GuideJulegavetips

Her er de perfekte mobilene å gi til jul

Fortsatt ikke handlet julegave? Her er våre gavetips.

Mobiljulegavetips - side 1

Husk!

Mobiltelefoner som selges med abonnement har gjerne et abonnement med bindingstid på for eksempel ett år. Det gjør at telefonen blir billigere når du kjøper den, men at den som får telefonen må binde seg til et abonnement som ikke alltid behøver å være det gunstigste hvis du skal se på totalprisen etter ett år. Noen telefoner har også operatørlås, det vil si at den ikke kan brukes med andre operatører enn den telefonen er låst til.

Mobiltelefoner er alltid populære julegaver, men det kan være vanskelig å vite hva man bør velge. Vi har derfor plukket ut ni ulike modeller som passer til ulike målgrupper.

Det tryggeste valget hvis du skal gi en mobil i gave, er å kjøpe en telefon uten abonnement og uten operatørlås (se egen faktaboks). Da er du sikker på at mottakeren kan bruke telefonen som hun eller han vil.

Les også: Dette må du huske på når du skal handle mobil som julegave

Her er noen mobilgaver vi tror vil falle i smak:

Til superbrukeren

Samsung Galaxy S III

Pris: Ca. 4 000 kroner

Dette er en av de mest spennende mobiltelefonene som er lansert i år, og selv om det er ganske jevnt mellom toppmodellene er dette sannsynligvis fortsatt markedets beste mobiltelefon.

Galaxy S III har en fantastisk 4,8 tommer stor skjerm med HD-oppløsning, og den har en kraftig prosessor og lynrask grafikk som gjør at telefonen klarer å dra rundt selv de aller råeste spillene. En knallgod nettleser og bra e-postfunksjonalitet gjør at heller ikke proffbrukeren mangler noe.

Android 4 med Samsungs egne menyer på toppen gjør at telefonen er enkel å bruke, samtidig som telefonen har det meste av utstyr du kan forvente å finne på en avansert toppmodell. Kameraet er blant de beste på markedet, og tar bilder som er gode nok til at det ikke er noen krise om du har glemt igjen det vanlige kameraet ditt hjemme.

Les testen av Samsung Galaxy S III
Finn laveste pris på Samsung Galaxy S III

Til den som vil ha noe enkelt og brukervennlig

Apple iPhone 5

Pris: Fra 5 190 kroner

Få telefoner er enklere å bruke enn en iPhone. Apples nyeste modell er kanskje ikke mer avansert enn konkurrentenes toppmodeller hvis du bare ser på de tekniske spesifikasjonene, men den er utvilsomt en av de telefonene som er enklest å bruke.

iPhone 5 har enkle og lettforståelige menyer, og når den samtidig er den telefonen som har det beste utvalget av virkelig gode apper, er den et selvsagt valg for mange. Mange liker også hvor godt Apple-produktene spiller sammen med andre Apple-produkter, som at du med en iPhone med et par trykk kan sende bilder, musikk og video direkte til TV-en din via Apple TV eller til såkalte AirPlay-kompatible musikkanlegg.

Spesifikasjonene er også på høyde med de mest avanserte telefonene på markedet. Den har en sylskarp skjerm, et svært godt kamera, og valget av aluminium og glass som byggematerialer gjør at telefonen nærmest oser av kvalitet.

Les testen av Apple iPhone 5
Finn laveste pris på Apple iPhone 5

Til ungdommen

Huawei Ascend P1

Pris: Ca. 2 500 kroner

For ungdom er det viktig med en telefon som er god til musikk og film, og som også har et kamera som tar bra bilder. Telefonen bør også være kul å se på, den bør ha en god skjerm og være rask nok til å kjøre alle spillene like bra som på kompisenes mobiler.

Huawei Ascend P1 er alt dette. Den kinesiske mobilprodusenten er kjent for å lage telefoner som gir deg mye for pengene, og med Ascend P1 har de laget en telefon som også har svært kraftige spesifikasjoner i forhold til de rundt 2 500 kronene den koster.

Telefonen er supertynn og lett, faktisk 22 prosent lettere enn iPhone 4S – til tross for at den har en mye større skjerm på 4,3 tommer.

Skjermen er meget god, og den medfølgende videospilleren spiller de fleste videoformater. Og bytter du ut de medfølgende øreproppene med et par skikkelige hodetelefoner har du en telefon som er knallgod på musikk.

Les testen av Huawei Ascend P1
Finn laveste pris på Huawei Ascend P1

Til de aller yngste

Samsung Galaxy Y

Pris: Ca. 900 kroner

Vi skal ikke ta diskusjonen om når den unge håpefulle bør få sin første mobiltelefon her, men det mange nok vil være enige i er at den første mobiltelefonen kanskje ikke bør være den dyreste toppmodellen.

Da er Android-mobilen Samsung Galaxy Y et greit sted å starte. Telefonen koster under 1000 kroner i mange nettbutikker, men den er likevel kraftig nok til de fleste formål. Den støtter også det meste av vanlig teknologi, som GPS, Turbo 3G og wi-fi – det siste kan være kjekt for å holde mobilregningen så liten som mulig.

Skjermen er kanskje det største minuset med telefonen. Den har lav oppløsning, men samtidig gjør den lave oppløsningen at grafikken krever lite av maskinvaren – dermed kjører de fleste av spillene vi har testet helt problemfritt.

En litt ruglete overflate på baksiden gjør at eventuelle riper i telefonen ikke synes så godt – selv om skjermen ikke er ripesikker. Alt i alt er dette en telefon som er midt i blinken for de yngste.

Les testen av Samsung Galaxy Y
Finn laveste pris på Samsung Galaxy Y

Til eldre

Doro PhoneEasy 612

Pris: Ca. 1 300 kroner

Mange eldre håndterer avanserte smartmobiler som for eksempel iPhone like godt som 20-åringen. Men for mange som ikke er vant til de mest avanserte mobilene, og som først og fremst skal ha noe å ringe med, kan det være en fordel å velge noe enklere.

Doro lager mobiltelefoner spesielt for eldre og for de som kanskje ikke ser eller hører så godt. Doro 612 er en enkel klapptelefon med store og tydelige taster og en skjerm som er enkel å lese. Telefonen har veldig enkle og intuitive menyer, og den er også utstyrt med en slags "trygghetsalarm". Holder du inne alarmknappen noen sekunder begynner telefonen automatisk å ringe ett og ett forhåndsdefinert nummer helt til den får svar.

Doro PhoneEasy 612 er en utmerket telefon til sitt bruk. Den mangler nettleser og de mest avanserte funksjonene du finner i smarttelefoner, men som en telefon til å ringe med og til å sende tekstmeldinger med, gjør den en utmerket jobb.

Les testen av Doro PhoneEasy 612
Finn laveste pris på Doro PhoneEasy 612

På neste side finner du flere mobil-julegavetips