Til hovedinnhold
GuideIOS 10

10 ting du kommer til å merke med iOS 10

Kan lastes ned nå.

Niklas Plikk, Tek.no

Lanseringen av en ny iOS-versjon er vanligvis en stor dag for Apple-brukere, og iOS 10-slippet i dag ligger an til å følge opp trenden.

Som seg hør og bør med en helt ny iOS-versjon, er det mye nytt å kaste øynene på.

1. Automatisk oppvåkning

Det aller mest merkbare: Du trenger ikke lenger trykke på hjem-knappen for å aktivere skjermen. Alt du trenger å gjøre er å flippe opp telefonen, så våkner den - såkalt «Løft for å vekke». Dette fungerer forøvrig kun på iPhone 6S, 6S Plus og SE.

Den ikoniske «Skyv for å låse opp»-funksjonen er også fjernet. Den er nå erstattet av «Trykk på Hjem-knappen for å låse opp».

Sammen sørger de blant annet for at du ikke går glipp av varsler på låseskjermen fordi du låser opp telefonen med fingeravtrykket ditt uten å egentlig mene det.

PS: Vil du skru av «Løft for å vekke»-funksjonen finner du valget under Innstillinger -> Skjerm og lysstyrke -> Løft for å vekke.

Du kan også gå tilbake til at du bare kan holde fingeren på hjemknappen for å låse opp. Dette valget ligger under Innstillinger -> Generelt -> Tilgjengelighet -> Hjemknapp -> Hvil fingeren for å åpne.

2. Rikere varslinger

Varslingene på hjemskjermen får nå mer innhold og flere funksjoner, spesielt om du har en telefon som støtter 3D Touch, altså fra iPhone 6S og oppover.

Du kan for eksempel bruke 3D Touch til å svare på meldinger direkte på hjem-skjermen eller å akseptere eller avslå en møteinvitasjon uten å faktisk måtte åpne kalenderen.

Tredjepartsapplikasjoner er også støttet. For eksempel vil du kunne trykke hardt på en Uber-varsling på låseskjermen og se et sanntidskart over hvor sjåføren din befinner seg.

Her kommer det nok også mange flere muligheter etter hvert.

Med 3D Touch kan du nå blant annet svare på meldinger direkte fra låseskjermen, uten å åpne Meldinger-appen.
Skjermdump

3. Bedre Siri

Da Apple annonserte iOS 10 fortalte de at taleassistenten Siri skulle kunne gjøre «så mye mer» enn før. Læring fra milliarder av Siri-forespørsler gjør nemlig at du skal kunne snakke til Siri på en helt annen måte enn før.

Du skal kunne si noe sånt som «Send en Whatsapp-melding til Mari og si at jeg blir en halvtime for sen» eller «Fortell Mari at jeg blir en halvtime sen via Whatsapp» - i alle fall i teorien. Vi har vel alle innsett at Siri på norsk foreløpig er litt blandet drops.

Nytt er også at Siri nå er åpnet for tredjepartsutviklere, altså at hun skal kunne fungere med andre apper enn Apples egne.

Foreløpig er det et begrenset utvalg som skal fungere, som nevnte Whatsapp og et par andre chat-apper, noen treningsapper og taxitjenester som Uber og Lyft.

Vi prøvde riktignok med både Facebook Messenger, Uber og flere andre, og det er tydelig at Siri skjønner hva vi sier, men foreløpig får vi bare svar som på bildet under.

Siri skal ha blitt smartere og har nå fått støtte for bruk i tredjepartsapper. Da vi testet på lanseringsdagen var imidlertid ikke Uber-støtten på plass.
Skjermdump

4. Renere kontrollsenter

Kontrollsenteret som dukker opp når du sveiper opp fra bunnen av skjermen har fått et renere og enklere design. Night Shift-knappen i bunnen er flyttet til en egen fullbreddeknapp over.

Det gir bedre plass til de fire snarveiene i bunnen, som tidligere kan ha vært vanskelige å treffe om du har store fingre og liten iPhone-skjerm.

Nytt er også at du kan 3D Touch-trykke på snarveiene for å få opp nye valg - for eksempel kan du velge styrke på lommelykten før du skrur den på.

Airplay- og Airdrop-knappene er også flyttet og gjort større, mens musikkontrollene er flyttet til en egen fane du finner ved å sveipe til høyre fra kontrollsenteret.

Kontrollsenteret, som du finner ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen, har fått en liten opprensning. Musikkontrollene finnes nå ved å sveipe til høyre fra kontrollsenteret.
Skjermdump

5. Nye funksjoner i Meldinger

Om du liker å bruke emoji-er i meldingene dine får du langt mer å glede deg over i iOS 10.

Først og fremst er de 72 nye emoji-ene som Unicode lanserte i sommer nå på plass, med bacon, gulrøtter, baguetter, nye dyr og en rekke nye fjes og håndsignaler.

For det andre vil Meldinger-appen nå kjenne igjen ord som du kan erstatte med emoji-er med et lite tapp.

Nytt er også muligheten til å legge effekter på selve teksten, som tekst som hopper frem hvis det er noe du vil si høyt, eller tekst som kommer sakte frem for å si noe veldig forsiktig.

«Invisible Ink» lar deg skjule innholdet i en tekstmelding eller et bilde frem til mottakeren sveiper over det, og du kan legge ved fyrverkeri, discolys, konfetti eller emoji-er som dekker hele skjermen når du sender meldinger.

For å få frem hele lista over effekter du kan legge på meldingene dine må du holde fingeren over Send-ikonet på meldingen. Mottakeren må også ha iOS 10 installert, ellers vil det bare stå «sent with Invisible Ink», «sent with Balloons» eller liknende.

Apple åpner også Meldinger-appen for tredjepartsutviklere og lanserer en egen «app store» bare til den, så det er en viss fare for at meldinger på Iphone kan bli villere og villere fremover.

Meldinger-appen har kanskje fått den største overhalingen, med en haug av nye funksjoner og effekter.
Skjermdump

6. Bedre Apple Maps

Om du er en av dem som ikke har byttet ut Apples egen Kart-applikasjon med Google Maps, får du en bedre kart-hverdag med iOS 10.

Der du tidligere ble flyttet tilbake til plasseringen din hver gang du prøvde å scrolle frem på ruten, står du nå fritt til å scrolle og panorere hvor du vil.

Apples kart får nå også trafikkinformasjon, slik Google Maps har hatt lenge, som også kan brukes til å påvirke den foreslåtte ruten.

Har du en bil med støtte for CarPlay kan du nå få navigasjon fra Apple-kartet direkte på skjermen i bilen, og Apple har dessuten åpnet kart-applikasjonen for tredjepartsutviklere.

Det gjør at du for eksempel skal kunne bestille en Uber-bil, følge den på kartet og betale inne i selve Maps-appen.

7. Nye ringefunksjoner

Apper som Whatsapp, som lar deg ringe over internett, blir tettere integrert i iOS.

Om du får en slik oppringning vil du nå kunne svare rett fra låseskjermen, og du kan også lagre slik informasjon i kontaktoppføringene dine.

Whatsapp-samtaler (og helt sikkert samtaler i en del andre VoIP-apper) vil også fremover dukke opp i lista over siste samtaler, og du kan lagre dem i favoritter-fanen.

Apple har dessuten inngått et samarbeid med selskapet Tencent i Kina som gjør at du kan få varsel på telefonen om at nummeret som ringer kan være en del av en svindel.

Apples Hjem-app lar deg styre smart-gadgets fra flere produsenter fra en og samme app.
Skjermdump

8. Ny smarthus-app

Apples HomeKit har så langt kun vært rettet mot utviklerne, men nå får sluttbrukerne endelig tilgang.

Den nye appen har, kanskje ikke så overraskende, fått navnet Hjem, og har som mål å la deg styre alle dine internett-tilkoblede smarthus-gadgeter fra ett og samme grensesnitt.

Du skal kunne styre enhetene ved hjelp av Siri, og også fra kontrollsenteret i bunnen av skjermen.

To sveip til høyre bringer opp et rutenett med dine mest brukte smartdingser, og herfra kan du endre temperatur, lys, vifter, strøm og eventuelle andre kompatible dingser du måtte ha hjemme.

Sveiper du til høyre fra låseskjermen kommer du til "I dag", som nå har fått støtte for rikere innhold og 3D Touch.
Skjermdump

9. Widgeter på låseskjermen

«I dag»-widgetene til Apple, som tidligere lå i menyen du kunne dra ned fra toppen, har fått en ny plassering.

Du finner dem nå ved å sveipe mot høyre fra låseskjermen.

Dette gjør det enklere å finne tak i kalenderoppføringer, boardingpass og annet direkte fra låseskjermen, og her blir det sannsynligvis en rekke nye funksjoner etter hvert som app-utviklerne tar i bruk muligheten.

10. Musikken fortsetter mens du tar bilder (!)

Tro det eller ei, men utviklingen har altså gått dithen at det er mulig å ta bilder og høre på musikk samtidig i iOS.

Kanskje en minimal oppgradering, men likevel en som løser et visst irritasjonsmoment for undertegnede.

Musikken stopper selvfølgelig om du tar et Live Photo eller en video.

Har du sett flere funksjoner i iOS 10 vi burde nevnt? Eller er det funksjoner iOS burde hatt? Hør fra deg i kommentarfeltet.

annonse