Til hovedinnhold

Råd for trøblete taster

Av og til er det slik at våre vaner eller forventninger ikke passer helt godt sammen med virkelighetens verden. For de som skriver mye, og ikke minst har hatt en tendens til å gro fast i å bruke tastaturet på en bestemt måte, kan av og til få problemer med å omstille seg.
Tidligere, altså før de fleste gikk over til bærbare datamaskiner, var ikke dette noe stort problem. Et godt tastatur kunne gjerne overleve en tre-fire forskjellige PC-er, ettersom det ikke er noen større heksekunst enn å koble det gamle tastaturet til den nye datamaskinen.
Når det gjelder bærbare datamaskiner er det dog ikke mulig å bytte på samme måte, med mindre du da går for et eksternt tastatur. Men dette tar jo igjen bort litt av poenget med en bærbar PC.
Så det kan være at du sitter der og irriterer deg over at delete- og home-tasten ikke kan bytte plass, eller for den saks skyld stadig kommer BORTI CAPS LOCK. Eller kan det være at du kjøpte PC-en i utlandet og virkelig trenger å stokke om på ting. Uansett er poenget her at det finnes muligheter til å fikse litt på dette med riktig programvare.
KeyTweak
Det første vi skal se på er KeyTweak, som støtter alle nyere Windowsversjoner. Programmet lar deg bytte om på de aller fleste tastene - også en del spesialtaster som Internett og E-post. Men visse begrensninger er det; merk deg blant annet at Fn-tasten på bærbare og Pause/Break ikke kan "fikses" ved bruk av denne metoden.
Selve programmet er relativt enkelt å bruke. Legg til de forandringene du ønsker, trykk "Apply" og start datamaskinen på nytt. Om du blir forvirret av mangelen på æ,ø,å eller bruken av tall i stedet for bokstaver kan du sjekke ut Teach Mode, som lar deg fysisk trykke inn de gjeldene tastene på tastaturet.


Dette programmet skriver til Windowsregisteret, noe som både har ulemper og fordeler, alt ettersom du ser på det. Fordelen er at du ikke trenger å ha programmet kjørende for å at dette skal "virke", mens ulempen er at du ikke enkelt kan "slå av" det nye tastaturoppsettet. Forandringer må gjøres ved å fyre opp programmet igjen, og for at disse skal tre i kraft må du logge inn eller starte datamaskinen på nytt.
Et lignende program er forresten SharpKeys, men dette lar deg ikke bytte om på to taster (f.eks. Z til X og X til Z)
Microsoft Keyboard Layout Creator
En litt mer sofistikert fremgangsmåte er å bruke Microsofts eget verktøy. Fordelen her er at du i det hele tatt oppretter en helt ny tastaturprofil for Windows, slik at du direkte og uten problemer kan bytte mellom flere oppsett. Programmet lager også installasjonsfiler, slik at du kan installere dette oppsettet på flere Windows-PC uten å gå gjennom prosessen mer enn en gang.

MSKLC er dessverre ikke like enkelt å sette seg inn i som det kanskje kunne vært, ettersom du starter med et helt blankt tastatur. Med mindre du vil gjøre alt fra bunnen av vil du derfor starte med å importere det norske oppsettet (File -> Load Existing Keyboard), om det da er det du har.

Så er det egentlig bare å dobbeltklikke på verdien du vil forandre på og skrive inn den nye. Du kan skrive inn opp til fire tegn.


Når du er ferdig bør du teste ut det nye oppsettet (Project -> Test Keyboard Layout...) før du oppretter installasjonsfilene (Project -> Build DLL and Setup Package). Så er det bare å kjøre setup.exe på PC-en du ønsker det nye oppsettet på.
Det største problemet med dette programmet, for å si det slik, er at du ikke får has på Caps Lock. Men om du har denne som innbitt fiende kan du selvsagt bruke KeyTweak i tillegg.
Det finnes forresten programmer for andre enn Windows-brukere også. For Mac-folk kan vi tipse om Ukelele, mens vi om ikke annet har XKeyCaps til Linux.
 
Et siste alternativ som fortjenes å nevnes her er AutoHotkey, men dette er et helt spesielt program som strengt tatt fortjener en egen artikkel eller tre.

annonse