Tek.no

Guide Vanntette høyttalere

Høyttalere som tåler både vann og sand – helt perfekt til sommeren

Ultimate Ears
9 Juli 2017 12:02

Enten du skal på stranda og vil høre på musikk mens du slapper av, eller planlegger en hagefest for alle vennene dine, kan det være fint å ha en god høyttaler. Stadig flere av høyttalerne du finner i butikken er nå trådløse, og er ment og brukes med mobilen eller nettbrettet ditt. Noen er så smarte at de kan kobles sammen og fungere som multiromshøyttalere, mens andre har fokuset et annet sted. Som på vanntetthet.

Men ordet «vanntett» kan bety så mangt når det kommer til dingser, og det finnes mange forskjellige grader av hvor mye vann og sprut de tåler. For å komplisere ting kan produkter også sertifiseres for støvtetthet, i tilfelle du vil ha produkter som virkelig er sikret mot alle elementer.

Heldigvis finnes det en sertifiseringsstandard alle produsenter bruker for å fortelle om hvor vann- og støvtette produktene deres er, også kjent som IP-sertifisering.

Hva pokker er IP-sertifisering?

IP står for International Protection, og er system for å avgjøre kapslingsgradentil elektrisk utstyr.

Altså hvor beskyttet utstyret er mot faste gjenstander (støv) og vann.

Kapslingsgraden angis med bokstavene «IP» etterfulgt av to sifre. Jo høyere tall, desto bedre beskyttelse. Dersom det ikke finnes noe krav til utstyrets beskyttelse mot noen av kategoriene erstattes sifferet med «X».

  • Det første sifferet angir beskyttelsen mot støv.
  • Det andre sifferet angir beskyttelsen mot vann.
Illustrasjon: Niklas Plikk, Tek.no

Finn en høyttaler

Vi har testet haugevis av høyttalere som tåler vann (og støv) i en eller annen grad, så da tenkte vi at det var på tide at vi samlet dem alle i én liste.

Øverst på listen har vi lagt høyttalerne som er sertifisert for å tåle både vann og støv, mens det senere går nedover til de som bare er sertifisert for vanntetthet, og videre til høyttalerne som bare tåler bittelitt vann.

IP66 – Helt støvtett og tåler kraftig vannsprut

  • Støvtett
  • Beskyttet mot høyt spyletrykk fra alle retninger

God lyd til billig penge

Creative MUVO 2C

Creative MUVO 2C

Creative deg masse for pengene med sin MUVO 2c. Denne lille høyttaleren er kjempeportabel, ikke større enn håndflaten din, og får også fint plass i en gjennomsnittlig bukselomme. Den kom på en god andreplass i vår samletest av små Bluetooth-høyttalere, og det største trekket var at den ikke spiller veldig høyt.

Dette er den eneste høyttaleren på listen som hevdes å være helt støvtett, derav den første 6-eren i IP-sertifiseringen sin.

IPX7 – Ganske vanntett, men ingen garanti mot støv

  • X-en i navnet tilsier at det ikke er noen garanti mot støv
  • Tåler å være nedsenket i én meter dybde i 30 minutter

Den beste mini-høyttaleren

Logitech UE Wonderboom

Logitech UE Wonderboom

Testvinneren vår – Ultimate Ears Wonderboom – gir deg både god lyd, kule funksjoner og vanntetthet. I hvert fall så vanntett som du får Bluetooth-høyttalere. Den tåler at du holder den under vann i 30 minutter, noe vi ikke klarer å se for oss når du skulle trenge å gjøre. Kaster du den i vannet flyter den, og lyden den pumper ut låter faktisk veldig solid for å komme fra en såpass liten tass. Den koster 1000 kroner, og det synes vi den absolutt er verdt.

JBL Clip 2

JBL Clip 2

JBL Clip 2 har en gimmick som vi faktisk liker veldig godt – en karabinkrok som gjør at du kan henge den hvor du vil. For en liten høyttaler kommer dette veldig godt med, spesielt kombinert med vanntettheten. Du for eksempel henge den i dusjen eller på kajakken din! Den klarte seg ganske godt i testen vår og fikk plusspoeng for både lyd og batteritid!

Logitech UE Megaboom

Logitech UE Megaboom

Ultimate Ears-høyttalerne er generelt veldig gode og dette er intet unntak. Vi liker stofftrekket og appen som fungerer med alle UE-høyttalerne, og Megaboom låter også godt over middels. Med et navn som «Megaboom» skulle du kanskje tro at den hadde ekstrem bass, men den låter faktisk litt tynt på de dypeste sangene. Prisen er også litt stiv til nesten 2000 kroner.

JBL Xtreme

JBL Xtreme

JBL Xtreme er faktisk litt ekstrem. Den er tung, vanntett og kommer med en bærereim (!) for og fraktes rundt. Den har to passive drivere på siden som dundrer ivei når du skrur opp volumet på basstunge sanger, og den spiller også ganske høyt. Men i prisklassen på rundt 2000 kroner er det noen veldig sterke utfordrere som du bør være klar over, som Sony SRS-XB3. Sony-høyttaleren er imidlertid ikke like vanntett som JBL Xtreme, så hvis dét er det viktigste punktet, hadde vi gått for JBL-en.

Logitech UE Roll 2

Logitech UE Roll 2

UE Roll 2 gir deg en kompakt og relativt høytspillende høyttaler med god lyd, og som de andre Ultimate Ears-høyttalerne får du vanntetthet og stofftrekk. Den kommer også i noen ganske friske farger og design, i tilfelle du er av interesse. Hyggelig pris har den også.

Logitech UE Boom 2

Logitech UE Boom 2

UE Boom 2 er litt mindre enn UE Megaboom, men ser ellers veldig, veldig lik ut. Sylinderformet, tøykledd, vanntett og generelt veldig god på det meste. Problemet da vi testet den var at den var ganske dyr, og kostet nesten 2000 kroner. Nå er imidlertid prisen nede i under 1000 kroner, og da er det ikke et dumt kjøp! Det er tross alt samme pris for den litt mindre Wonderboom fra samme selskap.

JBL Charge 3

JBL Charge 3

Akkurat som Xtreme-modellen til JBL har også Charge 3 basselementer på siden, som definitivt gir høyttaleren et kult design. Men elementene er såpass utsatt plassert at dette neppe er høyttaleren du bør ha med deg hvis du er mye på farten, og vil ha en høyttaler du trygt kan kaste ned i sekken. Den spiller imidlertid høyt og godt, og har til og med strømuttak for å lade mobilen din.

IPX5 – Skikkelig sprutsikker

  • Sprutsikker fra slange/dyse fra alle kanter.

Sony SRS-XB3

Sony SRS-XB3

Sony SRS-XB3 er rett og slett en fantastisk god høyttaler. Den vant samletesten vår da vi testet sju forskjellige vannbestandige Bluetooth-høyttalere, og gir deg fantastisk god lyd og imponerende bass, samtidig som prisen er forholdsvis lav. Høyttaleren er som sagt ikke helt vanntett, men tåler en regnskur. Her får du mye for pengene!

IPX4 – Sprutsikre høyttalere

  • Sprutsikker ved kraftig dusj eller regn fra alle kanter

Libratone One Click

Libratone One Click

Libratone One Click har vi sansen for og fikk et Anbefalt-stempel i testen vår. Den spiller både høyt og godt, og kan skilte med en kraftig bass. I tillegg så ser den ganske spenstig ut, og er veldig plasseringsvennlig takket være den lille bærehanken på toppen.

Libratone Too

Libratone Too

Danskene i Libratone vet å lage god lyd, og Libratone Too låter også svært godt. I testen vår hadde vi bare lovord å gi om lyden, men vi synes den var litt dyr. Men liker du designet og trenger en bluetooth-høyttaler som tåler litt vann, er dette absolutt et godt valg.

annonse

Les også