Til hovedinnhold

Bruk nettbrettet som PC

Med riktig tilbehør kan du langt på vei erstatte den bærbare maskinen din.

Espen Irwing Swang, Amobil.no
Finn Jarle Kvalheim

Det nærmer seg skolestart, og stadig flere legger den bærbare PC-en til side til fordel for nettbrett eller store mobiler. Et nettbrett alene kommer du muligens ikke så langt med, iallfall ikke om du trenger å knotte ned store mengder notater. Men, det skal ikke så mye tilbehør til før du er i gang.

Tilbehøret som er viktigst for flest i denne sammenhengen er nok et skikkelig tastatur. Dette reflekteres også i det enorme utvalget av denne typen tilbehør som finnes på markedet. En Bluetooth-mus kan også være nyttig, og for noen er ikke tilværelsen fullendt uten en penn til å skrive direkte på skjermen med.

Les også: Livet med nettbrett som PC

Samsungs digre Galaxy Note Pro 12.2 kan være et alternativ for deg som ønsker diger skjerm og digital skjermpenn.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vurder om et nettbrett fikser biffen

Før vi går videre er det på sin plass å påpeke at nettbrett med Android og iOS i noen tilfeller ikke er like fleksible som en PC, og ikke alltid kan hjelpe deg med helt de samme tingene. Du bør altså vurdere hvilke funksjoner du behøver, hvor mye du trenger å gjøre samtidig og om en skjermstørrelse på rundt 8-10 tommer vil bli for begrensende.

Nettbrett som kjører Microsofts Windows 8.1 Pro oppfører seg mer eller mindre som vanlige PC-er, men skal du ha en med litt futt i koster også disse en del.Foto: Microsoft

Jobber du for eksempel først og fremst med tekst, kan et nettbrett være et glimrende alternativ. Jobber du med alt fra grafisk design til lyd kan nettbrett komme til kort. Det fins unntak her. Du kan få en rekke mer spesielle tilbehør for Apples iOS-enheter. I tillegg kommer brett med fullversjonen av Microsofts Windows 8.1, som for alle praktiske formål oppfører seg som bærbare PC-er, men for de sterkeste av disse skiller både pris og til dels formfaktor seg ganske betydelig fra det vi er vant til å tenke på som nettbrett.

Lurer du på hvilket nettbrett du skal kjøpe? Her finner du en rangert oversikt over de beste akkurat nå »

For skribenten

Mange nettbrettmodeller har tilhørende tastatur som selges som tilbehør, i tillegg finner du tastatur fra de tradisjonelle tilbehørsprodusentene. Logitech, Belkin og Targus er store og kjente aktører på dette markedet, men det finnes også en rekke andre aktører som produserer slikt tilbehør.

Apples iPad-modeller kan være gode alternativ, men de kan være kresne på tilbehør, og trenger du stor lagringsplass koster de fort mer enn en tradisjonell PC.Foto: Apple

Det kan være lurt å vurdere de skreddersydde tastaturene fra produsentene av nettbrettet først. Selv om andre tilbehørsprodusenter gjerne lager tilbehørene sine for bestemte modeller, er ofte tilbehøret fra samme produsent noen hakk tettere integrert mot nettbrettet, noe som i enkelte tilfeller kan by på fordeler som lavere vekt, bedre ergonomi og bedre festemekanismer.

Hvis du har begrenset plass der du skal bruke brettet, kan det hende det er fornuftig å passe på at tastaturet du velger har innebygget pekeflate. Har du derimot mer plass å rutte med kan det være et bedre valg å se etter en løs Bluetooth-mus til å ha ved siden av. Hvis tastaturet du velger er svært kompakt er det en fordel å vurdere om pekeflaten kommer i veien for daglig bruk. På noen av de mer kompakte løsningene er det vanskelig å få flyt i skrivingen uten å være borti pekeflaten innimellom.

Koble til tilbehøret ditt

Mus og tastatur lar seg koble til uten å bruke fysiske tilkoblinger. Hva med de mange tingene du kan trenge USB-porter til? Enkelte nettbrett har vanlig USB-utgang, men de har som regel ikke flere.

Overgang til fullstørrelse USB-inngang kan være smart å ha, dersom ikke nettbrettet ditt har vanlig USB-tilkobling fra før.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Løsningen på tilkoblingsproblemene heter OTG-kabel og USB-hub. Førstnevnte forkortelse står for On The Go, en løsning som lar deg hente ut en fullstørrelse USB-tilkobling via overgang fra den vanlige Micro-USB-tilkoblingen på telefonen eller nettbrettet ditt. Denne trenger du ikke om du alt har en vanlig USB-kontakt på nettbrettet.

I begge tilfeller kan du ha god bruk for en USB-hub, som deler opp én tilkobling i flere. Slike bokser kan av og til være mindre stabile enn en enkelt vanlig USB-kontakt, og det er ikke alltid de er i stand til å levere nok strøm. For mange typer enkel bruk kan de likevel være glimrende, som for eksempel om nettbrettet allerede er koblet til en kablet mus, og du trenger en ekstra tilkobling for USB-minnet ditt.

Disse løsningene er først og fremst nyttige på Android-baserte nettbrett, men hvis du satser på iPad fins det overgang til vanlig USB-kontakt som kan kjøpes også til dette brettet. Her er det imidlertid litt forskjellig hva som støttes av utstyr.

Forleng batteritiden

En av de større batteribankene på markedet kommer fra Deltaco, gir deg opp til flere oppladinger av et nettbrett, og koster rundt 300 kroner.Foto: Deltaco

Batteritid er alfa og omega på en lang arbeidsdag eller skoledag. Mange bærbare PC-er skryter i dag av svært lang batteritid. Dette er det også mange nettbrett som er gode på, men avhengig av hva du gjør kan det likevel hende du går tom for strøm før dagen er omme.

Et fornuftig tilbehør å ha med seg er nødbatteriet, også kjent som strømbank eller powerbank. Dette er muligens blant de mindre spennende tekniske dippeduttene du kan ha med deg, men du verden så nyttige de kan være. For rundt 300 kroner kan du nappe med deg en strømbank på rundt 15 000 mAh. Det skulle gi deg to-tre oppladinger av en iPad Mini, eller i overkant av én ekstra fullading for større brett.

I sommer laget vi en oversikt over noen av de mest interessante nødlanderne: – Med disse holder mobilen og nettbrettet koken enda lenger »

Oppgitt batteritid for de fleste nettbrett ligger i området mellom åtte og tolv timer med vanlig bruk. Den tiden kan du altså mer enn doble om du skaffer deg et stort ekstrabatteri.

Trenger du et deksel?

Deksler kan koste flesk. Denne enkle iPad-lommen fra Mulberry koster mellom 1500 og 2000 kroner.Foto: Mulberry

Det fins haugevis av deksel å velge mellom. Hvis du ikke har behov for ekstra funksjonalitet kan det hende du har bruk for et deksel bare for å beskytte skjermen. Disse koster ikke allverden og de kommer i mange ulike design for de fleste nettbrettene på markedet. Det er også mulig å få kjøpt rene bærevesker for nettbrett, i fall du ikke har tenkt å bære rundt på utstyret i en vanlig veske eller ryggsekk. Her fins det også flere alternativer fra de store motehusene.

Det mangler ikke på mer avanserte deksler. Vi har alt nevnt at noen av dem kan ha innebygde tastatur, men det er også mulig å kjøpe deksler som forhindrer innsyn på skjermen eller har innebygget ekstrabatteri. Utsettes nettbrettet ditt for solide mengder juling er det også mulig å få tak i deksler som tåler en støyt.

Mer plass kan være en fordel

Det er ikke alle nettbrett som kommer med haugevis av plass. Jobber du mye med ting som tar stor plass kan det være en fordel å investere i ekstra lagringsplass til nettbrettet ditt.

Originaldeksler er ofte tilpasset nettbrettet de hører til både i design og i funksjon. Her er Samsungs tastaturdeksel for Galaxy Tab S-serien.Foto: Samsung

Et minnekort på 32 eller 64 gigabyte koster ikke allverden, og gir deg plass til forholdsvis store mengder data. Har du ekstra store behov har det så smått begynt å dukke opp minnekort på hele 128 gigabyte på markedet. Apples iPad-modeller støtter ikke minnekort, men kan kjøpes med inntil 128 gigabyte lagring innebygget. Ulempen der er at Apple tar seg svært godt betalt for den ekstra størrelsen.

Hva ellers?

Tilbehørsjungelen er enorm, og det fins et tilbehør for det aller meste. Ønsker du å vise bildet fra nettbrettet ditt på storskjerm kan du for eksempel vurdere en HDMI-kabel, eller overgang til HDMI for de brettene som ikke har separat skjermutgang. Det er også mulig å overføre skjermbilet trådløst til enheter som for eksempel Apple TV eller Google Chromecast. Er dette ekstra viktig for deg fins det til og med små projektorer du kan ha i lommen mellom slagene.

Vi har testet Google Chromecast: Denne gjør det enkelt å få bilde over på TV-en »

I skrivende stund ser det ikke ut til å være mulig å få Wacoms tegnebrett til å fungere med nettbrett. For deg som driver mye med tegning er likevel ikke alt tapt. Det fins nemlig en del nettbrett i handelen som har innebygget støtte for digitalt tegneutstyr. Her er det spesielt Samsungs Galaxy Note-serie, samt Microsofts Surface-serie som er verdt å ta en titt på.

Hvis du ikke har like store tegnebehov kan det hende du klarer deg med en vanlig skjermpenn for kapasitive skjermer. Disse kommer i mange varianter, og virker på de fleste mobil- og nettbrettskjermer.

Til slutt er det verdt å nevne at nettbrett flest leveres uten hodetelefoner for tiden. Har du ikke et godt sett hodetelefoner fra før er det et kjekt tilbehør å ha.

Vi har kåret den beste kontorpakken til iPad:
Google, Apple eller Microsoft? » (Tek Ekstra)

annonse