Til hovedinnhold

Sjekker du også mobilen mer enn 60 ganger om dagen?

Slik tar du tilbake kontrollen.

Niklas Plikk, Teknofil.no

De færreste av oss vil kanskje innrømme at vi er «mobilavhengige», men tenk deg om nå: Har du øynene klistret til mobilskjermen når du sitter på bussen eller toget – eller går på gata? Drar du frem mobilen mens du spiser frokost eller middag, på besøk hos venner, i møter på jobben, i butikken, i heisen – eller på do? (Og sover du med mobilen ved siden av hodeputa?)

Stiv nakke og øm tommel stopper uansett ikke oss fra å spille mobilspill eller sjekke Twitter i ethvert ledig øyeblikk – selv om ventetiden kanskje bare er et minutt eller to. Men er vi avhengige? Vel ...

«Mer enn 60 ganger om dagen»

Skillet mellom bruk og misbruk av smartmobil kan selvfølgelig være vanskelig å bedømme.

Analysebyrået Flurry Analytics har derimot en målestokk som virker relativt rettferdig, også overfor bevisste superbrukere som ikke nødvendigvis har et tvangsmessig forhold til mobilen sin, men som likevel bruker den mye.

De hevder nemlig at mobilavhengighet kan måles i antall ganger du åpner en app på mobilen. Det vil si hvor mange ganger om dagen du bruker Snapchat, Facebook, Twitter, Instagram, nettleseren, spiller mobilspill og så videre. Hvis du åpner apper mer enn 60 ganger per dag, blir du stemplet som «mobilavhengig» av analysebyrået. Det skal angivelig være seks ganger så mye som en «vanlig» smartmobilbruker.

Ifølge Flurry Analytics' regnemåte var det hele 176 millioner «mobilavhengige» på verdensbasis i fjor, en økning på 123 prosent fra året før:

Foto: Flurry Analytics

Det finnes naturligvis flere måter å vurdere om en mobilbruker er avhengig av mobilen. Vanligvis dreier seg om hvor ofte du tar opp mobilen, hvor lang tid per dag du bruker på mobilen, eller hvordan du svarer på ulike spørsmål om mobilbruk.

Hvis du føler at mobilen har «tatt over» livet ditt, og ønsker å gjøre noe med det, finnes det imidlertid håp. Her er de beste rådene vi har å by på:

Hjelp, jeg er mobilavhengig ...

Et par av tipsene i denne listen er inspirert av «Bored and Brilliant»-prosjektet til den briljante podcasten Note to Self. Anbefales!

1. Fra A til B med mobilen i lomma

Legg bort mobilen og løft blikket, kompis! Foto: Shutterstock

Hver gang du er ute og går, la mobilen bli værende i lomma til du kommer frem dit du skal. Det samme rådet gjelder egentlig på buss, tog eller annen offentlig transport, selv om det virker umenneskelig i disse dager.

I vår bok er det derimot «lov» å høre på podcast eller musikk med ørepropper i ørene. (Men dropper du det en dag, vil du kanskje innse at det faktisk foregår ting i den virkelige verden også).

2. Skru av varsler og lyder

Skru av varsler på iPhone.

«PLING!» Ny melding. «PLING!» Nytt Snapchat-bilde. Straks blir det plingfest på mobilen, og så renner det inn varsler fra sosiale medier, nyhetsapper og spill. Men hvor mange varsler trenger du egentlig å få?

En ny studie fra Florida State University konkluderte nylig med at et lite varsel på telefonen forstyrrer deg like mye som når noen forsøker å ringe deg, skriver Forskning.no. Ikke minst får det deg til å ta opp mobilen for å se hva som skjer, noe som fort kan gjøre mobilbruken «tvangsmessig».

Skru av alle varsler og meldingslyder som ikke er absolutt nødvendig, så får du en roligere mobilhverdag. Færre varslinger gir deg friheten til å sjekke mobilen når du selv vil, og ikke omvendt. Sett mobilen på lydløs, uten vibrering, når du har mulighet til det, så slipper du plutselige forstyrrelser.

Har du en iPhone?

 • Gå til Innstillinger -> Varslinger
Deaktiver varsler på Android-mobilen din.
 • Huk av «Tillat varslinger» for hver app, eller velg hva slags varsler du vil godta (Merker, Lyder, Bannere)

Har du en Android-mobil?

(OBS! Fremgangsmåten varierer litt fra mobil til mobil)

 • Gå til Innstillinger -> Lyd og varsling
 • Trykk Appvarslinger og blokker varsler fra apper du ikke ønsker å få varsler fra.
 • I varslingsmenyen får du flere valg som kan begrense antall varsler du får på Android-telefonen din.
 • På andre Android-mobiler må du isteden gå til Innstillinger -> Programmer, og videre inn på hver enkelt app for å huke av «Vis varsler».

3. Slett favoritt-appen din

Teknofil-redaksjonen har samlet sett spilt godt over 2000 runder med mobilspillet Threes! Nå har vi begynt på rehab.Foto: skjermbilder

Å slette apper du ikke bruker er ganske lett, men hva med den du bruker mesteparten av tiden din på? For noen er den appen kanskje Instagram eller Facebook, og for andre et kult mobilspill. Hvilken app som er «din», vet du selv. Klarer du å slette den? Bare for en dag, en uke eller en måned? Så kan du jo se hvor lenge det går.

For en uke siden slettet to av oss i Teknofil-redaksjonen det fantastisk underholdende – men avhengighetsskapende – mobilspillet Threes! (Undertegnede slettet faktisk samtlige mobilspill i samme slengen, og har foreløpig ikke reinstallert noen av dem) Slettingen av Threes! har nok ene og alene ført til en langt mer fornuftig mobilbruk for vår del – for ikke å snakke om færre nakkeplager.

4. Skål, boks eller bolle

Enkelte norske skoleungdommer må legge mobilen sin i en boks til skoledagen er over. Foto: Skjermbilde/DT.no

På noen få norske ungdomsskoler tvinges elevene til å legge mobilene i en boks på starten av dagen, og de får dem ikke tilbake før skoledagen er over. Slike tiltak har en svært positiv effekt på elevenes prestasjoner, ifølge en fersk studie fra London School of Economics.

Den bollen du aldri får brukt til noe, kan vel funke? Foto: Shutterstock

Samtidig har flere norske familier innført mobilfrie stunder, for eksempel under middagen, ved at alle familiemedlemmer legger mobilen sin i en skål eller bolle. Det er kanskje ikke så dumt å fysisk legge bort mobilen din et par ganger i løpet av dagen, i situasjoner der du strengt tatt ikke bør ha bruk for den.

Med fysisk avstand til mobilen får kanskje du rom til å tenke- og reflektere over det som skjer i ditt eget liv – ikke bare livene til Facebook-venner og kjendiser.

5. Sjekk hvor ofte du bruker mobilen

Hvis du virkelig er «avhengig» av mobilen – hvis det har kommet ut av kontroll – så gjelder det å innse selv at du faktisk har et problem. Det finnes flere apper til Android og iPhone som kan måle mobilbruken din, og som kan gi deg et nokså objektivt svar på om du burde kutte ned litt på bruken.

En app som BreakFree kan hjelpe deg med å kartlegge hvor avhengig du er av mobilen. Foto: Google Play

De måler mobilavhengighet på litt forskjellige måter, men som regel går det på hvor ofte du skrur av skjermlåsen og hvor lenge du har brukt mobilen aktivt.

Prøv en av disse appene:

 • BreakFree Cell Phone Addiction: Android / iPhone (gratis/kjøp i app)
 • Moment: iPhone (gratis/kjøp i app)

Eller se hva du kan finne ut i innstillingene på mobilen:

Hvis du ikke vil laste ned en egen app for dette, sjekke innstillingene på telefonen din. For eksempel kan du se hvor lenge du har brukt mobilen aktivt siden forrige gang du ladet, og hvilke apper du har brukt mest.

iPhone:

 • Gå til Innstillinger -> Generelt -> Bruk -> Batteribruk
 • I oversikten ser du hvor mye mobilen har vært i bruk, og hvor lenge den har vært i hvilemodus, siden forrige fullading.
 • Du ser også hvilke apper som har brukt mest batteri det siste døgnet eller de siste 7 dagene. Dette kan for eksempel gi en pekepinn på hvilke apper du er mest avhengig av.

Android:

(OBS! Varierer litt fra mobil til mobil)

 • Gå til Innstillinger -> Strømstyring (eller lignende)
 • Bla ned til Batteribruk
 • I grafen ser du når mobilen har vært aktiv, og når skjermen har vært på. I listen under ser du appene eller programmene som har brukt mest batteri siden forrige lading.

«Don't panic»

Skillet mellom mye- og for mye mobilbruk

Foto: montasje

Smartmobilen er et fantastisk verktøy og et underholdende leketøy. Den holder deg oppdatert på det som skjer i samfunnet, i familien, på jobb og i vennegjengen. Smartmobilen er med andre ord helt essensiell for de aller, aller fleste. Derfor er det heller ingen grunn til å få panikk dersom du bruker mobilen din veldig mye.

Det handler derimot om å ikke la mobilbruken ta overhånd, slik at det går på bekostning av det du ønsker å oppnå i livet.

Flere amerikanske forskere har allerede sett tendenser til at overdreven mobilbruk kan hemme evnen til å fantasere og dagdrømme, som igjen kan gjøre oss mindre kreative. Hjernen din trenger nemlig noen pauser i løpet av dagen, for å behandle alle nye de nye inntrykkene den får. Bruk de kjedelige 2-minutters ventepausene til det.

Kan du forresten huske å ha kjedet deg etter at du fikk en smartmobil?

«Mobilnakke» kan gi deg kronisk hodepine
Trenger du flere grunner til å ikke glane ned på skjermen hele tiden? »

(Kilder: Flurry Analytics, Forskning.no, Note to Self)

annonse