Guide

Slik får du langt bedre grafikk i Nintendo-klassikerne

De eldgamle spillene får et nytt liv.

Vi er nok ikke helt alene om å av og til tenke tilbake på de gode spillminnene våre første konsoller ga oss. Helt uhørt er det nok heller ikke å selge den gamle konsollen når en ny står på trappene, noe som gjør at minner ofte forblir nettopp det.

For alle – som enten frivillig eller ufrivillig – har blitt skilt ad med konsollen eller favorittspillet sitt, er det derfor fantastisk at det likevel finnes en løsning som lar oss gjenoppleve de virtuelle slagene og de spennende eventyrene fra gamle dager. Løsningen har mange navn, men felles for dem alle er at de er programmer som kalles emulatorer. Disse lar oss enkelt og greit spille gamle klassikere på den moderne datamaskinen vår.

Det er dog ikke alltid gode minner er nok til at du bør begynne å spille en gammel favoritt igjen. Skuffelsen ligger nemlig ofte på lur under støvhaugen som har samlet seg på spillene du vokste opp med, nedtynget av det siste tiårets raske grafikkutvikling.

Selv de mest lavoppløste spillene kan dog gjenopprettes til sin tidligere storhetsform ved hjelp av de rette midlene, som du kan finne i en emulator.

Kompliserte programmer

Ikke bare kan en emulator hjelpe deg med å oppleve gode gamle minner igjen, men ved hjelp av avanserte filtre og oppskaleringsteknikker kan de også sørge for at favorittspillene dine fra barndommen består tidens tann. Den 15 år gamle spillmotoren vil for alltid være den samme, fiendene like dumme og begrensningene like mange, men det visuelle kan med enkle grep bli vesentlig bedre enn det opprinnelig var.

Mens du i tidligere tider var avhengige av koder eller vanvittige menger med mental styrke for å nå et predefinert lagringspunkt, kan emulatorer også lagre spillet ditt for deg når som helst. Enten det er like før du skal banke den siste «bossen» gul og blå – og frykter for å måtte gå den lange og harde veien til ham igjen om du feiler – eller bare vil spare spillet midt i en runde Tetris, er det ingen ting som hindrer deg i det med en emulator.

Om du sjekker komponentene som sitter i gamle konsoller vil du finne at samtlige datamaskiner du har eid det siste tiåret har vært kraftigere enn disse. Men det hjelper lite at datamaskinen din er sterkere enn en konsoll den skal emulere, da den nemlig må være enormt mye sterkere for å få det til.

Grunnen til at spesifikasjonene ikke kan være like eller bare litt bedre, kommer av den enkle grunn at spillene du forsøker å emulere er skrevet spesifikt for maskinvaren du finner i konsollen. En konsoll hadde nemlig før helt andre komponenter​, med ulik prosessorarkitektur, minne og grafikk enn datamaskinen hadde.

Datamaskinen din må dermed være så sterk at den kan oversette fremmede instruksjoner til et noe den forstår på direkten – ellers ender du opp med dårlig bildeflyt og en heller laber opplevelse. Som eksempel legger Dolphin-emuleringen av én enkelt Nintendo Wii-instruksjon beslag på mellom to og 100 klokkesykluser hos en datamaskin-prosessor.

I tillegg til den kryptiske oversettelsesjobben skal vi nemlig heller ikke glemme at datamaskinen din stadig må kjøre både operativsystem og andre tjenester i bakgrunnen, i tillegg til emulatoren, noe de tidligere konsollene slapp å tenke på.

For de tidligste spillkonsollene er nå heldigvis maskinene våre kraftige nok til å spille på lag, så her presenterer vi de beste Nintendo-emulatorene og triksene du må kjenne til for å ikke gå i en skikkelig nostalgi-felle.

Selv spill som er over 20 år gamle våkner til live med rett behandling.Foto: Nintendo, JNES, Hardware.no

I retrohumør

Når du passerer en viss alder kan det være lite som slår en skikkelig retro-spillkveld – eller i alle fall tanken på den. Når du først sitter der med den slitne gamle Nintendoen, andpusten etter å ha blåst liv i gamle kassetter og snart skjev i øynene av det stadig flimrende TV-bildet, er det fort gjort å stue den vekk på loftet igjen.

Om du vil unngå dette er emulatorene JNES og SNES9x som skapt for deg. Få andre programmer kan blåse nytt liv i klassikere som Mario Bros, Super Metroid og Contra slik som disse gjør. Etter årelang utvikling klarer dette paret å emulere så godt som samtlige Nintendo- og Super Nintendo-spill perfekt, med grafikk og lyd nøyaktig som du husker det fra barndommen.

Zelda ser mye mer tegneserieaktig ut med det rette filteret – og er spillbart også i full-HD oppløsning.Foto: Nintendo, Snes9x, Hardware.no

Som en raskt blir klar over er dette dessverre likevel ikke alltid nok. Men med de rette justeringene kan spillene, som opprinnelig var laget for små japanske kasse-TV-er, gjøre seg svært godt på den store veggen. Både filtre og kantutjevning jobber sammen for å lage et så polert bilde som mulig, noe vi under testingen kunne sverge på fikk spillene til å ligne mange av de typiske indie-spillene som slippes nå for tiden.

For spillene til den gamle 8-bit konsollen til Nintendo er det helt klart filteret «hq4x» som gjør at vi drar på retrosmilebåndet, selv med det ellers så pikselerte Contra strukket utover vår 65-tommers TV.

Enda bedre behandling føler vi de flotte Super Nintendo-spillene våre får i emulatoren SNES9x. Om Nintendo hadde relansert Zelda – A Link to the Past i den drakten SNES9x svøper det i, ville det blitt rivd ut av hyllene og hyllet for sin nydelige grafikk, selv 20 år etter sin debut.

Alt som skal til for å ta både Zelda, Super Mario og F-Zero til uante høyder finner du under skjermvalg-innstillingene i emulatoren. Filteret hq4x gjelder nemlig også her som på NES-emulatoren, og gir et bildet som fremstår som om det var vektorisert.

Kantutjevningen blir bare mer og mer tydelig ved høyere skjermoppløsninger.Foto: Nintendo, Project64, Hardware.no

Ikke så røff takk

Det virkelige spillkappløpet startet ikke før med Nintendo 64 og dens konkurrent Playstation, og det er nok nettopp denne konsollgenerasjonen flere av oss har størsteparten av spillminnene fra. Det er likevel lite trolig at konsollen fortsatt har hedersplassen under TV-en din, 11 år etter dens død, men det er kanskje derfor utviklerne av Project64-emulatoren har lagt en så stor jobb ned i å udødeliggjøre den kjære konsollen for oss.

Ikke bare spiller Project64 hvert spill du måtte finne på å kaste dens vei, men flere avanserte bildeforbedringsteknikker jobber hele tiden i bakgrunnen for å sørge for at spillene stadig ser presentable ut den dag i dag.

Ocarina of Time med brukerlagde og høyoppløste teksturer. Her fra vanntempelet.Foto: Djipi, Emutalk.net

Selv i full-HD-oppløsning får du skarpe, rene bilder, bare for prisen av ubetydelig mer ressursbruk. Selv på en maskin med en integrert grafikkbrikke kan du nemlig både lempe kantutjevningslideren helt til topps samt nyte vesentlig bedre teksturoverganger enn originalkonsollen lot deg, med «Super 2xSal-teksturer».

Project 64 har også den fordelen at den støtter modifiserte teksturer, laget av et stort frivillig samfunn som vil gi nytt liv til de aldrende origianlene. Bare se hvordan du enkelt kan få spillegenden Ocarina of Time til å ligne Wind Wakers visuelle stil bare i høyoppløst versjon, eller få Banjo Kazooie til å se mer realistisk ut.

Game Boy-farger er ikke mye tess. Heldigvis finnes en god erstatning.Foto: Nintendo, Hardware.no

Bakgrunnslyset kommer

Det som er mest trolig å ha gitt både nærsynthet, men også godt nattsyn til flere millioner barn og unge på 80- og 90-tallet, er Nintendos Game Boy-serie. De små lommespillene fantes i flere modeller, både den originale grå mursteinen, den glorete med fargeskjerm, og den med en bredere fargeskjerm. Men det var ikke før i 2001 at Nintendo endelig ga de små og mørke skjermene bakbelysning, noe som inntil da stadig førte til ufrivillige avbrudd i spilløktene – enten det var nattesmørket som trengte seg på eller skyene på den norske sommerhimmelen om slo til.

Kanskje er den gamle Game Boy-en solgt på loppemarked, gått i søpla eller lagt til side på ukjent sted med overbelastede A- og B-knapper. Om synet har blitt dårligere med åra gjør likevel heller ikke dette stort, for heldigvis har noen snille programmerere brukt utallige timer på å gi oss muligheten til å gjennoppleve de gamle tidsfordrivspillene atter en gang. Denne gang også med baklys, og om du vil, på en 100-tommers TV.

De røffe kantene er borte vekk i Pokemon Leaf Green.Foto: Nintendo, Hardware.no

Med emulatoren Visual Boy Advance er det lekende lett å spille både de eldste Game Boy-spillene som Tetris, Super Mario og Pokemon, fargeutgavene til Game Boy Colour, og de stadig artige Game Boy Advance-spillene som Advance Wars eller Golden Sun.

Du vil imidlertid raskt se at grafikken vil bli ekstremt pikselert når du flytter spillet fra Game Boyens 2-tommers-skjerm, og over til den svære og bakbelyste flatskjermen din. Men akkurat som med NES- og SNES-emulatorene finnes det heldigvis spesielle filtre og fargeprofiler du kan aktivere for å gjøre opplevelsen egnet for moderne skjermer.

For Game Boy Colour er det essensielt å sprite opp fargene. Ved å finne valget «Game Boy» under «Options» og aktivere «Real Colors» er de blasse fargene erstattet med livlige og sterke farger som tåler å få baklys gjennom seg uten at det hele ser ut som en sliten noirfilm fra 70-tallet.

Under valgmenyen finner du også filteret som skal ha en stor del av æren for at Game Boy Advance-spillene fortsatt er en fornøyelse å se på, selv i fire ganger opprinnelig oppløsning. «hq2x» både jevner ut kanter og gir spillene en mer tegneserieaktig stil, noe som passer det ofte fargesprakende galleriet til Game Boyen veldig bra.

Visual Boy Advance er bare tilgjengelig for Windows, og kan hentes ned fra utviklerens hjemmeside.

Wii var ikke kraftig nok

Dolphin er en GameCube og Nintendo Wii-emulator som i dag kan kjøre de aller fleste spill helt perfekt. Alle spillene er mulig å spille i full-HD-oppløsning og til og med enda høyere, noe som var umulig på de virkelige konsollene som emulatoren hermer etter. Dolphin er et prosjekt med åpen kildekode som alle som vil kan bidra til, noe som fører til at det ofte kommer nye utgaver av den med flere funksjoner og bedre ytelse. Versjoner finnes for både Windows, OS X og Linux.

Det å emulere gamle spill til NES og Game Boy er én ting – det er jo bare et par knapper å holde styr på, og tastaturet gjør en mer enn god nok jobb. Noe mer vriet blir det dog å kontrollere Wii-spillene, som er helt avhengige av bevegelseskontrolleren til Nintendo Wii. Heldigvis har skaperne av Dolphin gjort det utrolig enkelt å koble en av Wii-kontrollerne til datamaskinen din. Alt du trenger er nemlig en trådløs IR-mottaker og en Bluetooth-dongle.

Vi så ikke mye i tåkeheimen, men Dolphins innstillinger hjelper med på å lette sløret som skygger for denne spillperlen.Foto: Nintendo, Hardware.no

Dette utstyret må du skaffe for å spille Wii-spill, men når vi ser på den visuelle overlegenheten Dolphin-emulatoren presterer å diske opp med, virker et par hundrelapper som en liten pris å betale for å få oppleve spillene slik det var meningen du skulle se de. Wii-konsollen var rett og slett for slapp for sine egne spill, og tvang Nintendo til å redusere de grafiske kvalitetene deres.

Mens spesielt spillene til den virkelige Wii-konsollen fremstod som grøtete og utdaterte i forhold til utgavene Xbox 360 og PlayStation 3 kunne by på, er dette ikke tilfelle for emulatoren. Dolphin lar deg nemlig, i tillegg til å spille i 1920 x 1080 pikselers oppløsning, skru opp selve renderingoppløsningen til teksturene som vises til inntil fire ganger opprinnelig oppløsning. Desto høyere oppløsning disse renderes i, jo bedre blir kvaliteten og detaljene i alle de grafiske elementene.

De viktigste innstillingene for Dolphin-grafikken.

Videre har du også valg for å legge på anisotropisk filtrering, noe som øker vinkelen og avstanden for hvor teksturer vises korrekt. Det kanskje største problemet for spillene til den originale Wii-konsollen var imidlertid den lave oppløsningen. Om konsollen hadde vært betydelig kvassere kunne den begrenset problemet ved legge på kantutjevning for å begrense mengden firkant-aktige kanter. Kantutgjevning fører til mindre klumpete kanter, og med en kraftig nok maskin er det bare å slå seg løs og aktivere opptil åtte ganger antialiasing i Dolphin-emulatoren.

Grafikkinnstillingene er enkle å nå, rett fra menybaren til Dolphin-emulatoren. Her kan du også både se lengre og få bedre lyssetting ved å deaktivere tåke og aktivere pikselbelysning istedet.

Når det kommer til rene maskinvarekrav trenger du en relativt oppegående datamaskin for å oppnå en god bildeflyt, spesielt om du vil heve grafikknivået til over det opprinnelige. En Intel Core i5 2500k-prosessor og et AMD Radeon 6850-kort eller tilsvarende er anbefalt. Selv da vi lesset på med de aller tyngste innstillingene, klarte vår testmaskin utstyrt med et Nvidia GTX 670 grafikkort og en AMD Phenom X4 965-prosessor utfordringen, uten så mye som å hive etter pusten.

Effekten GameCube- og Wii-spillene får av en realt dose med kantutjevning, det riktige filtret og mye mer detaljerte og høyoppløselige teksturer, er enorm. Hvem trenger Wii U sin oppussede GameCube-klassiker Wind Waker når vi har Dolphin?

Dolphin er nå ute i versjon 4 og kan lastes ned fra prosjektets hjemmeside.

Kantutjevning reduserer de harde kantene, og Dolphins høyoppløste teksturer gir Twillight Prinsess den visuelle punchen det skulle hatt ved lansering.Foto: Nintendo, Hardware.no

Siden emulering krever svært mye maskinkraft finnes det foreløpig ingen emulator for Nintendos hittil seneste konsoll, Wii U. En Nintendo DS-emulator det dog kan være verdt å få med seg er «DeSmuME» som vi etter noen forsøk kunne konstatere fungerer godt i de fleste spill, dog uten de gode filtrene.

Alt som gjenstår er nå selvsagt å skaffe seg noe å spille, men da er det er viktig å huske på at mens emulering i seg selv er helt lovlig – til tross for at mange stadig forsøker å endre akkurat det – er det straffbart å skaffe til veie kopier av spill som du ikke selv eier.

En massiv database av spill, eller ROMs som de emulatorklare spillene kalles, kan du søke lykken i på blant annet nettstedet CoolRom. Bare husk at du selv må eie spillet du henter ned. Se også opp for aggressive nedlastingsprogrammer når du laster ned de digitale kopiene av spillene dine.

En gang en spiller, alltid en spiller:
Alt dette kan du gjøre med spillbeistet ditt »

Les også
Ny Nintendo-konsoll kan komme raskere enn ventet
Les også
Slik utnytter du din nye monster-PC
Les også
Her strømmes PC-innhold til Wii U-kontrolleren
Les også
Sjekk den 3D-skrevne Nintendo-konsollen
Les også
Wii U: Mediesenter, eller ikke?
annonse