GuideFotoutdanning, del 2

Her kan du studere foto

Fagskoler og høyskoler i Norge.

Introduksjon

Har du lyst til å studere foto, men har ikke helt oversikt over hvor du kan studere og hva de forskjellige studiene innebærer? Da har du funnet riktig artikkel. Vi i Akam gjør kanskje ikke selve valget lettere for deg, men vi har gjort vårt beste for å grave frem langt de fleste alternativene i Norge samt en aldri så liten rekke med alternativer i utlandet. Utlandsalternativene kommer i en egen artikkel senere.

Man kan studere foto utallige steder både i Norge, over et tidsrom på alt fra noen få måneder til en hel bachelorgrad, og på alt fra folkehøyskoler og fagskoler til høyskoler og universiteter. Å lage en oversikt over absolutt alle alternativer man har ville blitt et håpløst stort prosjekt, så vi har forsøkt å få med det meste og det viktigste. Dersom vi har glemt noe essensielt setter vi stor pris på om du gir oss et lite hint i kommentarfeltet.

Foto: Hanna Magnussen Krogvold

Før du leser videre bør du stille deg selv noen spørsmål. Du bør vite hvor lenge du kunne tenke deg å studere, og du bør tenke over hvor langt unna venner og familie du kan trives. Har du en bedre halvdel er det en selvfølge å ta en prat med ham/henne før du bestemmer deg for å ta en treårig utdannelse i Oslo hvis dere til vanlig bor i Alta. Hvis du er usikker er det bedre å søke flere steder, og heller ta et valg når du vet hvilke steder du har kommet inn. Mange steder er det også inntak basert på portfolio, så hvis du ikke har satt deg ned og gjort et utvalg av dine beste bilder allerede kan det være en fordel å gjøre det mens du grubler på hvor du vil. Det er også greit å vite hva slags fotograf du kan tenke deg å bli. Er det fotojournalistikk som er din greie, eller kanskje du drømmer om å få fantastiske fashion-bilder på trykk i Vogue? Eller kanskje du bare trenger et år eller to til å utvikle ditt kunstneriske øye? Mulighetene er mange!

Side 2: Universiteter, høyskoler og fagskoler i Norge
Side 3: Fagskoler i Norge

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Foto: HiOA

Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA): Bachelorgrad i fotojournalistikk

Fotojournalistikk på HiOA er et fulltidsstudium som fører til en bachelorgrad i fotojournalistikk. Studentene som tar bachelorgrad i fotojournalistikk holder til i Pilestredet i Oslo, og det er bare 12 studenter per kull. Det første semesteret er felles med journalistikkstudentene.

Undervisningen er en kombinasjon av forelesninger, praktiske øvelser og oppgavejobbing, både individuelt og i grupper. Det første studieåret jobber man med lokale og nasjonale nyheter, det andre året jobber man med reportasje og bildeteori. Det tredje året har man praksis i et mediehus og jobber med fotojournalistikk i et internasjonalt miljø. I tillegg jobber man i nettavisa Journalen fra første semester. Fotojournalistikkstudentene har egne undervisningsrom med spesialutstyr, men må disponere egne kameraer. Det er mulighet for utveksling gjennom blant annet Erasmus-programmet, les mer om dette her.

For å søke må man ha generell studiekompetanse. Ved forrige opptak var poenggrensene 51,4 for førstegangsvitnemål, og 68,1 for ordinær kvote. I tillegg må man få godkjent en opptaksprøve. Opptaksprøven er todelt: Man må levere en samling tidligere arbeider, og et svar på en hjemmeprøve. Mer informasjon om opptakskravene finner du på HiOAs nettsider.

Se arbeider fra fotojournalistikkstudenter på HiOA
Les mer om studiet på HiOA sine nettsider

Foto: HiB

Høyskolen i Bergen (HiB): Digital fotografering (1 semester)

HiB tilbyr et semester (deltid, totalt 15 studiepoeng) med digital fotografering. Dette er et nettstudie; du trenger med andre ord ikke flytte til Bergen for å ta dette studiet, det holder å flytte seg fra en nettside til en annen. Det retter seg særlig mot de som trenger digital fototeknikk i yrkeslivet - enten du allerede er ute i arbeidslivet, eller er student et annet sted. Dessverre går dette studiet bare på vårsemesteret, så dersom du vurderer dette må du vente til november 2013 med å legge inn søknaden din. Du må ha generell studiekompetanse for å søke.

Les mer om dette studiet på HiB sine nettsider

Kunsthøgskolen i Oslo: Kunst med fordypning i foto (bachelor)

Ved Kunstakademiet på Kunsthøgskolen i Oslo kan man ta bachelorgrad i kunst med fordypning i et valgfritt medium eller uttrykksform - deriblant foto, film og video. Det er et treårig fulltidsstudium som gir innføring i kunstteori, faglig spesialisering gjennom kurs og seminarer, og praksis som blant annet omfatter selvstendig studentarbeid. Første semester er relativt spikret med obligatoriske emner, deretter kan man velge mer åpne programmer og fordypningsområde. Studiet krever generell studiekompetanse og bestått opptaksprøve. Opptaksprøven er todelt, og består av en portfolio og en praktisk prøve som foregår på Kunstakademiet. Det gjennomføres også intervju av alle kandidater, og de 21 plassene ved studiet tildeles de beste kandidatene uavhengig av teknikk og materialer. Søknadsfrist i år er 2. april.

Les mer på KHiO sine nettsider

Foto: Bilder Nordic School of Photography

Bilder Nordic School of Photography: Foto

Ved Bilder Nordic School of Photography har man tre alternativer hvis man ønsker å studere fotografi:

Innholdet ved de to alternativene til grunnutdanningen er det samme. Den toårige utdanningen bygger på de samme fagene, men tar naturlig nok det hele enda noen hakk lenger - de som tar den toårige utdannelsen har f.eks. tre ganger så mye undervisning i faget "Digitalt mørkerom", og har i fjerde semester et eget fag om forretningsdrift. Undervisningen i det toårige studiet ønsker å gi studenten bedre innsikt på fire forskjellige områder: Fotografi (teori og teknikk), kommunikasjon (historiefortelling og formidling av budskap), nye medier (nye produksjonsmidler og sosiale nettverk) og yrkeslivet (utvikling av identitet og utøvelse av yrket). I grunnutdanningen er det tre områder det legges vekt på: Fototeknikk, kommunikasjonslære og yrkesutøvelse.
For opptak kreves det generell studiekompetanse og opptaksprøve. Les mer om opptakskrav og opptaksprosessen hos Bilder Nordic School of Photography her.

Fagskoler

Foto: NKF

Norges Kreative Fagskole (NKF): Fotografi

Det er en klar fordel med å velge å studere foto ved Norges Kreative Fagskole (NKF), og det er at du kan få samme fagtilbud i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Utdannelsen er toårig, og er lagt opp som et samarbeid mellom bransjen og skolen. Etter de to årene på NKF kan du velge å dra til utlandet (England, Australia eller Irland) for å få en fullstendig bachelorgrad. Avhengig av hvor du ønsker å dra er det mellom et og to års skolegang etter NKF.

Utdanningen er delt inn i seks hovedfag: Idéutvikling, sjangerlære, fotografiske virkemidler, verktøy, prosjektarbeid og egenprofilering. Her er målet at du skal lære alt, fra å etablere en bedrift og bygge opp en god portfolio til å komme opp med de gode ideene. For å søke må du ha generell studiekompetanse, og du må i tillegg levere et motivasjonsbrev og opptaksprøver. Du må også ha et digitalt speilreflekskamera med videofunksjon, blits og stativ.

Les mer om studiet på NKFs nettsider

Foto: Idéfagskolen

Idéfagskolen: Fotofag (2 semester)

Idéfagskolen ligger på Nøtterøy i nærheten av Tønsberg. Her tilbys det årsstudium i fotografi, og du vil få mulighet til å lære om alt fra lyssetting, komposisjon og etterbehandling til mer generelle designtemaer som typografi og webdesign. I tillegg legges det vekt på kundebehandling, oppdragsforståelse, økonomi og relevant juss som åndsverksloven og personvern.

Idéfagskolen har løpende opptak, så hvis du tror dette kunne vært noe for deg er det bare å hive seg rundt. Det ser ikke ut til å være noen formelle opptakskrav. Når du søker må du svare på en rekke spørsmål om inspirasjonskilder, hva du forventer av skolen m.m., så her er det bare å sette av tid til søknadsprosessen!

Les mer om studiet på Idéfagskolens nettsider
Titt nærmere på søknadsskjemaet her

Foto: Norsk Fotofagskole

Norsk fotofagskole: Fagfotograf (4 semester), Kunstfotograf (2 semester)

Norsk Fotofagskole ligger i Trondheim og tilbyr to studieretninger for fotografspirer: Et toårig løp for fagfotografer, og et årsstudium i kunstfotografi.

Hva er forskjellene på de to, kan man jo spørre seg om. Det kan man kanskje lettest bli klok på ved å se på hva slags fag fagfotografen har som kunstfotografen ikke har. Fagfotografen skal lære seg en yrkesutøvelse: Undervisningen foregår i form av en rekke tverrfaglige kurs på 3-4 uker som har som mål å utvikle teknikk, kreativitet og kommunikasjon. Det er tett kontakt med bransjen og mye praktisk arbeid, samt individuell coaching av hver student. Kunstfotografi-linjen er lagt opp på samme vis med kurs og praktiske oppgaver og øvelser, og er naturlig nok mer enda mer snevret inn mot det kreative og estetiske. I tillegg får du en god porsjon kunstteori. Noen nøyaktig fagoversikt er det dessverre ikke mulig å finne på Norsk Fotofagskoles nettsider.

For opptak til disse to studiene kreves det fullført og bestått videregående opplæring med enten medier og kommunikasjon eller kunst og formgivningsfag. Har man ikke dette kan realkompetanse veie opp; i så fall må man være fyllt 19 år ved studiestart og kunne dokumentere med attester, vitnemål og lignende at man har relevant erfaring fra kurs, workshops, egne arbeider, yrkespraksis, høyere utdanning osv. Man må i tillegg levere en portfolio på 20 bilder når man søker. Slipper man gjennom nåløyet i første omgang må man stille til intervju.

Les mer om fagfotografstudiet her
Les mer om opptakskrav og portfolio for fagfotografstudiet her
Les mer om kunstfotografstudiet her
Les mer om opptakskrav og portfolio for kunstfotostudiet her

Foto: Oslo Fotokunstskole

Oslo Fotokunstskole: Foto / kunstfoto (4 semester)

Oslo Fotokunstskole ligger i Waldemars Thranes gate i bydel Sagene i Oslo. Her tilbys det undervisning i både analog (førsteåret) og digital fotografering (andreåret), og det er mulig å låne fotoutstyr på skolen. Skolen er også døgnåpen, slik at det er mulig å jobbe døgnet rundt for de som ønsker det.

Som på Norsk Fotofagskole foregår undervisningen i temaprosjekter med varighet rundt 4 uker, hvor undervisningen i de fire ukene tilpasses til temaet det jobbes med. Det avholdes forelesninger i fagene Billedforståelse og estetikk, Teknikk, og Kunsthistorie. Det andre skoleåret jobber du nesten utelukkende med et selvstendig prosjekt. Studentene lager fotobøker og film, og hvert år arrangerer avgangselevene utstilling med arbeidene de har produsert det siste skoleåret.

Du søker ved å fylle ut søknadsskjema på skolens nettsider og laste opp tre egenproduserte bilder. Om man er aktuell som kandidat vil man blir invitert til intervju. Man vil da få utdelt en oppgave som skal løses før man kommer til intervjuet. Tilbud om skoleplass gis på bakgrunn av intervjuet og innsendte arbeider. Det er ingen formelle opptakskrav.

Les mer om studiet på Oslo Fotokunstskoles nettsider


Les også: Guide: Slik bruker du et speilreflekskamera

Les også
Ta et folkehøyskoleår med foto
Mer om
annonse