Guide

Tre smarte PDF-lesere

Adobe har mange jern i ilden. Deres Flash Player dominererer nettet, Photoshop er kongen av bildebehandling, AIR blir stadig mer utbredt, og vi har vel alle vært borti Adobes Portable Document Format - eller PDF som det kort og greit kalles.
 
Fordelen med et format som PDF er at det vil vise og/eller skrive ut dokumenter uavhengig av operativsystem, installert programvare og fonter slik at det blir identisk på alle datamaskiner. I dag er PDF nesten å betrakte som et standard format for dokumenter på nettet, og for en del brukere av Linux eller Windows betyr det at en PDF-leser må lastes ned hvis PC-en ikke kommer med dette ferdiginstallert. For Apple-brukere har Mac OS X en innebygd leser (kalt Preview) og direkte støtte i Safari.
Mange kjører Adobes egen PDF-leser Adobe Reader, og det er ikke spesielt merkelig. Tross alt utviklet de formatet, og når du snubler over et nedlastbart PDF-dokument får du også gjerne en lenke til Adobe Reader på kjøpet. Fordelen her er at programmet kjører på alle operativsystemer og har plug-ins for de mest kjente nettleserne.
Den store ulempen med Adobe Reader er at det er nokså tungrodd. Det er stort, tar tid å starte opp og oppleves som ustabilt for noen. Flere og flere får derfor øynene opp for de gode alternativene.

Foxit Reader

Denne PDF-leseren er en av de mest kjente og er kjent for å være kjapp og enkel. Men litt tilleggsfunksjonalitet har vi da faktisk i Foxit Reader, blant annet kan du laste ned norsk språkdrakt, du kan markere/utheve tekst og skrive kommentarer på "gule lapper". Programmet finner du på hjemmesiden.

PDF-XChange Viewer

Av de tre alternativene er dette den største og mest funksjonsrike leseren. PDF-XChange Viewer gir deg i likhet med Foxit muligheten til å markere tekst og skrive kommentarer, og i tillegg kan du legge til elementer som piler og sirkler. Enda mer interessant er kanskje "skrivemaskinmodusen" som gjør at du kan skrive direkte på dokumentet, også i PDF-er der dette egentlig ikke er støttet.


Dette programmet kan trygt anbefales for deg som trenger en leser med det lille ekstra, og det er dessuten en frittstående (portabel) versjon tilgjengelig. Les mer eller last ned fra denne siden.

Sumatra PDF

Er det bare størrelsen det kommer an på? Vel, denne bittelille frittstående leseren finner vi blant annet som standard i PortableApps. Her får du bare den aller mest nødvendige funksjonaliteten, det vil si å lese og skrive ut PDF-filer. Programmet kan lastes ned her.
Artikkelen ble publisert første gang august 2009.

Les også
Disse 10 programmene bør du sjekke ut
Les også
Spar tusener på gratis programvare
Les også
Programmene du må ha til Windows
annonse