– Hjelp, jeg får ikke overført filene mine!
Har mobilen din forandret seg etter en oppdatering? Her er fordelene.
Innhold
Hvis du er ivrig bruker av én eller flere Android-telefoner har du kanskje lagt merke til noen endringer det siste året. Stadig flere telefoner skifter nemlig standard for filoverføring i disse dager. Det byr på fordeler og utfordringer uansett hvilket operativsystem du kjører på PC-en.
Les også: Her er HTC-telefonene som blir oppgradert til Android 4.0
Tidligere brukte de fleste mobiltelefoner en standard som het MSC (Mass Storage device class). Dette er den samme standarden som fortsatt brukes av minnepinner, eksterne harddisker og andre tilbehør som kun tar seg av lagring.
Standarden vi er på vei over til heter MTP (Media Transfer Protocol). Her er noen av de viktigste forskjellene du kommer til å støte på:
Forbedringer:
- Alle telefonens funksjoner tilgjengelige mens du overfører filer
- Du kan ikke ødelegge filsystemet på telefonen
- Ingen delvise filoverføringer
- Tillater svært store filer på telefonen
Ulemper:
- Ingen forhåndsvisning av bilder og video
- Kan være vanskeligere å koble til enn MSC
- Telefonen får ikke stasjonsbokstav
Fordelene med MTP i forhold til det eldre systemet MSC er ganske store – og du vil sette spesielt pris på dem om du har opplevd MSC på sitt verste. Med den eldre standarden får du full kontroll over filsystemet fra en PC.
Det skjer svært sjelden, men med MSC er det faktisk mulig å ødelegge filsystemet på telefonen, eller formatere det til en standard som telefonen ikke skjønner. Hvis det skjer får ikke telefonen lenger kontakt med filene på lagringsplassen, og det skal av og til litt kunnskap til for å forstå hva som har gått galt.
MTP overgir aldri full kontroll over telefonens filsystem til en PC. Dermed står du aldri i fare for å formatere lagringsplassen din feil, og avbrutte filoverføringer kan heller ikke ødelegge filsystemet.
Les også: Nye mobiltriks hver dag
Enten eller
Filoverføringer over MTP fungerer slik at alt legges i en kø på telefonen til det er ferdig overført. Når overføringen er ferdig blir filen skrevet til filsystemet. Hvis du snubler i kabelen når filen er halvferdig blir køen bare avbrutt, og ingenting skrevet til filsystemet.
Tidligere ville den delen av filen som rakk å bli overført blitt liggende i telefonens filsystem. I verste fall kunne hele filsystemet fått feil som gjorde det uleselig.
Uendelig app-lagring
En indirekte fordel med den nye måten å overføre filer på er at telefoner ikke lenger trenger å ha begrenset lagringsplass for applikasjoner. Google løste dette halvveis ved å tillate lagring av apper på minnekort. Nå er problemet løst i sin helhet, så lenge telefonen har nok lagringsplass totalt.
Sammen med appene ligger nemlig også store deler av telefonens operativsystem, og selv ikke grunnleggende funksjoner på telefonen ville fungert om den måtte gitt slipp på denne lagringsplassen til en PC. Derfor har den altså vært skjermet.
Trenger ekstra programvare
En av de store ulempene med MTP er at den ikke er like universelt støttet som MSC. Brukere av eldre Windows-versjoner, Linux og Mac OS X må nemlig installere egen programvare for å få systemet til å virke. Samtlige operativsystemer støtter MSC uten ekstra programvare.
Selv om MTP som regel fungerer fint med ekstra programvare, kan det bety flere komplikasjoner. I så måte er gamle MSC en ekstremt robust måte å koble til på, og mye skal gå galt før du ikke får tilgang på filene dine.
Med den nye overføringsmetoden kan man oppleve at den nye programvaren installerer seg feil, eller at annen programvare på PC-en kommer i konflikt. Dermed kan det oppstå situasjoner der du rett og slett ikke får tak i innholdet på telefonen din på en enkel måte.
Store filer
Siden MTP ikke gir PC-en direkte tilgang på filsystemet, trenger man heller ikke et filsystem som både PC-en og telefonen forstår samtidig. Det betyr at lagringsplassen på telefonen ikke lenger er basert på det eldgamle filsystemet FAT 32(File Allocation Table, 32 bit).
FAT 32 har en øvre begrensning i filstørrelse på omtrent 4 GB. For telefoner med mye lagringsplass kan begrensningen fortone seg som tullete. Spesielt hvis man skal ta med seg store mengder HD-video.
De telefonene som ikke lenger har støtte for MSC kjører i dag et langt nyere filsystem på hele den tilgjengelige lagringsplassen. Det betyr at hvis du har 20 GB ledig plass, er det ingenting som hindrer deg i å lagre en 20 GB stor fil på den.
Ingen forhåndsvisning
Hvis du bruker Windows Vista eller Windows 7 trenger du ikke egen programvare for å overføre filer med MTP. Det du kanskje har lagt merke til likevel er at telefonen ikke får stasjonsbokstav under Min Datamaskin.
Fordelen med det er at telefonen nå dukker opp med modellnavn, slik at den er lett å kjenne igjen for deg som har flere dingser koblet til. Ulempen er at de færreste backup-programmer kan settes opp til å synkronisere med enheter uten stasjonsbokstav.
Hvis du liker å overføre ett og ett bilde manuelt fra telefonen din har det også blitt et hakk mer knotete. Nå får du nemlig ikke se forhåndsvisning av blinkskuddene dine.
Bildene blir som regel vist i den rekkefølgen de er tatt, så du har en viss mulighet til å være selektiv, men skal du hente ut et gammelt bilde må du enten åpne hvert enkelt bilde, vite filnavnet eller overføre alle på en gang.
Les også: Android 4.0 kan spare deg penger
Hva synes du?
Enten du har kjøpt en ny telefon med Android på, eller du akkurat har fått en oppdatering, vil du sannsynligvis støte på Media Transfer Protocol. Liker du systemet, eller vil du helst tilbake til den gang mobilen var en Mass Storage device?
Del dine erfaringer og tips eller triks i forumtråden under saken.