det kun noen få steder i Norge man i dag kan prøve ut EDGE.

Det jobbes imidlertid for fullt med å få bygge ut teknologien, og ved utgangen av 2005 skal Telenors kunder kunne bruke EDGE alle steder der man kan bruke mobiltelefonen. På denne måten håper man å bruke EDGE som et lappeteppe i de områdene der man ikke har 3G.

Netcom har også begynt utbygging av EDGE, som rundt disse tider skal være tilgjengelig både i våre to nordligste fylker og deler av Oslo.

3G-nettet til Netcom har enda ikke åpnet. Den offisielle lanseringen er ventet i mars, men operatøren vil nok allikevel åpne nettet en tid forut for lansering for å prøve ut teknologien - slik også Telenor har gjort.

Og hva koster det?
Ingenting er gratis her i verden, og i hvert fall ikke internett på mobilen. Heldigvis har Telenor lovet kampanjepris i vintertiden, og per i dag kan man surfe, se på TV og videotelefonere av hjertens lyst for 5 kr dagen.

Fra og med februar neste år blir det adskillig dyrere. Videotelefoni vil koste deg fra 2,24 kr til 3,74 kr per minutt, avhengig av abonnementstype.

For vanlig surfing vil prisen være på 20 kr per MB man overfører, som ikke er helt ulikt det Telenors kunder har betalt for å gå på internett før. Man vil imidlertid aldri betale mer enn 30 kr per dag, som betyr at de mest aktive brukerne har en svært god pris å forholde seg til.

Netcom har ingen slik sponsing på gang, og tar per i dag 57,50 kr for første overførte MB og deretter 14 kr per MB. Det blir altså en dyr glede for operatørens kunder å boltre seg med mobilt internett og lignende tjenester.

Netcom har tidligere fortalt amobil.no at prisene vil forandre seg forut for lanseringen av 3G-nettet. Man kan jo håpe at de følger samme modell som 3 Sverige, som tilbyr en fast pris på alle tjenester og gratis videotelefoni.

Skjønt, vi ville ikke satset pengene våre på det. Da er det godt at vi får en frisk utfordrer på markedet når 3 entrer arenaen i slutten av 2005.

PS: Lurer du på om du er innen dekning av EDGE og 3G? Telenor har et dekningskart på hjemmesiden sin. Netcom har per i dag ikke noe lignende kart som viser hvor operatøren tilbyr EDGE.

Les også
Raskere enn lynet
Les også
Endelig 3G!
Les også
Telenor holder igjen
Les også
Nå kan du prøve 3G
annonse

Les også