Til hovedinnhold

Slik redder du en våt mobiltelefon

Dette er triksene som faktisk funker.

Illustrasjonsbilde, Espen Swang

Snøvær og regnvær kan gi mobilen din fuktskade, med mindre du har en vanntett eller fuktsikker mobil. Vannskader kan bety døden for telefonen din, med mindre du handler raskt.

Vi hører innimellom historier om mobiltelefoner som har blitt skjenket en halvliter på pub, døpt i do eller hoppet ufrivillig i badebassenget, og som på mirakuløst vis har kommet levende fra hendelsen. Er du heldig, kan mobilen din til og med slippe unna en «faceplant» i snøen.

Men hvilke livredningsforsøk bør du egentlig forsøke hvis du vil redde en klissvåt mobiltelefon? Her er Teknofil.nos beste tips:

1. Skru av mobilen

Skru av mobilen så fort du klarer.Foto: Illustrasjonsbilde. V. Haugen. Teknofil.no

Og skru den ikke på igjen på en god stund ...

Første steg er å skru av mobilen så fort som mulig. Dette er helt avgjørende for å forhindre kortslutning, noe som er den vanligste grunnen til at mobilen slutter å fungere etter å ha kommet i kontakt med vann.

Kan du ta ut batteriet fra mobilen din, så gjør det. Det samme gjelder minnekort, SIM-kort.

Skru for all del ikke på mobilen igjen med en gang «for å teste om den funker» – først må den bli helt tørr. Og det kan ta en stund ...

2. Tørk den (PS! Dette tar tid)

Frigjør vann fra ladekontakt, hodetelefoninngang og andre åpninger.Foto: Illustrasjonsbilde. V. Haugen. Teknofil.no

Frem med sugerøret

Aller først bør du tørke bort all fuktighet du kan se med et håndkle. Det er likevel mobilens åpninger, som ladekontakten og hodetelefoninngangen, som er aller mest utsatt. Ideelt sett bør du bruke en støvsuger med et smalt endestykke for å suge ut mest mulig vann fra åpningene.

Alternativt kan du kanskje bruke et sugerør og spytte ut det du får ut. Nå bør mobilen være tørr utvendig, men det avgjørende er at den også får tørke på innsiden.

Håndkle er bedre enn hårføner.Foto: Illustrasjonsbilde. V. Haugen. Teknofil.no
Støvsugeren kan derimot være til hjelp.Foto: Illustrasjonsbilde. V. Haugen. Teknofil.no

Ikke bruk stekeovn eller hårføner!

Vi har hørt historier om folk som bruker hårføner på en klissvåt mobil, og at det angivelig går an å putte den i en stekeovn på veldig svak varme. Disse metodene fraråder i alle fall Gizmodo på det sterkeste, ettersom det kan smelte komponentene.

Det Yahoo! og flere andre nettsider anbefaler isteden er å putte mobilen i en bolle med ukokt ris. Dette vil trekke ut fuktigheten.

Gizmodo hevder at frokostblandingen Rice Krispies fungerer enda bedre. Rice Krispies finnes kanskje ikke i norske butikkhyller, men puffet ris vil trolig gjøre samme nytte.

Vi vil ikke anbefale at du tørker mobilen i en stekeovn. Hvis du likevel vil prøve det, må du sørge for at batteriet kan tas ut, og at temperaturen ikke overstiger 70 grader.Foto: Illustrasjonsbilde. V. Haugen. Teknofil.no

Oppdatert:Flere av våre lesere hevder at det går greit å tørke en våt mobil i stekeovnen, så lenge du tar ut batteriet og temperaturen ikke overstiger 60-70 grader.

En bolle med ris (eller helst frokostblandingen Rice Krispies) skal angivelig være den tryggeste løsningen.Foto: Illustrasjonsbilde. V. Haugen. Teknofil.no

Ifølge en Wiki fra Wired.com kan du angivelig rense mobilen med «ren alkohol» (helst isopropanol). Denne metoden kan gjøre tørkeprosessen kjappere, ettersom alkohol fordamper raskere enn vann. Ulempen er at alkoholen kan erodere bort fargen på mobilen. Etter et eventuelt alkohol-bad må mobilen tørke på samme vis som beskrevet over.

3. Kryss fingrene og skru på mobilen

Ta backup før den streiker totalt ...

Den våte mobilen bør helst få hvile på en seng av ukokt ris eller Rice Krispies i 48 timer før du skrur den på igjen. Under tørketiden bør du rotere mobilen en gang i blant, men ikke rist på den – da kan nemlig vannet trenge seg lenger inn.

Ser du fortsatt damp på skjermen eller andre tegn til fuktighet etter to døgn, må du la den ligge noen timer til. Hvis mobilen ser tørr ut, kan du nå prøve å skru den på.

Hvis du lykkes med å få liv i den igjen, anbefaler vi at du først og fremst sikrer den informasjonen du ikke har tatt backup av tidligere. Selv om mobilen har overlevd det første møtet med vann, kan dessverre vannskaden dukke opp flere uker eller måneder senere. Da kan du for eksempel oppleve at den oppfører seg rart, eller plutselig skrur seg av. Forhåpentligvis gjelder ikke det din mobil!

Start mobilen på nytt............. «Ta-da!!!».Foto: Illustrasjonsbilde. V. Haugen. Teknofil.no

Til neste gang

Selv en vanlig brødpose kan gjøre nytten innimellom ...

Den klart enkleste måten å slippe problemet med en fuktskadet mobil er å kjøpe en som tåler vann. Det gjør for eksempel toppmodellene til Sony og Samsung, men også flere rimeligere modeller:

Se hvilke mobiler som er fuktsikre i denne listen på Prisguide.no

Har du en mobil som er redd for vann, kan du bruke en beskyttelsespose á la Dry Case for å beskytte den. En langt billigere variant, som i alle fall fungerer bedre enn å la mobilen sprade rundt naken, er å oppbevare den i en brødpose eller «Zip-lock bag», hvis det er fare for fukt. Da bør du selvsagt ikke ha den med ut på svømmetur, men det kan for eksempel redde mobilen din i regnvær på festival eller på fjelltur i snøvær.

Har du flere tips? Del dine erfaringer i kommentarfeltet under!

Mirakelproduktet NeverWet virker nesten for godt til å være sant:
Denne sprayen gjør alt vanntett »

(Kilder: Amobil.no, Gizmodo, Yahoo!, Wired.com)

Artikkelen ble først publisert 16.07.2014. Oppdatert 26.03.2015.

annonse