Tek.no

Guide Teknofils drømmehus: Entré

Vi låser opp døra med en app

Bli med på omvisning i vårt nye smart-hjem.

Simen Røyseland (simenroyseland.com)
28 Nov 2014 16:45

Hva er det som setter mest preg på hjemmet ditt? Er det sofagruppen, pyntegjenstandene, fargevalgene, eller kanskje planløsningen? For vår del er det helt andre ting, som TV-en eller hvilke apparater du kan styre fra mobiltelefonen din.

I serien Teknofils drømmehus har vi plukket ut produkter og løsninger som vi synes hører hjemme i et hypermoderne hjem. Vi skal gå gjennom rom for rom og presentere noe av det vi ser for oss vil gjøre det ekstra hjemmekoselig for en som er litt over snittet interessert i ny teknologi og dingser.

Først ut er inngangspartiet og entreen. Bli med inn i Teknofils drømmehus!

Velkomstkomité á la drone

På vei mot inngangsdøren til Teknofils drømmehus blir du møtt av et skilt på husveggen hvor det står «Kameraovervåket område». Det er vi pålagt å henge opp, ettersom vi har montert opp flere overvåkningskameraer rundt huset.

DJI Inspire I.Foto: DJI

Før du kommer så langt, kan du riktignok allerede ha møtt velkkomstkomitéen vår. Vi får nemlig varsel på mobilen med gang noen går inn porten, og da kan vi fort finne på å sende vaktbikkja vår – kameradronen DJI Inspire 1 – for å sjekke hvem som kommer. Denne dronen lar oss se live-opptak i 720p, og har et objektiv som kan roteres 360 grader.

Vi fikk dessverre ikke tak i sikkerhetsvaktroboten Knightscope K5, men det kan fort være at denne vil patruljere gårdsplassen vår om ikke så lenge.

Kall oss gjerne paranoide, men vi trenger dessverre disse sikkerhetstiltakene for å føle oss trygge nå som vi har proppet huset fullt av dyre dingser! Velkommen skal du være likevel.

Lås opp døra med NFC-nøkkel eller app

Teknofils drømmehus er selvfølgelig et smart-hjem, hvor flere av dingsene kan «snakke sammen» og styres fra mobilen. Det finnes drøssevis av smart-hjem-selskaper på markedet allerede. Vi falt for Verisures løsning, som fokuserer kraftig på sikkerhet via en integrert alarmløsning. Det koster litt, både for abonnement, installasjon og ekstrautstyr, men løsningen virker å være godt integrert i alle husets rom og er enkel å betjene. Ellers ville for eksempel Dlinks mydlink Home vært et rimeligere valg for å fjernstyre ting i huset.

Inngangsdøren vår er sikret med en digital lås fra samme selskap. Dette innebærer at vi kan låse opp døren for deg via en app, selv om vi ikke skulle være hjemme. Vi får dessuten varsel på mobilen når noen andre i husstanden låser seg inn i huset med NFC-nøkkelen sin. Det for eksempel være kjekt å vite at poden har kommet trygt hjem fra skolen. Alarmen deaktiveres når nøkkelbrikken toucher sensoren på døra, eller manuelt via appen.

En digital lås kan låses opp med NFC-nøkkelen eller via en app.Foto: Verisure

Via det samme smart-hjemsystemet kan vi fjernstyre både lys, varmepumpe, persienner og elektriske apparater. Dette kan vi selvsagt også gjøre via en app på mobilen. Hvis du vil prøve selv, kan du gå bort til «kontrollsenteret», et nettbrett som henger på veggen i entréen. Her kan du justere temperaturen i alle rom i huset etter ønske, for eksempel.

Disco!!!Foto: Philips

Vi har for lengst falt for Philips Hue-lyspærene, som kan mer enn bare å skifte farge. Disse og andre smartpærer kan blant annet skru seg automatisk på når du kommer inn døra, eller programmeres til å lyse på en bestemt måte. Det gjør du med forhåndsbestemte makroer fra smarthjem-leverandøren din via eller egendefinerte If This Then That (IFTTT)-kommandoer.

Hva synes du for eksempel om disco-lys i gangen når du kommer hjem fra jobb på fredager? Ikke det?

Musikk i alle rom

Det første du ser når du har hengt av deg jakken er en kommode, et par hyller og et speil. Vi ville ikke ha altfor mange møbler og dingser i gangen, et rom vi egentlig ikke oppholder oss så mye i, men du legger kanskje merke til et par ting likevel.

Et par av disse i gangen gjør susen!Foto: Sonos

Vi kommer tilbake til lydanlegg senere i denne artikkelserien, men i forbifarten kan vi likevel avsløre følgende: Vi har installert en rekke trådløse høyttalere rundt omkring i huset, også i gangen. Det gjør at vi kan høre samme musikk og radio flere steder i huset samtidig, og i forskjellige rom.

I Teknofils drømmehus finner du en slik trådløs løsning fra produsenten Sonos, med en Sonos Play:5 plassert på kommoden og i en til i hyllen i entréen. Vi vurderte også sterkt å gå for Samsungs M7-løsning, som ville vært mer praktisk med tanke på veggmontering.

Musikken styrer vi fra mobilen via Spotify eller WiMP.

Selfie-speil – bomkjøp?

Vi nevnte tidligere at vi er litt paranoide, men vi er også selvopptatte. Speilet du så da du kom inn døren viser seg å være et S.E.L.F.I.E-speil. Vi vet, vi er duster. Men da kan vi i alle fall sjekke om vi ser like kjekke ut som vi pleier (uhm ...) før vi går ut døra om morgenen. Denne dingsen tar altså bilder gjennom et toveisspeil, slik at du får tatt helt perfekte selfies.

Speilet er litt kult å ta i bruk på Halloween, men vi har likevel på følelsen at dette kan vise seg å være et realt bomkjøp. Et vanlig speil – et tynnere speil – ville nok passet mye bedre inn i gangen, og gjøre mye av den samme nytten (bortsett fra selvportrettene). Men øyh, vi er da ikke interiørdesignere!

«Si fiiiis!».Foto: iStrategyLabs/Vimeo

Optiske røykvarslere gir ekstra trygghet

Se opp i taket, så ser du noe som ser ut som en helt vanlig røykvarsler. Det er er det ikke. Vi hadde egentlig bestemt oss for å bestille Nest Protects smart-røykvarsler som du kunne styre med en egen app. Vi ble imidlertid litt skeptiske til om den ville fungere som den skulle i Norge, og oppdaget dessuten at smarthjemsleverandøren vår også tilbyr noe lignende.

De seriekoblede optiske røykvarslerne i huset «snakker sammen», og kan dermed varsle alle som befinner seg i huset. Vi får dessuten en melding på mobilen dersom de går av. Ikke minst er røykvarslerne også koblet opp mot alarmsystemet, slik at også alarmsentralen har mulighet til å varsle brannvesenet raskt hvis det faktisk brenner.

Verisures røykvarslere er seriekoblet.Foto: Verisure

(Har du tips til andre dingser og løsninger som kunne passet i entréen? Kom med tips i kommentarfeltet nederst!)

En gang i fremtiden

Entréen er kanskje ikke det aller mest spennende rommet i et hus, snarere tvert imot. Men vi måtte begynne et sted. Vi klarte dessverre ikke å finne bevegelige jakkeknagger som kunne bevege seg som en KUKA-robot, slik vår innleide illustratør Simen Røyseland så for seg da han lagde toppbildet i denne saken. Men kanskje det kommer i fremtiden?

Apropos robot, vi vurderte å få Honda til å sende oss en Asimo som kunne servere oss øl og løpe rundt og være kul, men ... men ... vi ringer og bestiller en nå!

Teknofils drømmehus:

Hvilke dingser og løsninger synes du burde være på plass i et moderne soverom? Tips oss i kommentarfeltet nederst!

Borte bra, hjemme best?
Guide: 5 fordeler med å jobbe hjemmefra »

Les også
Støvsugerroboten som ikke kaster bort tiden
annonse

Les også