Tek.no

Guide

10 tips til bedre undervannsbilder

Her er David Øhre igang med kompaktkamera med ekstern blits, samt en lykt for å hjelpe autofokusen.
2 Juni 2011 06:00

Sommeren nærmer seg og temperaturen i havet er i ferd med å bli attraktivt. Bading frister selvsagt og lar seg utmerket kombinere med fotografering. Enten du er på snorkletur i Oslofjorden eller dykkeferie i Rødehavet så er det noen enkle tips som kan gi deg betydelig bedre bilder.

De fleste kameraprodusenter tilbyr i dag undervannshus til en rekke av sine kompaktkameraer. Disse er ofte vanntett til over 30 meters dyp. Det rekker for de fleste både med og uten dykkeutstyr. Det finnes også modeller som er vanntette ned til flere meter uten eget undervannshus. Du kan nemlig snorkle eller fridykke og ta fantastiske bilder. Klar? Vi gyver løs.

Forberedelser:

1 - Kjenn verktøyet ditt

Kjenn kameraet før du hopper i havet. Det er mye lettere å leke med innstillinger på land uten det klumpete huset utenpå kameraet. Sett på undervannshuset og blir kjent med hvordan du bruker knappene på det.

2 - Still inn på forhånd

Gjør flest mulig kamerainnstillinger på land. Når du er blitt kjent med kameraets funksjoner og innstillinger, vil du etter hvert ha noen som standard når du tar undervannsbilder. Gjør disse på forhånd så du slipper å tenke på dem under vann. Det er bedre å bruke tiden under vann til å finne gode motiver og ta bilder enn å fikle med innstillinger. Innstillinger som egner seg til å gjøre på forhånd er for eksempel å skru på makrofunksjonen, justere ISO-verdi, skru av blitsen, velge lukker eller blenderprioritet etc. Det er ekstra viktig å ha dette klart for snorklere og fridykkere. Tiden under vann er begrenset.

3 - Ikke drukne utstyret

Sørg for at o-ringene på undervannshuset er hele og fine og uten sandkorn, hår eller annet rusk før du lukker det pent og hopper i havet. Det er slurv med dette som ofte gjør at kameraene drukner. Det er smart å gjøre dette på kjøkkenbordet hjemme og ikke på sandstranda i full fart før du skal i vannet.

Klart for fotografering. Hva skal du tenke på?

4 - Tenk fremover

Finn motivet og komponér bildet i hodet før du nærmer deg det. Det er to grunner til det. Dersom motivet kan bevege seg, kan du skremme motivet bort etter noen sekunder. Risikoen er også stor for at du kommer borti bunnen eller veiver med armer og ben og gjør sikten dårlig. Det tar tid å bli rolig og stabil dersom du er fersk med kameraet. Når det gjelder komposisjon, er det samme tips som gjelder som for bilder over vann. Bruk diagonaler, gylne snitt etc.

Blåstål er en av de vakreste fiskene vi har i Norge. Det lyse blåfargen i panna er en del av parringsdrakten.

5 - Sjekk innstillinger

Innstillinger igjen. En siste finjustering av innstillingene før du setter i gang. Du kan nå gjøre endringer som passer ditt spesifikke motiv. Når alle innstillinger er gjort, kan du nærmer deg motivet og ta blinkskuddet.

6 - Mer lys?

Ekstra belysning i form av blits eller lykt er spesielt nyttig dersom det er lite lys, du er dypere enn 3 meter eller du ønsker å skape en effekt for eksempel lage en sort bakgrunn bak motivet. Dersom du kun har internblitsen på kameraet, bør du tenke på et par ting. Bruk diffusor til å spre lyset. En halvgjennomsiktig tape utenpå undervannshuset kan kanskje gjøre nytten. Bruk internblitsen kun på nærbilder under 1 meter fra motivet. Dersom det er dårlig sikt og partikler i vannet bør du ikke bruke den. Da blir bildet blekt og fullt av partikler. Intern blits gir flat belysning også under vann. Har du en ekstern blits eller god lykt har du større muligheter til å posisjonere den i forhold til kameraet. Den egner seg også godt til vidvinkelbilder, men skaper bare lys noen få meter fra kameraet. Ved vidvinkelbruk bør blitsen/ lykten peke svakt bort fra retningen kameraet peker. Da unngår du partikler i bildet. Ved makrobilder kan det lønne seg å la blitsen peke ca. 45 grader på skrå ned mot motivet. Slik blir belysningen mer naturlig.

7 - Øvelse og atter øvelse

Øv deg først på ting som ikke svømmer av gårde. Ta bilder av anemoner, nakensnegler og eremittkreps. Tang og tare i dønninger egner seg til å øve på å ta bilde av bevegelige motiv.

Nakensnegler er flotte undervannsmotiv. De beveger seg sakte og er derfor fine å øve seg på. Denne har fått sveis på frynsene pga dønningene.

8 - Ligg lavt i terrenget

Legg deg ned på eller nær bunnen om du kan. I de fleste tilfeller er bilder tatt på høyde med eller under motivet best. Det skaper ofte bedre kontakt enn et ovenfra og ned-bilde. Ved vidvinkel blir det som regel fint å ta bildet opp mot overflaten som ofte er nøytral og plasserer motivet i forhold til vår verden.

9 - Nærmere er bedre

Gå alltid nærmere enn du tror er nødvendig. Vannet er din verste fiende. Ha minst mulig vann mellom deg og motivet. Vann tar bort fargene i lyset og inneholder forstyrrende partikler. Har du zoom tilgjengelig på kameraet og undervannshuset, bør du ”zoome ut” og svømme nærmere. Dersom du er redd for at motivet skal stikke, kan du ta et bilde eller to på vei inn mot motivet. Fisker er egentlig ikke redd deg dersom du svømmer rolig. De er redd støyen fra dykkere. Du kommer helt inntil fiskene uten å skremme dem, når du snorkler eller fridykker. Dykker du med luft gjelder det å puste rolig og lite når du nærmer deg motivet. Unngå å treffe bunnen når du skal innpå fisker som ligger rolig. Bruker du kompaktkamera har du fordelen ved å kunne stikke hånda frem og se på skjermen når du komponerer. Noen få speilreflekskameraer, blant annet Olympus E410, E510 og Canon EOS 1D MKIII har også mulighet for dette.

10 - Modell?

Skal du ha en dykker med i bildet? Prat sammen før dykket. Bli enig om noen tegn og signaler. Fotografen må kunne kommandere modellen underveis. Bruk så vid vinkel på kameraet som overhode mulig. Modellen bør ha minst mulig skrikende farger og holde armer og ben samlet. Ta bildet når modellen ikke puster ut.

Puuh. Det var mye på en gang. Hopp i havet og øv. Dersom du har lyst til å se flere undervannsbilder kan du stikke innom her:

Lykke til!

Les også
Billig undervannskamera
Les også
Norsk bilde blant verdens beste
Les også
Norsk verdensmester
Les også
Norsk gullmedalje i undervannsfoto
annonse

Les også