Tek.no

Guide

Optisk vs. digital zoom

Haje Jan Kamps
1 Jan 2002 16:54

Hva er optisk zoom?

En optisk zoom på et kamera er en mekanisk innretning - linser som beveger seg i forhold til hverandre, slik slik at noe ser ut som det er nærmere eller lengre borte (rent teknisk sett bøyer linsene lyset slik at en viss mengde lys faller på filmen, eller i vårt tilfelle, bildebrikken). Hvis du har brukt et tradisjonelt kamera, så har du sannsynligvis vært borti en optisk zoom

Hva er digital zoom?

På digitale kameraer har man som regel en kombinasjon av optisk og digital zoom. Den digitale zoomen trer stort sett i kraft når den optiske zoomen er zoomet helt inn. Den digitale zoomen er langt fra like bra som en optisk zoom, fordi den digitale zoomen forringer bildekvaliteten.

Hvis vi sier at dette er et bildeutsnitt med en optisk zoom, i f.eks 800*600 pixler, så vil hver pixel komme direkte fra bildebrikken, og bildet vil være av vanlig, god kvalitet.

Når man bruker digital zoom, så vil kameraet gjøre en av to ting: Enten tar den det merkede området på bildet ovenfor, og interpolerer pixlene som er imellom (det vil si at kameraet "lager" deler av bildet som den ikke har registrert, noe som selvfølgelig leder til forringelse av bildekvaliteten. Den andre måten kameraet kan bruke digital zom på, er å bare bruke utsnittet, og gi deg en bildefil på f.eks 400*300 pixler.

Hva betyr dette for meg?

En digital zoom kan være morsom å bruke, fordi forstørrelsen på LCD skjermen ser større ut, men utover dette kan ikke en digital zoom gjøre noe som man ikke kan gjøre på bildebehandlingsprogrammet sitt hjemme. Vi anbefaler derfor å unngå bruk av digital zoom, og heller redigere bildene i Paint Shop Pro, Photoshop, eller hvilket som helst annet bildebehandlingsprogram i stedet.

annonse