Guide

Slik får du bedre spillytelse – uten å betale én krone

Vi har samlet våre beste stalltips for hvordan få gammel gamp opp å stå.

Mange nettsider ønsker å gi deg side opp og side ned med hundrevis av ulike småtips som skal hjelpe til å tyne de siste fem til ti prosentene ytelse ut av datamaskinen din, så du kan holde på lommeboken din ett år til. Faktum er imidlertid at flesteparten av disse tipsene som oftest har null og niks effekt, og kun utgjør en merkbar forskjell om maskinen din likevel skulle vært skrotet for et tiår siden.

Men, er det mulig å gi en småsliten tre-fire år gammel datamaskin dytten den trenger for å holde det gående ut 2015? Vi har satt sammen en kompakt liste med noen få, men velmente råd, som vi tror kan gjøre en forskjell for deg når du hiver deg inn i favorittspillet ditt neste gang – enten du bare vil oppnå de magiske 30 FPS-ene så det blir spillbart, eller ønsker å legge 2-3 FPS ekstra på de 100 du allerede har.

Vi hopper bukk over selvsagte «ekspert»-tips som å skru ned oppløsningen og grafikkdetaljene, eller å finne et annet spill å fordrive tiden med, og går rett på sak:

#1 – Kontroller oppstarten

Du har en gammel datamaskin. Da sier det seg selv at det er lite lurt å la nettleseren, med sine 20 faner, samt ulike videospillere eller bildebehandlingsprogrammer ligge å ta beslag på systemminne og prosessorkraft som spill liker å bruke masser av.

Windows 8: I Oppgavebehandleren kan du hindre unødvendige programmer fra å starte sammen med PC-en.

Men, det er ikke sikkert det er nok å stenge nettleseren og de andre programmene du ser på skrivebordet ditt. Mange programmer kan ligge skjult i bakgrunnen, ferdig lastet inn i systemminnet for at de skal kunne åpnes raskere neste gang du har bruk for dem. Dette er luksus på en gammel datamaskin, og noe vi må komme til livs.

Har du virkelig behov for at Skype, uPlay og iTunes skal starte sammen med maskinen hver gang og ligge i minnet hele tiden? Neppe. Denne litt frekke programoppførselen kan du heldigvis enkelt stanse.

Windows 7: Under oppstart-fanen i msconfig kan du hindre programmer fra å starte opp automatisk med maskinen.

For Windows 8 kan det gjøres ved å høyreklikke på oppgavelinjen, gå til «Oppgavebehandling», velge «Avansert visning» og deretter finne listen med oppstartsprogrammer under «Oppstart»-fanen. For Windows 7 må du bruke programmet «msconfig», som allerede er installert på maskinen din.

For å åpne msconfig velger du «Kjør» i startmenyen, eller taster Windows-knappen og «R» samtidig. Så er det bare å skrive «msconfig», og i verktøyet som dukker opp kan du finne oppstartsprogrammene under fanen «Oppstartselementer».

Det å fjerne ett enkelt program har liten effekt, men om du klarer deg uten automatisk oppstart av fem, eller kanskje til og med ti programmer, da snakker vi merkbar bedre ytelse om du normalt har lite minne tilgjengelig.

Tjenester starter også sammen med Windows, og ligger å tygger minne uavhengig av om du bruker programmene som tjenestene støtter opp om eller ei. Som du ser er det svært få tjenester det virkelig er bruk for.

#2 – Rydd i tjenestene

Ved siden av å fjerne oppstartselementer kan det være maskinen din lider under lasten av en rekke unødvendige og krevende tjenester som du også finner i msconfig-programmet under «Tjenester»-fanen.

Tjenester lastes inn sammen med Windows og understøtter programmer du har installert på maskinen. Alle er likevel ikke like nødvendige, som for eksempel de som ikke leveres av Microsoft og som kan vises ved å huke av i boksen «Skjul alle Microsoft-tjenester».

De fleste tjenestene du nå sitter igjen med gjør oppgaver som å lete etter oppdateringer av programmer, som Skype eller skjermkortdriveren. Selv om disse kan være kjekke å ha er det strengt tatt noe du kan gjøre selv fra tid til annen i stedet, og heller frigjøre ressurser for datamaskinen.

Om du er usikker på hva en tjeneste gjør er det en god idé å søke på nettet etter navnet dens før du deaktiverer den. Til forskjell fra oppstartsprogrammer kan nemlig enkelte tjenester være viktige for en del av datamaskinens funksjoner.

Synes du hele datamaskinen din går tregt?
Det kan skyldes produsentenes egne programmer. Se hvilke »

De tygger minne og gir tregere oppstart:
Disse Windows-tjenestene trenger du ikke »

#3 – Oppdater skjermkortdriveren

Last ned bedre ytelse fra Internett. Et av de enkleste grepene du kan gjøre for å få så god ytelse som mulig i spillene dine er å sørge for at du bruker den nyeste utgaven av driveren til grafikkortet ditt. En driver er helt nødvendig for at du i det hele tatt skal kunne bruke skjermkortet, og du har allerede en installert på maskinen.

At du har nyeste versjonen av driveren er derimot ikke like sikkert. Både AMD og Nvidia slipper stadig nye drivere som ikke bare lanseres for å rette feil eller legge til nye funksjoner i skjermkortet. Med jevne mellomrom vil de også øke ytelsen i forskjellige spill, og til tider ganske betraktelig. AMD ga for eksempel senest i desember ut en driver som ga omtrent 10 prosent bedre ytelse i en rekke populære spill. Den gang var det bare nye skjermkort som fikk bedre ytelse, men om det er lenge siden du har oppdatert driveren din kan du ha gått glipp av enkelte optimaliseringer som i sin tur klemmer bedre ytelse og grafikk ut av skjermkortet ditt.

Finn ut hvilket skjermkort du har under Enhetsbehandling.

For å finne ut hvilket skjermkort du har, og hvilken produsent du må laste ned drivere fra, må du en tur inn i kontrollpanelet hvor du velger «System og sikkerhet» før du til slutt peker på «System». I vinduet som da kommer frem velger du «Enhetsbehandling». Under valget «Skjermadaptere» finner du da navnet på skjermkortet ditt, og det er denne informasjonen du bruker på produsentens hjemmeside for å finne riktig driver til modellen din.

Nyeste driver fra AMD finner du her »
Nyeste driver fra Nvidia finner du her »

#4 – Omorganiser filene dine

Ved å defragmentere disken din kan spillene dine lastes inn raskere.

Om du stadig legger til, endrer eller sletter filer på den mekaniske harddisken din, vil den etter hvert bli fragmentert. Dette fører til at spillfilene, som må lastes inn hver gang et spill starter eller for eksempel et kart skal lastes inn, spres rundt på disken din. Når dette skjer må lesearmen på disken bevege seg mer, noe som fører til lengre lastetider og potensielt mer støy fra disken.

Løsningen for en fragmentert disk er å defragmentere den. Defragmentering kan sammenlignes med at du katalogiserer DVD-samlingen på nytt etter at kameratene dine har vært på besøk og dratt alle frem for å se på coveret – for så å stappe alle tilbake på tilfeldige plasser i hylla igjen. Defragmentering er å legge data som hører sammen etter hverandre, slik at lesearmen må bevege seg minst mulig.

Vi anbefaler først og fremst at du defragmenterer harddisken du har installert Windows på, men vær obs på at du ikke skal defragmentere SSD-er. For å starte defragmentering kan du høyreklikke på stasjonen med Windows, som oftest stasjon C:, i Utforsker og velge «Egenskaper», «Verktøy» og deretter «Optimaliser». Denne prosessen kan ta lang tid avhengig av hvor lenge det er siden sist gang disken er defragmentert samt hvor full den er.

#5 – Ut med støvet

Du vet det nok, datamaskiner tiltrekker seg støv som honning tiltrekker seg bjørner. Neste tips kan virkelig gjøre susen om du har hatt den stasjonære maskinen din en stund og glemt den under skrivebordet, eller om du ofte bruker den bærbare maskinen din i sofaen eller i senga. Slike områder er som et mekka for oppsamlet støv og hybelkaniner, og slikt står slettes ikke på menyen for datamaskiner som ønsker å yte godt.

Trykkluft på boks, eller en luftkompressor for den saks skyld, vil gjøre underverker for en tett gammel sliter. Se spesielt til at grafikkortet, viftene og filteret i bakkant samt under strømforsyningen får seg en skikkelig rens da dette ofte er de foretrekkende stedene for hybelkaniner.

Hybelkaniner og annet fint støv hindrer luftstrømmen inne i kabinettet. Med dårlig luftstrøm stopper luften opp, noe som fører til jevn oppvarming av maskinen din. De viktige komponentene, som prosessoren og grafikkortet har alle temperatursensorer som i sin tur slår inn og fortelle komponentene at de må roe seg ned og skru ned ytelsen når temperaturen når et visst nivå. Oftest ser vi dette fenomenet i tynne bærbare datamaskiner – noe som viser seg ved at ytelsen i et spill går ned etter noen minutter på grunn av overoppheting. Ved siden av bedre ytelse kan du også få en kjøligere og mer støysvak maskin ved å kvitte deg med støvet.

#6 – Aktiver full ytelse

Få bedre ytelse ved å velge riktig strømplan.

Alle tipsene ovenfor kan du prøve ut på både den stasjonære så vel som bærbare datamaskinen din. Her kommer imidlertid et som er forbeholdt den bærbare.

For å spare batteriet og få maskinen til å vare lenger på hver ladning er den som standard stilt inn til å benytte en strømspareplan som heter «Balansert». Denne setter imidlertid begrensninger på hvor godt både prosessor- og skjermkort kan yte, så for å sikre at ytelse ikke går tapt bør du sikre deg at planen «Høy Ytelse» er valgt når du skal spille. På mange bærbare aktiveres denne planen automatisk når du kobler til laderen, men ikke på alle, og en del produsenter har også laget sine egne planer som kan stikker kjepper i hjulene for spillingen din.

For å sette ny strømplan må du klikke på det lille batteriikonet nede i oppgavelinjen og deretter «Flere strømalternativer» og «Høy Ytelse». På enkelte bærbare må du imidlertid velge å «vise flere planer» for å få se strømplanen du er på jakt etter. Nå vil maskinen din yte langt bedre i spill, men den vil også være langt tøffere mot batteriet. Pass derfor på å bytte tilbake når du har spilt fra deg.

Bonustips

Se hvor mye bedre ytelse du kan få ved å skifte ut grafikkortet ditt.

Kjøp et nytt skjermkort. Ja, her må du faktisk bla opp noen hundrelapper, men mens diverse gratis ytelsestips kanskje får spillene dine til å yte fem til ti prosent bedre, kan selv en moderat investering i et nytt grafikkort gjøre underverker for grafikken. Grafikkortet har alt å si på spillytelsen, så om det er spill du er opptatt av trenger du sjelden tenke på å oppgradere prosessor eller minne.

Vår gigantiske skjermkorttest viser at du kan tjene mange titalls, om ikke hundretalls prosent ytelsesøkning ved å bytte ut det gamle trofaste grafikkortet ditt med et nytt. Om du i dag fortsatt holder fast på et GeForce GTX 470 fra Nvida kan du for eksempel få hele 66 prosent bedre ytelse ved å skifte det ut med et GTX 750 Ti til rett over tusenlappen. Bytter du ut AMDs tidligere godkort, Radeon HD 5850, med GTX 750 Ti kan du se frem til en ytelsesøkning på 89 prosent.

Sjekk ytelsesøkningen selv i vår egen «grafikkortduellator»:
Flere hundre prosent ytelsesøkning koster ikke langt mer enn tusenlappen »

Les også
Denne maskinen anbefaler vi til The Gathering
Les også
Vi tester: Blir en SSD treg av å være smekk full?
Les også
Kvitt deg med disse programmene og få en raskere PC
Les også
Disse Windows-tjenestene trenger du ikke
Les også
Utsett dødsdagen til SSD-en
annonse