Guide

6 ulemper med iPhone 6

Her er de beste argumentene for å heller velge en Android-mobil.

Det var særlig én ting under forrige ukes iPhone 6-lansering som fikk mange Apple-tilhengere til å juble: Endelig kommer mobilen i større skjermstørrelser.

For Android- og Windows Phone-brukere virker det kanskje rart at noe så lite som en større skjerm skal være nok til å holde interessen for iPhone vedlike, men sånn er det tilsynelatende. Vi tør påstå at Apple fortsatt har et lite fortrinn når det gjelder brukervennlighet og utvalget av apper. Større skjerm er nok det brukerne selv har savnet mer enn noe annet.

Likevel er det fortsatt en rekke ting du får på Android-mobiler som du kan se langt etter på iPhone – selv etter nye iOS 8 som rulles ut i dag. Under har vi plukket ut seks av de største ulempene ved å velge Apple-mobilen.

Kommentar: – Samme gamle, kjipe Apple (Amobil.no)

1. Dyr lagringsplass, og ikke plass til minnekort

Foto: Shutterstock

De aller fleste Android-telefoner har støtte for microSD-kort, men det får du ikke på noen av iPhone-modellene. Heller ikke de nye som snart kommer i salg. Ikke bare kan plass til minnekort være praktisk med tanke på overføring- og lagring av bilder, det er også langt rimeligere enn å kjøpe ekstra lagringsplass på selve telefonen.

Nye iPhone 6 og iPhone 6 Plus får du nå i 128 GB-utgaver (tidligere var 64 GB størst). Derimot må du betale hele 900 kroner mer for den største iPhone 6-utgaven i forhold til den som har 64 GB lagringsplass. Et microSD-kort på 64 GB koster til sammenligning drøye 400 kroner.

2. Ikke fullverdig NFC

Foto: Apple

Med brask og bram kunne Apple stolt presentere sin NFC-baserte betalingsløsning Apple Pay under lanseringen tidligere denne måneden. Dette kan nok få en del banker og betalingstjenester til å skjelve litt, grunnet Apples globale utstrekning og lojale kundemasse.

NFC er imidlertid en trådløs teknologi som kan brukes til mye mer enn bare betaling, men de øvrige funksjonene får du foreløpig ikke på en iPhone, ifølge Cult of Mac. Du kan for eksempel ikke koble til musikkanlegg via NFC, eller bruke apper sammen med NFC-brikker. Ei heller dingser á la NFC-ringen støttes av iPhone 6.

3. Kjedelig hjem-skjerm

Foto: Flickr

Absolutt alle iPhone-brukere har rad på rad med apper på hjem-skjermen sin. Det har Apple bestemt. Tanken er sikkert at oppsettet gjør det enkelt og effektivt å finne frem, eller noe slikt, med herregud så kjedelig! De nye og større modellene får plass til en rad ekstra med apper, og med 20 stykk på hjem-skjermen kan det komme til å se temmelig rotete ut.

Som Android-bruker får du muligheten til å legge opp hjem-skjermen akkurat som du måtte ønske. Da kan du for eksempel ha de 5-6 appene du bruker mest på den første siden – dandert slik du vil ha dem – og utporsjonere de øvrige på de neste sidene.

I tillegg kan du krydre hjem-skjermen med Widgets – skreddersydde mini-apper. Ikke minst kan du gjemme bort apper du sjelden bruker i listen over programmer, og ikke vise dem på hjem-skjermen i det hele tatt. På iPhone er løsningen å dumpe lite brukte apper i bortgjemte mapper.

4. Fastlåst til Apple

Foto: Apple

Apple har som kjent egne kabler for sine produkter. Det betyr at du må bruke en såkalt Lightning-kabel til lading via USB, mens alle de andre produsentene bruker micro-USB. Vil du koble en iPhone til Smart-TV-en din med kabel, trenger du en spesiell HDMI-adapter, og så videre.

Apples proprietære løsninger er med på låse deg fast til akkurat denne produsenten, noe som gjør det kronglete å bytte til noe annet. For nye Apple-brukere kan det dessuten bli veldig dyrt å kjøpe inn reservelader, billader, og diverse overganger.

Som Android-bruker kan du derimot bruke den samme micro-USB-kabelen på en Samsung-mobil, en LG-mobil, en Sony-mobil, en HTC-mobil, Asus-mobil, ZTE-mobil eller en Huawei-mobil. Eller en Nokia-mobil for den saks skyld, hvis du foretrekker Windows Phone fremfor Android.

For øvrig kan du velge og vrake i mobiler med forskjellig design hvis du velger Android. Disse mobilene får du dessuten i flere prisklasser, mens samtlige av Apple-mobilene som er i salg er relativt dyre.

5. Ingen multitasking

Foto: Samsung

Nå som iPhone 6 – og kanskje spesielt iPhone 6 Plus – får større skjerm, vil nok flere Apple-brukere komme til å se behovet for å ha flere apper åpnet samtidig. Det kan du nemlig på Android. Men det får ikke Apple-kundene mulighet til i denne omgang.

Med støtte multitasking kan du for eksempel se YouTube-klipp og skrive meldinger samtidig, eller raskt kopiere over innhold fra en app til en annen. Isteden må du på iPhone fortsatt dobbeltklikke på hjem-knappen for å hoppe mellom appene du har oppe, selv etter iOS 8-oppdateringen.

6. Begrensede apper

Foto: Google

Vi skrev innledningsvis at Apple fortsatt har et lite overtak på Android når det gjelder utvalg av apper. Derimot har app-utviklerne langt større spillerom på Android-plattformen enn iOS-plattformen. Det innebærer for eksempel at du kan få apper som Opplysningen 1881 Mobilsøk til å slå opp nummeret automatisk når det ringer, eller at apper kan integreres på andre måter med grensesnittet.

Videre har Android-brukere muligheten til å deaktivere eller slette forhåndsinnstallerte apper. I noen tilfeller krever det imidlertid at du «rooter» telefonen. Som iPhone-bruker må du gjemme unna apper som Aksjer, Været, Kompass og Aviskiosk i en egen mappe på hjem-skjermen hvis du ikke bruker dem.

Ikke minst får du som Android-bruker valgfrihet til å velge akkurat hvilke apper du ønsker å bruke som standardvalg: Nettleser, videoavspilling, meldingsapp, ringe-app og så videre.

Epler og bananer

Mange har sterke meninger om hva som er «best» av Android og iOS/iPhone. Vår Tek.no-kollega Varg Aamo var for eksempel ikke spesielt imponert over det Apple hadde å by på under sin forrige lansering.

Vi tror derimot at større skjerm og et par andre småjusteringer på iPhone 6, samt iOS 8, vil være nok til å tilfredsstille de som allerede trives i Apple-universet. De seks punktene vi har plukket ut i denne saken vil nok for mange være «nice to have»-funksjoner fremfor noe de «må ha».

Hva er viktigst for deg når du skal kjøpe ny mobil? Si din mening i forumet nederst!

Heftig påstand fra offisielt hold i Samsung:
– iPhone 6 er bare en kopi »

annonse