Denne nettleseren gjør deg til kongen av nettspill
Vi har også testet hvilken av fem nettlesere som gir deg mest fart på Internett.
Innhold
Introduksjon og gjestenettleser
Juni står på hell, og dermed er det på tide med en ny runde med nettlesertesting for å se hvilken av dem som yter best. Siden forrige gjennomgang har det kommet et par oppdateringer, og vi har som alltid med oss en spennende gjestenettleser, denne gangen i form av Coowon, som utfordrer til de store både når det kommer til funksjonalitet og hastighet.
Nettleseren er og blir et utrolig viktig og sentralt program, og for veldig mange det aller mest brukte på datamaskinen. Fra å være et program for spesielt interesserte på 1990-tallet har det blitt helt essensielt. Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden.
Der det er brukere, finnes det også tilbydere. Vi har de kjente: Mozillas Firefox, Opera Softwares Opera, Microsofts Internet Explorer og Googles Chrome. Men også nye aktører entrer stadig nettleserscenen fordi de mener de kan tilby bedre, eller i det minste alternative, opplevelser på webben enn de etablerte aktørene.
I tillegg til funksjonalitet og sikkerhet er det én faktor mange av oss er opptatt av under daglig bruk, nemlig at nettleseren må være rask – og det er akkurat det vi tester i denne artikkelserien.
Gå rett til testresultatet »
Månedens gjestenettleser: Coowon
Coowon-nettleseren skal denne måneden få bryne seg mot de mer etablerte, og mens selve hastighetsmålingene skjer på neste side, er det – i alle fall ved første øyekast – de helt særegne funksjonene som gjør at du gir denne ukjente nettleseren et førsøk.
Coowon er nemlig noe så spesielt som en nettleser skreddersydd for nettspillere. Ikke nettspillere som i MMO-spill som World of Warcraft eller lignende, men heller i betydning av disse casual Flash-spillene Internett nesten drukner i.
Være seg om du er hekta på Plants VS Zombies, Farmville eller en av de andre tidstyvene som kan nåes via en nettleser, kan ditt møte med Coowon bli ganske så befriende.
Med «Game Botting»-modusen kan du nemlig få nettleseren til å ta seg av de repeterende og kjedsommelige oppgavene som å plukke opp «Sunshines» i PvsZ eller samle inn nyprodusert høy og annen avling i Farmeville.
Du sparer altså mange klikk, og denne «administrasjonen» som tidligere tok deg lang tid, og som du stadig måtte tilbake for å kontrollere, er nå gjort på et lite millisekund og går helt automatisk i bakgrunnen mens du gjør mer nyttige saker.
Videre har Coowon en funksjon som manipulerer nettleserens innebyggde tidsur. Ved å gi beskjed om at dette skal gå raskere kan du få fortgang på alt fra materialproduksjon i Farmeville og andre lignende spill, øke hastigheten Zoombiene beveger seg i Plants VS Zombies, og dermed gå opp i nivåer raskere eller klatre igjennom lette nivåer mer effektivt.
Om denne «spolefunksjonen» også fungerer på nettkasinoer har vi ikke sjekket, men det er vel trygt å anta at ingen ønsker å miste pengene sine raskere enn strengt tatt nødvendig om en er hektet på slikt, så for den spillavhengige er det ikke akkurat anbefalt å laste ned Coowon-nettleseren.
En kan selvsagt lure på hva som er den virkelige nytteverdien med disse funksjonene. En spiller jo gjerne disse enkle Flash-spillene for å slå ihjel litt dødtid til og fra jobb, eller mens en venter i kø og lignende. Med Game Botting Mode og hastighetskontrollen forsvinner jo hele insentivet til å spille, og man kan like gjerne slette spillkontoen sin først som sist. Om ikke hovedpoenget ens er å skryte av hvilken level man har nådd i Farmeville, da.
Andre smarte funksjoner
Coowon er likevel ikke spennende bare på grunn av sine muligheter i nettspill. Rett ut av installasjonsfila får du nemlig også en rekke funksjoner som gjør det mer intuitivt å bruke nettleseren til dagligdagse oppgaver.
Vår favorittfunksjon ble raskt de smarte musebevegelsene, som ved å høyreklikke og samtidig dra musen i ulike retninger som for eksempel til høyre eller venstre, lar deg bla frem og tilbake mellom dine sist besøkte sider. Ved å dra musen opp og deretter til venstre skifter du til fanen til venstre for deg, og så videre. Listen over musebevegelser er lang, og gjør for eksempel sofasurfing langt mer intuitivt.
Videre kan du legge inn støtte for styrespaker, som Xbox 360-kontrollen, og bruke denne i en rekke Flash-spill i stedet for tasteturet.
Enkelte vil nok også sette pris på den såkalte «Bossknappen», med hurtigtast «Alt +F1», som skjuler det aktive vinduet umiddelbart om du skulle få besøk på cellekontoret av ham eller læreren skulle nærme seg pultrekken din med en mistenksom mine i ansiktet. En kan alltids også dobbeltklikke på faner for å lukke dem – langt raskere enn å lete etter det lille krysset. Det å ta skjermbilder er også lett med det innebygde verktøyet, som i tillegg lar deg skrible notater og behandle utklippet før det lagres.
Alle spesialfunksjonene er lette å nå, og det er ikke vanskelig å kjenne seg igjen i nettleseren som tross alt er en Google Chrome-klone. Vi synes nok likevel at de ekstra funksjonene er litt svakt designet. Ofte støter vi på tekst og ikoner som ikke bryter riktig over flere linjer eller som overskrider plassen deres i menyene. De ekstra menyelementene har tidvis også en litt annen utforming enn Googles eksisterende, så dette er verken nettleseren for den designbevisste eller den minimalistiske.
Chrome er mest utbredt
Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om, siden alle som måler dette har forskjellige datagrunnlag. Likevel er det som regel Google Chrome som stikker av med seieren.
Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og den har vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på listen – nemlig Firefox.
Chrome, søkegiganten Googles nettleser som for øyeblikket foreligger i versjon 43, har i løpet av sine seks år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Tek.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som integreres godt mot nevnte selskaps epost, «bare fungerer».
Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Videre er Chrome åpen programvare, slik at du står fritt til å tilpasse den etter egne behov og det finnes en rekke alternative nettlesere på markedet som er basert på Chrome. Det skal likevel nevnes at Chrome er en skikkelig energikrevende skapning, så om du vil ha lang batteritid på din bærbare pc bør du kanskje vurdere en konkurrent.
Firefox, som nå foreligger i versjon 38, kommer fra Mozilla og har vært på markedet i en årrekke. Denne har lenge vært en favoritt blant de mer erfarne brukerne, men har måttet se seg slått av Chrome. Til Firefox får du en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være veldig nyttig for deg som omtrent lever på webben.
Internet Explorer er den klassiske nettleseren fra Microsoft og har i en årrekke regjert på toppen av brukerstatistikkene. Mye av grunnen til akkurat det har vært at nettleseren har fulgt med alle versjoner av Microsofts Windows. Nå for tiden er den langt fra noen storkar, og bruken tralter stadig nedover på verdensbasis. Nettleseren har ikke fått noen oppdatering siden forrige runde, ettersom Microsofts utviklere nå heller jobber på høygir med erstatteren – kalt Edge – som skal være klar til lanseringen av Windows 10 i sommer.
Vi har allerede målt ytelsen til Edge (tidligere Spartan):
Den overrasket svært positivt i vår Windows 10 sniktitt »
Opera, nå i versjon 30, er det norske alternativet, og er du patriot er det Opera du velger. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har PC-versjonen en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den imidlertid mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til landsmannen.
Resultat
Små forskjeller
For å finne ut hvilken nettleser som er raskest starter vi med å fyre i gang Kraken, den første av våre fire tester. Kraken er en JavaScript-test laget av Mozilla labs, og for ordens skyld skal det nevnes at dette er det samme selskapet som har utviklet nettleseren Firefox. Resultatene er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best.
Denne gangen er det Chrome som kommer best ut rent ytelsesmessig, men vi ser at Opera ligger rett bak og i praksis vil en merke null forskjell mellom disse to når en surfer rundt på «webben».
Firefox og Coowon ligger også rett bak, og forskjellene er i det hele tatt ikke særlig å bry seg om mellom disse nettleserne. Bare Internet Explorer viser tydelig at den er totalt kjørt i grøfta av Microsoft og bør styres klar av.
Octane er den nyeste testapplikasjonen fra Google, som altså står bak nettleseren Chrome. Octane måler også JavaScript-ytelse. Resultatene er oppgitt i antall poeng.
I Octane v2 er det også Chrome som klatrer til topps, nok en gang tett fulgt av Opera og Firefox. Coowon er ikke så veldig langt bak, mens Internet Explorer fremdeles henger og dingler bak de andre kandidatene.
I dag har de fleste maskiner godt med minne. Derfor er det ikke nødvendigvis en dårlig ting at nettleserne utnytter den hukommelsen som kanskje likevel er tilgjengelig for å gjøre nettopplevelsen både bedre og raskere for deg. Vi liker likevel å teste minnebruken på de ulike nettleserne da det erfaringsmessig er store forskjeller mellom dem. Vi tester først minnebruken ved bare én fane, før vi øker til totalt fem faner.
Internet Explorer er her den nettleseren som viser mest moderasjon når vi åpner kun én fane. Straks vi åpner flere faner stiger imidlertid minnebruken dens raskt.
Mens Firefox tildigere har gjort det skarpt i minnetesten vår, er det denne gangen Chrome som legger seg i føringen og bruker minst minne ved flere åpne faner. Chrome bruker heller ikke veldig mye mer minne enn Internet Explorer ved én fane åpen, så vi ville nok ikke valgt Internet Explorer bare fordi den er litt snillere mot minnet ved lett surfing når vi vet hvordan den presterer i de andre ytelsestestene.
Internet Explorer, Opera og spesielt Coowon bruker langt mer minne enn Chrome og Firefox ved flere åpne faner.
Den siste ytelsestesten kommer fra Futuremark, som er det samme selskapet som står bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark. Testprogrammet har fått navnet Peacekeeper, og tester nettleserene våre i en hel haug med oppgaver, inkludert HTML5 som brukes nær sagt over alt på nettet i disse dager.
Peacekeeper har tradisjonelt vært en test der Chrome og Opera har knivet om seieren, men i det siste har Firefox spist seg kraftig innpå for så å i forrige runde av nettleserduellen passere alle som én. Firefox gjør det fortsatt godt i denne omgangen, men opplever faktisk at gjestenettleseren Coowon fyker rett forbi den og tar en overlegen seier her. Og tro oss, vi har både dobbeltsjekket og trippelsjekket dette oppsiktsvekkende resultatet.
Chrome er kjappest
Denne runden har bydd på både overraskelser og mer ventede resultater. Vi ser at forskjellene mellom de tre nettleserne Firefox, Opera og Chrome stadig krymper, slik at de blir mer like hverandre – i alle fall når det kommer til hastighet. Nettleseren Internet Explorer 11 har Microsoft med all tydelighet gitt helt opp, noe som kanskje ikke er så rart ettersom de nå fokuserer fullt og helt på sin nye Edge-nettleser (tidligere Spartan) for Windows 10. Denne leverer for øvrig langt bedre hastigheter enn Internet Explorer noen gang har gjort, noe vi avslørte tilbake i april.
Internet Explorer er dermed en nettleser for spesielt interesserte og bør kun brukes om du trenger den for å utføre spesifikke oppgaver hvor den er påkrevd.
Nettleseren Coowon, som er basert på Googles Chrome, viser svært gode takter i vår Peacemaker-test. Den er heller ikke så veldig langt bak i de andre målingene våre, dog gjør den ikke et spesielt godt inntrykk når det kommer til minnebruken – som er høy. Kanskje ikke så rart, tatt alle ekstrafunksjonene dens i betraktning.
Om du har sansen for én eller flere av de mange innebygde ekstrafunksjonene Coowon byr på er det ikke slik at den står veldig tilbake på hastighet, så det skal i alle fall ikke være en stopper for deg.
Ser du imidlertid etter en mer «tradisjonell» nettleser, bekrefter nok en gang Chrome at den er ledende på hastighet – og som vi vet har den også mulighet for masse ekstra funksjonalitet.
Forskjellene er, alt i alt, ikke veldig store. I alle fall om vi utelukker Internet Explorer. Dermed er det fortsatt ganske opp til deg å bruke den nettleseren, være seg Chrome, Firefox eller Opera, som du trives best i. De føles nemlig ganske så raske alle sammen, og de fleste har mer enn nok minne til å dra selv de mest ressurskrevende nettleserne.
Bruker du Googles skylagringstjeneste Drive?
Disse triksene er lure å være klar over (Tek Ekstra) »