Tek.no

Guide Utnytt skjermkortet ditt

Slik får du rå spillgrafikk

Dette er de viktigste innstillingene.

11 Mai 2011 15:45

Introduksjon og generelle tips

Alle spill kommer med en eller annen knapp, om det ikke skjer automatisk, som tilpasser de forskjellige innstillingene i spillet mot hva maskinen din vil klare. Problemet er derimot at dette i stor grad er ren gjetting fra produsentenes side. De gir deg som oftest langt dårligere innstillinger enn hva maskinen din klarer nettopp for å være helt sikre på at spillet flyter glatt.

Lar du spillet stå slik det er, får du gjerne bare en brøkdel av den grafiske opplevelsen maskinen din faktisk kan gi. Vann kan bli langt mer realistisk, skygger blir penere, detaljene blir skarpere og mye mer.

Klikk forstørre versjon. Dårlige innstillinger til venstre, gode til høyre.

I denne guiden skal vi vise deg hvordan du får den beste balansen mellom ytelse og bra grafikk. Hele trikset er nemlig å dra stikken akkurat så langt at spillet ikke begynner å gå så tregt at øynene dine begynner å oppfatte det.

Klikk for større versjon. Et eksempel på at spillet bommer totalt på hva som er riktige innstillinger for deg. Her kunne vi ha satt alt på maksimale verdi uten noe problem, men spillet foreslår det motsatte.

Ser du svart når ord og forkortelser slik som SSAO, Anisotropic Filtering, CSAA og MSAA er ting du faktisk må ta stilling til? Så bra! Da er denne guiden akkurat det du trenger å lese.

Med det sagt finnes det mange forskjellige innstillingsmuligheter i det enorme mylderet av spill på markedet. Mange av de har bare forskjellige navn for samme funksjon, andre er i praksis ubetydelige.

Selv om innstillingene er de samme er mye av grafikken også avhengig av hva spillutviklerne har gjort når selve spillmotoren ble laget. De fleste spill i dag er tilpasset til maskinvaren som er på markedet når spillet lanseres.

Det er derimot noen unntak. Crysis Warhead og Metro 2033 er to av de seigeste spillene på markedet. De står som to unntak i spillverdenen, de to spillmotoren i bakhånd krever utrolig mye av maskinvaren. For å sitere Gamer.no-kollega Marius Jentoftsen: – For den gjengse spiller var ideen om å kjøre Crysis for fulle kluter på PC-en omtrent like fjern som å kjøre en oljetanker med påhengsmotor.

Det tar bare fem minutter

Dette er en guide vi skal holde på et meget lett nivå, det er en guide for nybegynnere. For de som ønsker en mer teknisk gjennomgang vil det være nyttig å se på guide vi har for hver serie med skjermkort på markedet – der blir det meste av teknikken omtalt. Se guiden for Nvidias GeForce GTX 400-serie og AMDs Radeon HD 6000-serie.

Bla om til neste side, så begynner vi med det som er helt grunnleggende.

(Kilder: Firingsquad, ExtremeTech, pressemateriell fra AMD og Nvidia.)

Les også