Til hovedinnhold
GuideRefleksjoner

10 tips for å fotografere refleksjoner

Hvordan bruke refleksjoner i komposisjonen når du tar bilder

Fredrik Knoph, All Rights Reserved

Grunnleggende

Refleksjoner er noe vi omgir oss med hele tiden – speilet på badet, i vinduet på bussen og sølepytten på fortauet. Siden de er så vanlige er det lett å bare la dem passere, men har du prøvd å bruke dem bevisst når du skal ta et bilde?

En refleksjon kan være et spennende element i en komposisjon, og det kan være en interessant måte å blande to motiver på. I denne artikkelen gir vi deg til tips og litt inspirasjon til å se de vante refleksjonene på en ny måte. Forhåpentligvis blir du belønnet med bilder som skiller seg ut fra dem du allerede har.

#1: Innsjøer

Den kanskje mest klassiske måten å bruke en refleksjon på, er i et landskapsbilde hvor naturen speiler seg i et blikkstille vann. Om du vil ta et slik bilde så er det en fordel å være ute tidlig på morgenen.

På den tiden av døgnet er det ofte lite vind og du unngår bølger som ødelegger refleksjonen. Når solen står lavt på himmelen vil du også få et fint lys, og det vil gjøre bildet ditt enda bedre.

#2: Dammer

Du trenger ikke en hel innsjø for å få en interessant refleksjon; en liten vannpytt holder i massevis. Det er ikke alle som liker å ta med kameraet ut når det regner, men om du gjør det så kan du komme hjem med bilder som skiller seg ut fra det alle hjemmesitterne har.

Om du foretrekker oppholdsvær så kan du gå ut etter en regnbyge og se hva som speiler seg i dammene rundt omkring. Det er viktig å se på dammen fra forskjellige vinkler, og ofte må man bøye seg godt ned for å få den mest iøyefallende refleksjonen. Prøv også å variere avstanden til dammen til du får det perspektivet du liker best.

#3: Bygninger

Å rusle rundt i en by kan gi deg mange muligheter for å finne spennende refleksjoner. Moderne arkitektur byr på mange glassfasader, og om du finner en interessant refleksjon i en stilig fasade så er du langt på vei til et flott bilde.

For mange vil dette være en ny måte å se på, for man ser ikke bare på det som er rett foran en, men gjerne en kombinasjon av det som er foran og det som er bak. Dette kan være en god måte for å trene opp sitt “fotografiske blikk”.

#4: Briller

I en artikkel om refleksjoner og fotografering kommer man ikke unna klassikeren med solbriller. Har du sett bilder fra en Himalaya-ekspedisjon så var det helt sikkert inkludert et slikt bilde, men heldigvis kan du bruke det samme trikset i mer gjestmilde strøk. Hva med å ta et grundig blikk på cafébrillene rundt deg neste gang du nyter en cappuchino?

#5: Speil

En annen type refleksjon som vi finner overalt omkring oss er speil. Den teknikken som kanskje fungerer best når man skal ta bilder i speil, er å ha med både selve motivet og speilbildet. Prøv å fokusere på motivet og la speilbildet gå ut av fokus, og etterpå gjør du det motsatt. Hva ble best? Det er ikke lett å si før du har prøvd begge deler.

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2012.

Flere tips

#6: Selvportretter

En refleksjon er også god å ha om du vil ta et selvportrett. Her er det viktig å legge merke til at man ikke er nødt til å ta dette bildet med mobiltelefonen på badet mens man lager trutmunn, men se om du kan komme opp med en mer original måte å gjøre det på. Og om kameraet kommer med på bildet gjør ingen ting - vi er jo tross alt fotografer!

#7: Overalt

Om du prøver å tenke på at du skal se etter refleksjoner så vil du oppdage at du kan finne dem nesten overalt. Noen er store og noen er små. Noen er kjedelige og andre er flotte. Her er det viktig å ha øynene med seg, og har du det kan belønningen bli bra. Prøv gjerne å få motivet og refleksjonen til å passe sammen, og utfylle hverandre i en helhetlig komposisjon.

#8: Del bildet akkurat på midten

Det kan være verdt å nevne at når det gjelder refleksjoner så kan komposisjonen bli bra selv om du bryter en av de mest elementære reglene – det gyldne snitt. Prøv å legge horisonten midt i bildet og la motivet og refleksjonen være like store.

#9: Bruke sjenerende refleksjoner

De fleste som har tatt bilder har nok kommet i en situasjon hvor en refleksjon har ødelagt bildet. Et typisk eksempel er når man tar bilde ut et vindu, og man ser speilbildet av det som er inne. Eller i verste fall fotografen selv. Av og til kan man redusere eller fjerne slike refleksjoner ved å gå veldig nært vinduet, men andre ganger har man ikke denne muligheten.

Et godt tips kan da være å bruke denne refleksjonen kreativt. La den bli en del av bildet. I bildet under var det en lampe som absolutt ville være med på bildet, så undertegnede plasserte den omtrent en tredjedel inn fra kanten, og brukte den som en slags forgrunn. Hadde bildet blitt bedre uten lampen? Kanskje, men det fungerer på et vis å ha den der også.

#10: Bare ta bilde av refleksjonen

Det kan også være spennende å ta bilde av kun refleksjonen. Sørg for at du komponerer bildet slik at alt annen holdes utenfor, og resultatet kan virkelig få folk til å stoppe opp og lure på hvordan du fikk til det bildet.

Som du kan se her så er refleksjoner noe du kan bruke aktivt når du komponerer et bilde. Om du velger å inkludere både motivet og refleksjonen, eller om du heller vil la motivet og refleksjonen komplimentere hverandre, er helt opp til deg. Uansett håper vi at refleksjoner nå har blitt et nytt verktøy i fotoverktøykassen din.

Vil du ha flere tips og triks?
Slik leker du med lukkertiden »

annonse