Tek.no

Guide

Skuldersurfer du?

Stadig flere av oss benytter sjansen til å få gjort unna litt jobb på toget, men nysgjerrige blikk gjør at det er langt fra problemfritt.

Shutterstock
19 Jan 2015 05:30

Ifølge en undersøkelse NSB gjorde i fjor sommer, benytter rundt 25 prosent av alle som pendler med tog reisetiden til å jobbe. Forståelig nok – det må vel være bedre å få unna litt på vei hjem, i stedet for å måtte sitte lenger på jobben for å få ferdig det man jobber med?

Det å jobbe på tog, buss eller andre offentlige transportmidler er vel og bra – men du bør være klar over at det er få ting her i verden som tiltrekker seg oppmerksomheten til nysgjerrige øyne mer enn en dataskjerm.

For et par år siden gjorde ComRes en undersøkelse på vegne av The European Association for Visual Data Security, som viste at 71 prosent av ansatte i bedrifter hadde kunnet se eller lese hva andre i bedriften jobbet med – over skulderen til vedkommende. Likevel sa 53 prosent av de samme at de ikke tok noen forholdsregler for å unngå at uvedkommende skulle se hva de selv jobbet med, selv når de jobbet på tog, fly eller på kaféer.

Pass deg for skuldersurferne

Det å smugkikke på hva andre holder på med på en datamaskin eller et nettbrett har på engelsk fått navnet «shouldersurfing» – vi kan gjerne kalle det skuldersurfing på norsk.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har laget en guide til hvordan du sikrer PC-en din, og anbefaler at man bruker et såkalt skjermfilter for å hindre at noen får innsyn i det du har på skjermen.

Et skjermfilter som dette fra Leitz gjør at skjermen blir helt svart når du ser den fra siden. Foto: Kurt Lekanger

Du tenker kanskje at det du holder på med på skjermen ikke er så veldig sensitivt, men det er ikke sikkert bedriften du jobber i ønsker at denne informasjonen kommer på avveie. Du vet heller aldri om det er noen hos en konkurrent som sitter og smugkikker på presentasjonen du sitter og jobber med, eller ser hvem du sender e-post til.

Slik beskytter du deg

NorSIS anbefaler at du slår på det de kaller den «sosiale brannmuren». Det er den som sitter mellom tastaturet og stolen, i tilfelle du skulle lure.

Det betyr at du bør være bevisst på hva du foretar deg på PC-en, nettbrettet eller mobilen når du sitter på et offentlig sted hvor andre kan se deg. Du drar ikke opp de største forretningshemmelighetene på skjermen når du sitter på det overfylte ettermiddagstoget hjem fra jobb. Vær også forsiktig så ingen kan se passord og annen sensitiv informasjon.

Det finnes flere såkalte skjermfiltre du kan montere på skjermen for å hindre at sidemannen kan se hva som er på skjermen. Disse hindrer ikke at noen som står rett bak deg kan se hva du holder på med, men filtrene fungerer slik at skjermen blir svart hvis du ikke ser den rett forfra.

Vi har tidligere testet et deksel som heter Leitz Complete Privacy Case til iPad, som vi syntes fungerte bra – selv om det riktignok gjør at iPad-en blir en del mer klumpete med et slikt deksel på. Disse dekslene har nå kommet i nye utgaver som også passer til nye iPad Air, og som er laget slik at du enklere kan ta det av og på etter behov.

Det finnes også tilsvarende skjermfiltre for bærbare PC-er og PC-skjermer for skrivebordet, blant annet fra Targus og 3M.

Datatilsynet har undersøkt hvor sikre mobilappene er:
– Apper er for dårlige på personvern »

Les også
Få i pose og sekk ved å velge selv
annonse

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading