Tek.no

Guide Ruternerding - del 3

Nå har jeg en Linux-maskin med antenner, men hva skal jeg med den?

... og kan jeg gå tilbake til vanlig programvare igjen?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
4 Mar 2017 09:00

Så hva kan man egentlig gjøre med en ruter som kjører Linux og gir deg full kommandolinjetilgang? Vel, med noen forbehold så kan du gjøre akkurat det samme som om du hadde en PC som kjørte operativsystemet. Men det kan kreve en del jobb.

Bakgrunn:

Veldig enkelt, eller litt vanskelig

Hvis du har en nyere ruter som det kanskje ikke finnes pakkehåndteringsløsninger for, må du gjøre alt selv. Det forutsetter enten at du finner det du trenger inkludert i programvaren du laster ned, at du kjenner Linux godt nok til å kompilere dine egne installasjonspakker fra kildekode, eller at du er god til å følge forholdsvis lange og tekniske guider fra nettet. Det er på ingen måte umulig. Selv kan jeg ikke mer enn helt grunnleggende bruk av Linux, såvidt det, og klarer som regel å snurre meg rundt guidene som finnes på nettet hvis jeg trenger noe.

Men det kan være kronglete, så prøver du dette for første gang er definitivt en løsning med pakkehåndteringsverktøy den beste. Her slipper du å selv måtte holde styr på versjoner av programvare underveis, og du slipper å passe på om du har programvare som den nye applikasjonen krever installert. Normalt vil pakkehåndteringssystemer så som apt, ipkg/opkg og andre passe på slikt selv.

I hvert fall til en viss grad - disse verktøyene henter pakker fra steder kjent som repos, eller repositories. Slike finnes det mange av, og det er ikke slik at alle tilbyr all programvare, så det kan altså hende at installasjonen din ikke vil starte fordi kilden du bruker ikke har tilstrekkelig programvare.

Uansett er ikke dette like enkelt som å bruke Google Play eller App Store på en mobiltelefon. Så her bør man vurdere selv hvor mye energi man ønsker å legge i prosjektet. Men det er også mye som ligger i for eksempel DD-WRT fra før, så det er slett ikke sikkert du behøver å installere så mye.

Dette er noen av verktøyene som følger med

  • Enkel webserver
  • SSH/Telnet
  • Onion Routing - anonymiser hele nettverket med Tor
  • Zabbix nettverksmonitorering
  • En rekke VPN-verktøy inkludert servere
  • FTP-server
  • Samba (server i GUI, klient via kommandolinje, nettverksdeling av filer)

Mange av verktøyene har egne seksjoner inni menyene du styrer fra nettleseren, men du kan som regel både detaljstyre mer og bruke verktøyene på andre måter enn det grafiske legger opp til hvis du logger inn på ruterens kommandolinje.

Siden ulike utgaver av DD-WRT, OpenWRT og andre har litt forskjellige funksjoner og løsninger er det vanskelig å gi noen god guide til hvordan alt skal brukes. Men generelt sett er det en god idé å oppsøke forum som tar for seg programvaren du skal installere på ruteren. Skal du ha ruteren for ett spesifikt formål er det også lurt å se om det er et bruksformål du er alene om, eller om det er mange som prøver å gjøre akkurat det samme med ruteren du vurderer å kjøpe.

Kompiler kildekode selv ... hvis du kan og gidder

Skal du ha mest mulig glede av en DD-WRT-installasjon burde du ha en pakkehåndterer så som Optware eller Ipkg i tillegg. Men det betyr ikke at det er helt umulig å snike inn programvare du trenger. Har du flaks finner du kanskje en forhåndskompilert utgave av applikasjonen du trenger som passer til akkurat maskinvaren i din ruter, og i verste fall kan du prøve deg på å kompilere apper selv fra kildekode. Men det er som regel tidkrevende - i hvert fall om du ikke kjenner fremgangsmåtene godt, og det spørs om du ønsker å prøve deg på det dersom det er snakk om haugevis av programvare.

Hvis du har fått tak i en ruter som i likhet med de seneste WRT-modellene har ARM-basert maskivare, kan det være like greit å bytte dem inn igjen i noe annet dersom du ikke klarer å grave opp et fornuftig pakkehåndteringssystem for dem og ønsker å installere mye programvare.

Er det kun snakk om ett eller to mindre tillegg kan det likevel være overkommelig å ta jobben selv.

Komme tilbake til utgangspunktet?

Bruk nettforum aktivt om du skal prøve deg på å erstatte ruterprogramvaren din. Ruteren vi for tiden har inne til test er foreløpig ikke helt oppegående i møte med alternativ programvare.
Skjermdump, Linksys

Hvis du etter å ha installert programvaren har rotet litt rundt og ikke funnet deg til rette finnes det som regel måter å gå tilbake på. Linksys har egne sider der du kan laste ned originalprogramvaren for deres rutere. For noen enheter kan det hende det er en god idé å hente ut en kopi av originalprogramvaren først.

Er du riktig heldig har ruteren to lagringsområder den kan veksle mellom under oppstart. Det forenkler en del ting for installasjonsløsningen, som ikke behøver å overskrive utgangspunktprogramvaren for å legge inn den nye. Men hvis du ikke har forsøkt å installere nye utgaver av programvaren fra den alternative du har lagt inn, ligger etter all sannsynlighet den opprinnelige programvaren der fortsatt.

Det er ulike metoder for å gå tilbake avhengig av ruter og programvare du kjører på den. Men har du en nyere WRT-ruter fra Linksys kan du muligens slippe unna med noen få linjer i SSH-vinduet.

Finn først ut av hvilken partisjon det er du bruker, og be ruteren om å bruke den motsatte, før du beordrer en reboot. Har du ikke tuklet så altfor mye med den ligger originalprogramvaren der fortsatt. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Er den nå så klar for tredjeparts programvare ... egentlig?

Hvis du overlever en del bugs i trådløsfunksjonaliteten kan du saktens legge inn OpenWRT eller DD-WRT på en WRT3200ACM nå. Men gitt at det i stor grad er heftig Wi-Fi man betaler for med denne ruteren kan det være greit å avvente kjøpet eller installeringen til våren kommer.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Linksys selv skryter av at WRT-serien er «open-source ready». Men hvor klare de nyeste WRT-ruterne egentlig er var et spørsmål som gnaget i bakhodet etter å ha blitt litt skuffet over mulighetene med nyeste variant. Ikke virker trådløst helt som det skal når WRT3200ACM møter tredjeparts programvare, og ikke finnes det fornuftige pakkestyringsløsninger til dem heller. For det trådløse handler det om at Marvell ennå ikke har sluppet kildekoden til en fullt fungerende driver for disse produktene.

Det virker å være en røre av de sedvanlige treghetene i åpne prosjekter som DD-WRT eller OpenWRT, og av den nesten like sedvanlige historien om at det tar tid å få tilgang på kildekode som virker til proprietære ting.

Likevel sendte jeg en e-post avgårde til Linksys, som tross alt bruker mulighetene som salgsargument for WRT-serien sin.

– Vi vet om at det er noen problemer med den åpne Wi-Fi-driverne, og vi har bedt Marvell om å se på disse. Marvell følger også rapporteringen på OpenWRT og har sluppet vesentlig nyere programvare enn OpenWRTs oppdatering i mars, forklarer Vince La Duca, som er produktsjef for Linksys.

– Men hva med WRT1900AC som kjører liknende brikkesett (SoC) som WRT3200ACM men også ser ut til å ha magert med støtte hos de to største?

– OpenWRTs sider viser at det er robust støtte for alle WRT-rutere. Dessuten er maskinvaren i WRT3200ACM en stor oppdatering fra WRT1900ACS, med raskere prosessor og ny radio som gir MU-MIMO, DFS (dynamisk frekvensvalg) og støtte for 160 MHz brede kanaler i 5 GHz-båndet.

Linksys: – Nye drivere til våren

– Burde man kjøpe nyere WRT-rutere til dette formålet i det hele tatt, når programvaren ikke er klar og maskinvare utdateres i et voldsomt tempo?

– Det stemmer ikke, basert på det samfunnet rundt alt har gjort, i stor grad helt på egen hånd. Vi har bedt Marvell om å se på problemene med den åpne Wi-Fi-driveren, og forventer at en ny vil bli sluppet i løpet av våren.

– Men hvordan kan man beskrive programvare for en dyr trådløs ruter der det trådløse ikke virker skikkelig som robust?

– Du nevnte at ytelsen er som forventet med opprinnelig programvare. Dette er det Linksys kan forsikre seg om, og det er det vi selger, ved siden av at produktene er klare for det som måtte dukke opp av åpen programvare, god eller dårlig. Der ligger forskjellen på programvaren vi garanterer 100 prosent, og på gjør-det-selv-faktoren ved åpen programvare, avslutter La Duca.

annonse

Les også