Til hovedinnhold

Slik finner du ut hvor god wifi-dekning du har hjemme

Vi viser deg hvordan du lager ditt eget «heat map».

Kurt Lekanger, Tek.no

Vi har skrevet flere artikler om hvordan du kan fikse ustabilt trådløst nett, eller få bedre dekning i de ulike rommene i hjemmet ditt. Men det finnes også en veldig smart måte å få en visuell fremstilling av hvor bra eller dårlig det står til med wifi-dekningen din hjemme.

Ustabilt nett etter å ha satt opp ny trådløs ruter?
Disse innstillingene kan løse problemene »

Med et såkalt «heatmap»-program kan du lage et varmekart som gjør det lett å se hvor bra wifi-signalet er på ulike steder.

Denne informasjonen kan du bruke til mange forskjellige ting. Enten du bare vil vite hvor du bør sitte for å få best overføringshastighet på PC-en din, eller for å planlegge hvor du egentlig burde ha plassert aksesspunktet ditt (eller den trådløse ruteren) for å få best mulig dekning overalt. Og lagrer du varmekartet kan du sammenligne resultatene før og etter at du har flyttet aksesspunktet – eller oppgradert til en enda råere trådløs ruter eller aksesspunkt.

I tillegg til å lage et varmekart, kan det selvfølgelig også være en god idé å måle hastigheten på ulike steder i huset. Da kan du bruke for eksempel vår egen Speedometer-tjeneste.

Med appen Telstra Wi-Fi Maximizer kan du enkelt gjøre målinger med mobilen på ulike steder i huset ditt.

Slik lager du et varmekart

Det finnes mange ulike PC-programmer og mobilapper for å lage varmekart. To av de beste gratisverktøyene er Ekahau Heatmapper til Windows og NetSpot til Mac OS X. Begge verktøyene finnes i mer avanserte utgaver hvis du trenger mer omfattende analyse, men gratisversjonene gjør en god jobb.

Du kan også bruke iPhone-appen Telstra Wi-Fi Maximizer. Denne finnes i en Android-utgave også, men vi får beskjed om at den ikke er kompatibel med noen av våre mange Android-enheter – uvisst av hvilken grunn. På iOS fungerte imidlertid appen utmerket. (PS! Har du tips om gode varmekart-apper til Android, del det gjerne med oss og Tek-leserne i kommentartråden under.)

Fremgangsmåten er ganske lik, uansett hvilket verktøy du bruker, men vi skal bruke NetSpot til OS X som eksempel. Dette programmet er ikke bare for å lage varmekart, det kan også gi deg en oversikt over alle de trådløse nettverkene i nærheten, og vise signalstyrken til disse. Dobbeltklikker du på et nettverk kan du se hvilken kanaler de ulike nettverkene bruker, slik at du kan styre unna de mest trafikkerte kanalene når du setter opp ditt eget aksesspunkt. Du kan lese mer om hvordan du gjør dette i vår guide til hvordan du får bedre nett hjemme.

Når du skal lage et varmekart, velger du Survey. Du må deretter laste inn en plantegning av boligen din, eventuelt tegne opp på frihånd.

Her har undertegnede lastet inn en plantegning av 1. etasje, og er klar til å begynne å måle.

Når tegningen er lastet inn, markerer du to punkter på kartet og taster inn den faktiske avstanden mellom punktene.

Målingene er ferdig, og NetSpot har regnet ut et varmekart. Ruteren står nesten øverst til høyre på kartet.

Så trykker du Continue et par ganger for å få opp plantegningen på nytt, og gå igang med skanningen. Dette gjøres enkelt og greit ved at du tar med deg PC-en og plasserer deg et sted på kartet. Så trykker du på dette punktet på kartet for å starte målingen. Gjenta dette på en rekke ulike steder – og pass på å få med deg punkter helt i ytterkant av boligen din. Du må ha minst tre målepunkter.

Signal/støy viktigere enn signalstyrke

Når du er ferdig, trykker du Stop scan. Da genereres varmekartet. Grønt, gult og rødt er bra, mens fargen blir blåere (kaldere) jo dårligere signalet er.

På dette varmekartet fra Ekahau Heatmapper er grønt best og rødt dårligst. Dekningen øverst i lokalet er dårlig, så her kunne man enten ha satt opp et aksesspunkt til, eller flyttet ett av de andre aksesspunktene for å se om det blir bedre.

NetSpot viser som standard det som kalles «signal-to-noise ratio» – eller signal/støy-forhold. Dette er en måling hvor signalstyrken sammenlignes med bakgrunnsstøyen – altså forstyrrelser fra andre enheter i nærheten (Bluetooth-enheter, mikrobølgeovner og annet – ikke andre aksesspunkter). Ifølge NetSpot er dette et viktigere tall enn selve signalstyrken, som du selvfølgelig også kan få opp.

Når målingen er gjennomført kan du også klikke på de ulike målepunktene for å vise informasjon om signalstyrke, eller du kan klikke på aksesspunktene for å vise informasjon om disse. Du vil antagelig legge merke til at aksesspunktene plasseres automatisk på kartet, siden programmet basert på signalstyrken på de ulike målepunktene klarer å regne ut omtrent hvor disse befinner seg. Om du vil, kan du endre posisjonen til aksesspunktene manuelt.

Programmet Ekahau Heatmapper til Windows og Telstra Wi-Fi Maximizer brukes på omtrent samme måte. Du starter med en plantegning av boligen din, så går du rundt og måler.

Hvis du nå har funnet ut hvor du har dårlig dekning, bør du lese vår guide:
Slik får du bedre nett overalt i hjemmet ditt »

annonse