Til hovedinnhold

Når mobilnettet tryner

Slapp av – her er syv triks som redder dagen.

Når GSM-nettet er nede, kan det hende UMTS-nettet fortsatt er oppe.

Bare i løpet av en kort periode har det vært trøbbel i Telenors mobilnett tre ganger. I fjor høst var det NetCom som hadde problemer med sitt mobilnett.

Her er hva du bør gjøre når mobilnettet svikter:

Prøv både GSM og UMTS

Dersom du kun har GSM-dekning kan du prøve å flytte deg nærmere et vindu, høyere opp eller et sted der det er åpent mot en annen himmelretning for å se om du får UMTS-dekning. Det kan nemlig hende at det bare er GSM-dekningen som er problemet.

Dersom du er tilkoblet med UMTS (3G), bør du prøve å bytte over til å kun bruke GSM. Dette gjør du i telefonens innstillingsmenyer.

Ta ut SIM-kortet om du sliter med å ringe nødnummeret.

Ta ut SIM-kortet for å ringe nødnumre

Dersom du har behov for å ringe et nødnummer, bør du ta ut SIM-kortet og deretter slå på telefonen. På den måten kan mobilen din bruke de mobilnettene som ikke er tilknyttet SIM-kortet når du trenger nødhjelp, for eksempel NetCom-nettet når Telenor-nettet er nede.

Du kan stikke til nærmeste forhandler og kjøpe et SIM-kort for å ringe i konkurrerende mobilnett.

Skaff et ekstra abonnement

Det er mulig at Telenors og NetComs mobilnett faller ned samtidig, siden de ofte deler på Telenors kablede infrastruktur, men det kan også hende du er godt hjulpet med et SIM-kort fra en annen operatør når mobilnettet faller ut.

Dessverre er du som regel avhengig av å betale en månedspris for å ha et abonnement aktivt over lengre perioder, mens kontantkort som regel deaktiveres om du har hatt det i 15 måneder uten å fylle på kontoen.

Bruk IP-telefon/fasttelefon

Selv om mobilnettet faller ned, er som regel internettlinjen og fastlinjen likevel oppe. Dersom du har Skype, kan du aktivere SkypeOut og fylle penger på Skype-kontoen for å ringe mobiltelefoner og fasttelefoner. Andre Skype-brukere kan du ringe til gratis, så lenge de er logget på.

Skype fins også til mobiltelefoner, slik at du kan bruke Wi-Fi-nettet og Skype til å ringe med mobilen selv om mobilnettet er nede.

En IP-telefon eller fasttelefon koster ofte ikke så mye å ha hjemme, og kan være en grei nødløsning. Med IP-telefoniabonnement er det ofte gratis å ringe til fasttelefoner i hele Norge, mens et antall minutter ringing til mobil kan være inkludert i månedsprisen.

Datamaskinen og internett fungerer sannsynligvis også når mobilnettet er nede.

Bruke sosiale medier og e-post

Andre kommunikasjonsmåter som går over internett, fungerer som regel helt fint også når mobilnettet er nede.

Dersom du ikke oppnår kontakt gjennom noen digitale kommunikasjonskanaler, kan du dessuten prøve å forflytte deg til den du prøver å oppnå kontakt med og banke på døra.

Bruk en satellittelefon

En satellittelefon bruker ikke mobilnettet når du ringer, men geostasjonære satelitter omtrent 36 000 kilometer over jordoverflaten. Det betyr at du er helt uavhengig av mobilnettet, og satellittelefonen fungerer overalt unntatt når det er en satellittskygge på stedet (sjeldent når du ikke befinner deg for nærme nordpolen eller sørpolen).

En slik telefon kan også være kjekk å ha i nasjonalparker eller på havet, der hvor mobilnettenes nedetid er regelen.

Les test av satellittelefonen IsatPhone Pro »

Mens mobilnettet er nede kan du for eksempel danse i en blomstereng.

Slapp av

Med mindre du har akutt behov for å komme i kontakt med noen, kan det kanskje være like greit å lene deg tilbake i godstolen og ta livet med ro. Det kan hende du husker kunsten å slappe av, som man stort sett praktiserer utenfor storbyene i dagens samfunn. Mobilnettet og tilhørende kjas og mas kommer nok tilbake tidsnok.

annonse