Til hovedinnhold

Slik får du Macen til å slutte å si «BONG» hver gang den starter opp

Vi viser deg hvordan du dreper lyden Apple ikke vil la deg fjerne.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no/ Shutterstock

Hender det du befinner deg på et offentlig sted eller sitter i en stor forsamling og kvier deg for å ta opp Macen din i frykt for at den skal kjøre i gang den klassiske, høylytte oppstartsfanfaren sin?

Du er neppe alene.

Gjennom de siste årene har mange lett høyt og lavt etter en måte å omgå oppstartslyden på, som Apple absolutt nekter å la deg skru av manuelt. Det er imidlertid ikke mange løsninger å finne, og blant dem har det også vært mye rusk og rask som bare har gjort jobben sånn halveis.

Du kan selvsagt unngå oppstartslyden om du manuelt demper den før du slår av maskinen, men hvem husker nå på slikt hver gang.

Be Macen klappe igjen

Heldigvis finnes det en fiks. Den er ikke spesielt pen, men den gjør så visst det den lover å gjøre: Den gir Macen din munnkurv under oppstarten.

1) Denne knappen lar deg laste ned riktig fil. Husk å lagre den på skrivebordet.

2) Et dobbeltklikk på den øverste filen gir opphav til den nedre.

For å komme Mac-fanfaren til livs skal vi bruke et skript, altså en fil med en ferdig samling med kommandoer, som vi laster ned fra nettstedet GitHub. Dette skriptet skal vi så sette i arbeid gjennom programmet «Terminal».

Mens du allerede har Terminalen installert på Macen din, må du laste ned nevnte skript før vi begynner.

3) Terminalen kan du finne på to måter, enten ved å bla deg frem via Finder, eller ved å søke med Spotlight.

Skriptet inneholder en rekke instrukser som demper lyden automatisk hver gang du skrur av eller omstarter Macen og aktiverer lyden igjen etter at OSX er lastet inn.

Slik gjør du det

  1. Last ned skript-filen herfra og lagre den på skrivebordet ditt.
  2. Pakk ut innholdet fra den komprimerte mappen ved å dobbeltklikke på den.
  3. Start «Terminal», enten ved å søke etter det, eller ved å grave det frem fra Programmer-mappen hvor det ligger inne i «Verktøy»-mappen.
  4. Skriv følgende to kommandoer (uten sjevroner) inn i Terminal-vinduet og bekreft med «Enter»-tasten etter hver av dem:
    «cd Desktop/nobootsound-master»
    «sudo sh install.sh»
    Oppgi påloggingspassordet for Macen din når du får beskjed om dette.
4) Terminalvinduet ditt ser nok litt annerledes ut, men kommandoene er de samme.

Nå er du ferdig! Neste gang du starter Macen din skal den være stille som en østers.

Om alt gikk som på bildet litt nedenfor har skriptet nå kopiert over to filer til den såkalte hjemmemappen din som startes henholdsvis hver gang du avslutter og starter maskinen din. Det er teksten i denne filen som forteller Macen at lyden skal dempes automatisk når du skrur av maskinen, og skrur den på igjen når OS X starter.

Om du savner fanfaren

Nå tror vi ikke du vil savne fanfaren spesielt etter å ha brukt både tid og krefter på å bli kvitt den i utgangspunktet, men siden det er så lett å få den på plass igjen viser vi like så godt hvordan også.

Som tidligere må du ha mappen «nobootsound-master» på skrivebordet for at kommandoene vi viser skal fungere. Deretter starter du opp Terminalen, som du gir følgende to kommandoer (husk å trykke enter etter hver linje!):

«cd Desktop/nobootsound-master»

«sudo sh install.sh -u»

Som du ser er det mange likhetstegn her med fremgangsmåten for å installere skriptet i første omgang, og du har helt rett om du gjettet at «-u»- er kommandoen for «uninstall» eller å avinstallere skriptet.

NB: Vi har kun prøvd skriptet på El Capitan og kan ikke garantere at det også fungerer på tidligere versjoner av OS X. Fortell gjerne i kommentarfeltet nedenfor om du også ble fri for oppstartsfanfaren.

Syntes du terminalen var litt traus?
Den inneholder faktisk en veldig god kjeksoppskrift! Se den her »

(Kilde: TechRadar, GitHub)

annonse