Tek.no

Guide

Kjøp riktig minnekort til mobilen

Det er en jungel av ulike minnekort der ute – vi viser deg hva du skal velge.

13 Aug 2012 09:30

Kort om minnekort

Hvis mobilen din støtter minnekort er det Micro-SD og Micro-SDHC-standardene som gjelder. De fleste telefoner støtter 32 GB minnekort, og det gir lite mening å velge noe mindre siden de fleste minnekort som er i salg i dag koster under 200 kroner. Noen telefoner støtter minnekort på 64 GB. Du bør velge den største størrelsen hvis du skal filme mye med telefonen din.

Akkurat som for størrelse er det små forskjeller i pris mellom hastighetsklassene. For at telefonen din skal virke best mulig bør du velge den raskeste standarden som er tilgjengelig. I dag er det hastighetsklasse 10 – stemplet på kortet som et titall i en sirkel, eller Ultra High Speed klasse 1 – stemplet på kortet som tallet en inni en U.

Har du også latt deg forvirre når du skal handle minnekort til telefonen? I så fall er du ikke alene. Kategorien er preget av et utall merker, hastighetsklasser og priser som spriker i alle retninger.

Det kan være mye penger å spare på å velge både riktig minnekort, og riktig forhandler. Riktig minnekort kan også spare deg for plager når du bruker telefonen. Det skal vi komme tilbake til.

Hvorfor kjøpe et minnekort?

I dag leveres de fleste dyre telefoner med ganske mye intern lagringsplass og svært kraftig maskinvare ellers. Like fullt sitter lagringsplassen dønn fast inni telefonen, og det er tidkrevende å flytte informasjon inn og ut av telefonen med kabel eller trådløse løsninger.

Rimeligere telefoner har veldig ofte svært lite innebygd lagring, og dermed er du helt avhengig av et minnekort for å få plass til bilder, video og musikk.

Les også: Slik tilpasser du Android-telefonen din

Disse størrelsene kan du velge i

Dagens minnekort for telefoner har tre navn; Micro-SD, Micro-SDHC og Micro-SDXC. Alle kortene ser fysisk like ut, og veldig enkelt sagt skiller navnene mellom størrelsesklasser.

Micro-SD-kort blir inntil 2 GB store. Fra og med 4 GB og opp til og med 32 GB er det Micro-SDHC-kort du kjøper – dette er også den aller vanligste typen du finner i butikkenes tilbehørshyller i dag. Du har kanskje allerede gjettet at Micro-SDXC er kortene som er 64 GB og større. I dag er 64 GB de største minnekortene du kan kjøpe til mobil, men blant andre Sandisk jobber med kort som kan lagre dobbelt så mye.

16 og 32 gigabyte mest aktuelt

Størrelsesmessig er det kortene på 16 og 32 GB som er mest aktuelle i dag. Det avhenger litt av hvor du kjøper minnekortet, men det er ofte bare tiere som skiller et kort på 32 GB og et på 16 GB.

Hvis du ønsker deg et kort på 64 GB stiger prisen ganske markant, og du må forvente å betale rundt 500 kroner for et kort fra Sandisk, som i skrivende stund er det største på markedet.

Det er slett ikke alle telefoner som passer til denne størrelsen minnekort. Noen telefoner er oppgitt å bare fungere med kort på inntil 32 GB, men en del telefoner kan likevel bruke større kort hvis de formateres (nullstilles) i telefonen.

Disse hastighetene kan du velge i

Hastigheten for Micro-SD-kort beskrives som oftest ved hjelp av fire klasser – klasse 2, 4, 6 og 10. Logoen som viser hvilken klasse kortet har er en nesten hel sirkel med tallet for klassen inni.

Tallene viser til skrivehastigheten på kortet, et klasse 2-kort skal altså minst kunne skrive kontinuerlig med 2 megabyte per sekund. I klassene 2, 4 og 6 forteller tallet hvor fort kortet skal være i stand til å skrive data under vanlig bruk, altså hastigheten på et kort du har brukt litt og som allerede er delvis fylt med innhold.

Klasse 10 er litt annerledes. Her gjelder ikke standarden lenger det som må kalles vanlig bruk, men bruk under mer optimale forhold – det betyr sekvensiell skriving til et ufragmentert minnekort. I praksis er dette mest aktuelt når minnekortet er nyformatert, og ytelsen kommer nesten alltid til å synke litt under bruk.

På den annen side er det ikke uvanlig at klasse 10-kort har en reell skrivehastighet som går noe over stempelet på kortet. 12-14 megabyte i sekundet er ikke uvanlig. Derfor burde altså mange klasse 10-kort klare å opprettholde en skrivehastighet på 10 megabyte i sekundet også når de har vært i bruk en stund.

For de aller mest krevende

Det fins også en standard for enda høyere hastigheter enn klasse 10, kjent som Ultra High Speed (UHS). I stedet for en sirkel symboliseres klassene her med en stor U og nummeret for klassen inni.

De første Micro-SD-kortene som følger UHS-standarden kom i år. De fleste minnekort med UHS-stempel vil være raskere enn klasse 10. Siden UHS-standarden sier mer om innmaten i kortet enn om konkrete lese- og skrivehastigheter betyr det likevel at UHS-kort også ofte er merket med klasseangivelse, enten på kortet eller i butikken.

Foreløpig er ikke mange kort på markedet som er stemplet med UHS. Vi har dessuten sett flere minnekort fra ukjente produsenter som er stemplet med UHS uten å ha oppgitt skrivehastighet på mer enn 5 MB/s – altså kort som egentlig hører til i klasse 4.

Skal du ha et UHS-minnekort bør du altså sjekke oppgitte hastigheter for skriving til kortet før du handler.

I tillegg til disse hastighetsangivelsene kan du støte på en eldre type hastighetsbeskrivelse som beskrives med et tall etterfulgt av en x. Hvis du tenker på en god gammeldags CD-rom nå, så er det helt riktig. Hastighetsangivelsen er rett og slett lesehastighet beregnet ut fra hvor mange ganger raskere enn en 1x CD-rom et kort kan hente ut data. Denne typen beskrivelse er imidlertid langt vanligere for store SD-kort, og den var vanligere før enn den er nå.

Hvilket kort bør du velge?

Dagens smarttelefoner har ofte en del innebygget minne. Blant de som fins på det norske markedet er det vanligst med mellom 8 og 32 GB minne. Mange av modellene fins i enda større utgaver, men det er ikke mange produsenter som velger å ta de aller største inn til landet.

Selv om telefonen din har ganske mye innebygget minne er det ikke sikkert du klarer deg uten et minnekort. De fleste toppmodeller fanger nemlig video med inntil full HD-kvalitet, og filene som kommer ut er til dels veldig plasskrevende.

Video tar mye plass

Litt avhengig av hvilken standard du velger, og hvor mye som skjer foran kameralinsen, kan video i full HD-kvalitet kreve rundt 28 megabit per sekund. Det gir videofiler som kan ta opp mot 12,6 gigabyte per times opptak.

Mobiltelefoner bruker flere ulike formater til å fange video, og noen tar mindre plass. Som regel er det også mulig å velge lavere kvalitet i appen du filmer med. Til en viss grad påvirkes størrelsen også av det som skjer foran linsen, så om man monterer fast telefonen kan filene som kommer ut ta mindre plass, siden det da kun er motivet ditt som beveger seg, og ikke hele bildet.

En filstørrelse på 12,6 gigabyte per time video er altså omtrent så plasskrevende som HD-video fra en mobiltelefon eller et forbrukerkamera kan bli, men all HD-video tar stor plass. Skal du filme litt med telefonen din er derfor moralen at du bør kjøpe det største minnekortet telefonen din støtter. I dag er det 32 GB for de fleste telefoner, og 64 GB for noen få.

En annen konsekvens av at video i maks kvalitet krever sitt, er at kortet du velger må kunne svelge unna data i høyere hastighet enn telefonen ønsker å lagre.

Trege kort kan ødelegge HD-video

Et minnekort som er for tregt kan gjøre det umulig å filme i maksimal kvalitet med telefonen din. Mange produsenter anbefaler et klasse 6-kort til deg som skal filme i full HD-kvalitet. Dette er kort som kan lagre nær dobbelt så fort som kameraet ditt alene trenger, men den ekstra båndbredden er nyttig. For det første pleier enheter ofte å mellomlagre data før de skrives ut i større stykker. Det kan gi behov for høyere hastighet til "skippertakene".

I tillegg er en mobiltelefon en typisk flerbruksdings som skal gjøre flere ting samtidig. Dermed kan det foregå andre prosesser inn mot minnekortet som gjør at raskere lagring trengs.

Lagre alt mulig

I tillegg til video skal du gjerne lagre andre ting på telefonen din. Appene du installerer tar plass, og det samme gjør musikk og bilder. Kanskje vil du ta med deg en rippet DVD eller en Blu-ray på tur.

Ikke bare tar dette plass, men det skal også legges inn på telefonen. Hvor lang tid det tar å få med seg musikkbiblioteket kommer an på hvor rask lagring du har i telefonen. Et klasse 2-kort på 32 GB tar mer enn fire timer å fylle ved en overføringshastighet på 2 megabyte i sekundet.

Hvis du bruker apper som Spotify eller Wimp til musikken din er det lett å glemme at disse appene fort kan ta opp like mye plass som musikkbiblioteket ditt. Spillelister som lagres på telefonen i høy kvalitet tar opp like mye plass per spor som vanlig MP3 i god kvalitet.

Minnekort kan påvirke telefonytelse

En annen viktig ting er at minnekortet kan påvirke ytelsen til mer enn bare kameraet på telefonen din. Hvis du kjører apper fra minnekort hjelper det ikke hvor rask innmaten i telefonen ellers er, her henger mye på minnekortets hastighet.

Etter hvert som du bruker en telefon med minnekort i vil deler av innholdet du bruker nærmest uunngåelig befinne seg på minnekortet. Det fins mange grunner til at telefoner blir tregere over tid, men minnekort som går i sneglefart er én av dem.

Per i dag bør de fleste vurdere et minnekort med 32 gigabyte lagringsplass og en hastighet oppgitt til klasse 10 eller UHS klasse 1. Hvis du vet at du kommer til å filme svært mye med telefonen din er det verdt å vurdere et kort på 64 gigabyte, men da bør du først sjekke om så store kort støttes av telefonen din.

Les også: Slik får du pulsmåling i treningsappen

Disse telefonene støtter 64 GB minnekort

De fleste telefoner oppgis med støtte for maksimalt 32 GB minnekort. Vår erfaring er at de fleste telefoner likevel støtter større minnekort hvis du formaterer dem i telefonen. Disse telefonene har vi testet og fått til å virke med 64 gigabyte minnekort.
Sony Xperia Tipo
Sony Xperia Go
Sony Xperia Acro S
Motorola Razr
Motorola Razr Maxx
Samsung Galaxy S III
Samsung Galaxy S II
Samsung Galaxy Note
Huawei Ascend P1
Huawei U9000 Nero
Huawei Honor
LG Optimus L3
Nokia 808 PureView
Nokia N95 (!)
Nokia N8
Disse støtter ikke 64 gigabyte:
BlackBerry Bold 9900

Betal riktig pris

Minnekortprisene forandrer seg svært fort. Helt nye kort med en ny størrelse eller hastighetsklasse koster ofte uforholdsmessig mye sammenliknet med litt tregere eller mindre kort.

Dette reflekteres i at prisen synker svært raskt når produksjonen øker og minnekortet har vært på markedet en stund.

Et resultat av dette er at minnekortene som henger i vanlige butikkhyller av og til har hengt der siden de var helt nye, og siden prisene var svært høye. Ofte justeres ikke prislappene i samme tempo, og derfor er det av og til mulig å finne helt vanlige minnekort på 32 og 16 gigabyte til opp under tusenlappen i butikkhyllene.

Løsningen er å enten prute på kortet eller å se om butikken har andre merker med samme spesifikasjoner – ofte vil disse ha kommet inn på et annet tidspunkt, og ha en annen prislapp.

Vil du ha de beste prisene må du til internett. Nettbutikkene tar i skrivende stund rett under 200 kroner for et Micro-SDHC-kort på 32 GB med hastighetsklasse 10. Kortene på 64 gigabyte koster rett over 500 kroner.

Les også: Ni tips som sikrer mobilen din

(Kilder: tech.blorge.com, engadget.com, wikipedia.org)

Les også
Lagrer data evig – i glass
Les også
Begrepet "kompaktkamera" får en helt ny mening
Les også
To av tre smartmobiler har Android
Les også
Dette er de nye august-mobilene
Les også
Denne kan gi superrask lagring
Les også
Seagate når milepæl i lagringstetthet
Les også
Dette er fremtiden for minnekort
Les også
Fem sikre minnepinnetips
Les også
Gjem 8 GB data i mansjettknappen
annonse