Tek.no

Guide

Peltier-kjøling

1 Jan 2001 00:00

For å si det veldig enkelt fungerer et peltier-element som ei varmepumpe, det flytter varme fra den ene siden av elementet til den andre når du kjører strøm gjennom det. På den måten kan vi holde en prosessor kjøligere enn lufta omkring, så lenge vi har god kjøling på den varme siden av elementet. Et annet og ganske beskrivende navn på elementet er TEC, eller Thermo Electric Cooler.

Peltier-effekten ble oppdaget av Jean Charles Peltier i 1834, og går ut på at to typer halvledere (P og N på tegningen over) som henholdsvis har underskudd og overskudd på elektroner, reagerer forskjellig på elektrisk strøm. Når elektronene flyter fra P-materialet til N-materialet, vil elektronene absorbere termisk energi og senke temperaturen på den ene siden. Når elektronstrømmen så fortsetter gjennom N-materialet og videre inn i P-materialet, vil elektronene gi fra seg denne termiske energien, med det resultat at denne siden av elementet blir varm. Hvilken side som blir varm og hvilken side som blir varm avhenger av hvilken vei strømmen går, så pass på å koble elementet riktig om du ikke vil ha en grillet prosessor!

Praktisk bruk

Når du skal ta denne teknologien i bruk er det flere faktorer du må ta med i beregninga. For det første må du ha en kraftig nok TEC og en strømforsyning som klarer å forsyne det, deretter må du kunne kjøle elementet godt nok til at det ikke skal virke mot sin hensikt. Om du skal nå langt må du også tenke på isolering og riktig installering, noe du kan lese på de neste sidene.

annonse