Til hovedinnhold

Slik overlever mobilen din påskeferien

Når det er påske har nordmenn en tendens til å ta med seg appelsiner, kjeks, varm sjokolade og mobilen sin på skitur. I tillegg til å passe deg for råtten snø, bør du også passe mobilen din for fuktskader.

I en så sen påske som vi opplever i år er det stort sett ganske mildt i hele vårt langstrakte land, og dermed er det kanskje spesielt direkte fuktskader du må passe deg for. De fleste mobiler i dag er ikke spesielt beskyttet mot fukt, og tåler verken vanndamp eller nærkontakt med snø.

Når du svetter avgir kroppen vann som fort blir til damp inne i jakka. En innerlomme er derfor ikke alltid det lureste stedet å oppbevare mobilen. En ytterlomme er på sin side ofte utsatt for snø.

For å unngå direkte fukt er det lurt å oppbevare mobilen i en bæreveske, en ullvott du har liggende i lomma eller i plast. Eller i det minste passe på at glidelåsen er helt igjen.

I påska kan du også møte regnvær, spesielt i lavlandet. Å snakke i mobilen eller skrive tekstmeldinger i regnet er ikke lurt, selv om telefonen vanligvis virker dagen etterpå.

Fuktskader får kretsene i mobilen din til å eire over tid, og dermed kan elektriske egenskaper endre seg og mobilen oppfører seg rart eller slutter å fungere over tid.

Når mobilen slutter å virke får du ikke en reparasjon på garantien dersom fukt er årsaken til at telefonen din ikke virker.

Kondens

Varm luft kan lagre mye fukt, mens kald luft kan lagre svært lite fukt. Når varm luft kjøles ned avgir den fuktighet som vi kaller kondens.

Dersom en kald mobil legges i en varm innerlomme, vil den varme lufta kjøles ned både utenpå og inne i mobilen din og dermed avgi fukt. Derfor er det lurt å holde mobilen på så jevn temperatur som mulig. Bruker du mobilen mye på turen, bør den legges i en lomme som holder samme temperatur som det er ute - for eksempel i en ytterlomme eller i sekken.

Når du har vært ute i kulda og går inn i varmen, utsetter du mobilen din for mye kondens. Oppvarmingen bør skje så sakte som mulig, for eksempel ved å først legge mobilen i en litt kjølig yttergang.

Skal du være ekstra forsiktig kan du tre en plastpose rundt mobilen og knytte igjen før du går inn i varmen. Da kommer det ikke varm luft inn i posen og avgir fuktighet, men mobilen varmes opp uten fukttilførsel.

Les mer om hvordan du beskytter mobilen mot sprengkulde og kondens »

Endring av vaner

Mobilen din kan vare lengre dersom du endrer noen vaner. Det er kanskje få som tenker på at temperaturforskjeller fører til fuktighet, men mobilen din kan faktisk bli klissvåt innvendig dersom du tar den fra vinterkulda inn i peisstua. Husk på at oppvarmingen bør skje gradvis.

Den ene mobilsamtalen du tar i regnvær er kanskje ikke så viktig? Eller kanskje du har så god tid at du kan ta den mens du står under tak?

Både av økonomiske hensyn og av miljøhensyn oppfordrer vi alle til å ta noen enkle forholdsregler for å holde mobilen tørr, og å bruke testbasen vår og prissøket dersom det går galt og du må kjøpe ny mobil. God påske!

annonse