GuideTimelapse del 2 av 2

Skap magi av stillbildene dine

Så enkelt kan du lage flotte timelapse-filmer - og det helt gratis

Unngå flimring

Velkommen til del 2 av Akams store timelapse-guide! Tiden er inne for å sette sammen bildene til en timelapse, men først, en liten oversikt over hvilke temaer vi har dekket til nå, og hva vi skal ta for oss i denne guiden. I likhet med del en starter vi ut med en god timelapse-video, denne gangen fra Kuala Lumpur. Vi falt spesielt for den kreative biten etter ca. førti sekunder:


Inndeling i hovedtrekk:

Del 1 (finner du her):

  • Hva slags utstyr er nødvendig?
  • Valg av bildeformat, RAW eller JPEG?
  • Valg av innstillinger ute i felten

Del 2 (denne guiden):

  • Unngå problemer med flimring
  • Slik setter du bildene sammen til en film
  • Avansert utstyr og effekter
Eksempel der tre påfølgende bilder er eksponert litt annerledes.

Flimring, hva er det?

Før du faktisk har sett hva flimring er, kan det være litt vanskelig å forstå hvor stort dette problemet er. Det har mange kilder, men hva er det nå, først og fremst? La oss si at du akkurat er ferdig med timelapsen og ser igjennom den for første gang. Hva er det første du merker? Antageligvis at videoen blinker og at lyset generelt er ganske urolig. Dette er flimring og det skyldes at enkeltbilder i timelapsen har blitt eksponert litt mørkere og noen andre litt lysere enn gjennomsnittet og følgelig gir små hopp i lys-intensitet under avspilling. Svært frustrerende, spesielt hvis du har investert mye penger i dyrt utstyr. Er virkelig ikke automatikken bedre og lysmålingen mer konsistent?

Les også: Guide: Hva slags kamera skal jeg kjøpe?

Flimringens kilder
Har du noen gang sett hvordan blenderringen på kamera ditt snurpes igjen på brøkdelen av et sekund (i slow motion)?

...da skjønner du fort hvor den ene gruppen med flimmer-kilder kommer fra: Verken blender eller lukker er mekaniske mesterverk og følgelig er det ørsmå forandringer fra bilde til bilde som gir opphav til litt flimring.

Heldigvis er denne kilden til flimring ganske lett å unngå. Velg større blenderåpninger (mindre f-tall) og lengre lukkertider så er du på den trygge siden. En tommelfingerregel er å alltid bruke en lengre lukkertid enn 1/60 sekund.

Når det kommer til blenderen finnes det flere triks. Har du anledning til å bruke objektivet vidt åpent, eller et par trinn nedblendet er det det beste, men det er ikke alltid mulig. I sollys kan du for eksempel være avhengig av minste blender (typisk f/22 og lignende) for å få eksponert korrekt med litt bevegelsesuskarphet i bildene.

Manuell kontroll på blender gir gode resultater!

Kan du skaffe et eldre objektiv med manuell blenderkontroll, kan du sette ønsket blender og vite med sikkerhet at denne ikke kommer til å endre seg gjennom hele opptaket. Et annet triks som er for de litt mer dristige: Hold inne nedblendingsknappen slik at objektivet blender ned og så skru objektivet litt av. Da vil det fortsette å være nedblendet ettersom det ikke lenger er elektrisk kontakt til kamerahuset. Dette fungerer ikke nødvendigvis på alle objektiver, men iallfall på Canon-optikk av nyere dato.

Les også: Hva betyr det som står på objektivet ditt?

Hovedkilden til flimring er allikevel ikke borte, den stammer nemlig fra en lettere inkonsistent lysmåler på kameraet ditt. Her er første hemmelighet: Skyter du i manuell (auto ISO må AV!) så kan du hoppe over neste avsnitt - du har nemlig gjort deg uavhengig av lysmåleren!

Uheldigvis er vi ofte nødt til å stole på automatikken på kameraet rett og slett fordi vi vet at lysmengden i motivet kommer til å endre på seg nok til at det vil ødelegge opptakene. En soloppgang vil for eksempel fullstendig blåse ut hele bildet i hvitt hvis du har startet i manuell tidlig på morgenen. Er denne uungåelige flimringen egentlig lysmålerens feil? Ja, men bare delvis slik vi nå skal se.

Vi kunne trengt en trinnløs blender!

Kameraet ditt er nemlig ikke laget slik at det skal treffe HELT nøyaktig på eksponeringen, men innenfor typisk 1/3 eller 1/2 EV-trinn. Reduksjon på ett trinn tilsvarer halvvering av lysmengde ved for eksempel å kutte lukkertiden i to. Vi skal nå ta for oss et eksempel der et vilkårlig kamera kan endre ISO, blender og lukkertid i 1/3 trinn, hvilket er det desidert mest vanlige for tiden. Hvis lysmåleren på det så måler en feil på mer enn 1/6 trinn vil den nødvendigvis måtte runde opp eller ned eksponeringen med 1/3 trinn og dette er mer enn nok til at vi merker det som flimring.

Hovedkilden til flimring er derfor en kombinasjon av at lysmåleren ikke er helt konsistent og at kameraet har for store steg den kan øke eller minke eksponeringen med.

Bruk alltid evaluerende lysmåling, det vil si at kameraet tar hensyn til hele motivet og ikke bare sentrum eller enda verre såkalt spot-måling. Grunnen til dette er at dette vil gi mindre avvik fra bilde til bilde. Et eksempel er billys eller at en sky hindrer lyset fra sola i området du måler. Ved uheldig bruk av spot-måling vil plutselig hele bildets lysstyrke skyte i været, eventuelt "ta kvelden". Et annet tips er å sørge for at det ikke slipper noe lys inn i kamera gjennom okularet. Canon har ofte en liten gummihette på selve bæreremmen som kan brukes, og proffkameraer som Nikon D3(s) har egen vippebryter som smeller igjen en rullegardin i okularet for å hindre lysinnslipp. På Pentax følger det også med en liten hette til å feste over. Teip og lignende kan selvsagt brukes!

Enkelte kompaktkamera fra Ricoh kan velge lukkertid svært nøyaktig, eksempelvis 1/153 sekund og da vil man slippe unna mye av problemet, men fremdeles ikke det at lysmåleren ikke er helt nøyaktig.

Frykt allikevel ikke - vi har flere våpen i kampen mot flimringen! Dette skal vi ta for oss på neste side når vi skal sette sammen bildene til en film, en timelapse.
Les også: Guide: 10 tips for bryllupsfotografering