Til hovedinnhold

Med disse triksene får du maksimalt ut av din Google Drive

Både Google og tredjepartsapplikasjoner tar tjenesten til et nytt nivå.

Google, Shutterstock/ Igor Zh

Vi har tidligre funnet smarte og nyttige tips både for skylagringstjenesten Dropbox, og for Microsofts SkyDrive. Men vi har ikke glemt bort Googles utsendte til kampen om filene dine.

Google Drive kan sies å være en videreutvikling av selskapets Google Docs-løsning, og dette merkes godt. For selv om mange funksjoner har kommet til med tiden, i tillegg til den meget gode samarbeidsløsningen for dokumentredigering, er det fortsatt plass til flere. Derfor skal vi både se nærmere på de gode tredjepartsløsningene og friske opp de litt oversette Google-funksjonene tjenesten allerede tilbyr.

Alt med tastaturet

Snarveislisten er alltid tilgjengelig om du skulle glemme deg bort.

Om du er en ivrig Google Drive-bruker, er det like greit å bare lære seg alle de kjekke tastatursnarveiene som finnes først som sist. Arbeidsflyten bli mye bedre, og du sparer både tid og belastning på din slitne musearm. Kommandoene, som du gir i nettleseren, har en litt annen syntaks enn du kanskje er vant med fra skrivebordet. Størsteparten av de krever nemlig at du holder inne «Shift»-tasten i tillegg til et tegn, i stedet for den vanlige «Ctrl»-tasten.

Med hurtigtastene kan du raskt åpne, lukke og velge dokumenter, lage nye og slette gamle dokumenter, og dele de med venner og bekjente. Alt fra tastaturet med bare to tastekombinasjoner.

Om du gjemmer deg bak unnskyldningen om at du aldri husker snarveiene likevel, må du finne på en annen denne gangen. Et lite hjelpekart en nemlig alltid tilgjengelig som et valg under innstillingstannhjulet i disken din.

Hindre filene dine fra å bli slettet

Google Drive er en reddende engel om du har klart å krølle det til i et dokument eller slettet viktige filer. Men etter 100 versjoner per dokument, eller 30 dager, ryker sikkerhetskopiene rett ut. Derfor, om du er en skikkelig rotekopp eller bare er veldig i tvil, har du alt å tjene på å ta turen inn i versjonsinnstillingene og slå av den automatiske slettingen. Dette gjør du ved å markere filene du holder aller helligst og finner «Manage Revisions» under «More»-menyen. Her setter du en hake i boksen for «Do not auto-delete».

Pass bare på plassmåleren. Siden du akkurat har bedt Google Drive-en din om å aldri fjerne noen av endringene dine kan denne begynne å bevege seg mot høyre i en større fart enn tidligere.

Farvel vedlegg

Du sparer både deg og mottaker mye tid ved å hente filer rett fra skydisken din.

Samarbeid er nesten alltid bra, og enda bedre blir det når to tjenester utviklet av samme selskap jobber sammen om å gjøre livet ditt enklere. De som har en Google Drive-konto er med stor sannsynlighet også brukere av Googles utbredte e-postløsning, Gmail. Og om du vil sende et vedlegg du har liggende i skyen din, har Google laget en funksjon som lar deg hente inn dette rett fra e-post-applikasjonen deres.

Fra Gmail kan du nemlig sette inn filer du har lagret i Google Drive på opptil 10 GB. Slik slipper du selvsagt å vente i timesvis på at store filer skal lastes opp, før mottakeren kan starte å laste ned filene dine. Alle støttede filtyper åpnes først i Google Drive, men du har alltids valget om å laste de ned lokalt til maskinen din om du ønsker det.

Bli en smart slappfisk

Hvem klarer å automatisere seg unna den kjedeligste arbeidsflyten?

Vi liker alle å ta snarveier en gang i blant, og den kjekke Chrome-utvidelsen Wappwolf hjelper deg mer enn gjerne med å nettopp automatisere de kjedeligste og mest repetative oppgavene som finnes, nemlig konvertering og flytting av filer. Tanken er at du oppretter en eller flere mapper på din Google Drive-konto, for så å tilegne disse en prosess som gjennomføres hver gang du dumper nye filer ned i dem.

Selv om en del av tjenestene som tilbys koster penger, fant vi mange gode funksjoner som var gratis. Blant annet kan du gi en mappe du lager beskjed om å gjøre om alle bildefilene du slipper ned i den til png-format, gi de nye filnavn og forminske oppløsningen deres i samme slump. Du kan også etterfølge disse stegene med automatisk opplasting til andre skylagringsløsninger som Dropbox eller SkyDrive.

Opplasting til FTP-server, rotering av bilder og kryptering må også nevnes, men hvordan du kombinerer de ulike prosessene er helt opp til deg, og mulighetene er mange.

Aktiver filene dine

Musikken din kan bli med deg over alt.

Ved hjelp av den allmektige skyen har du så god som alltid filene dine innenfor rekkevidde. Men dette er ikke så nyttig om du ikke kan gjøre noen faktiske endringer i de. Det finnes derfor flere utvidelser som hever funksjonaliteten i skyen betraktelig.

Med Google Docs kan du så klart behandle dokumentene dine, men hva med musikkfilene og bildefilene du også har sendt til skyen? Løsningen for førstnevnte problem heter DriveTunes og er tilgjengelig for Google Crome-brukere. Ved å knytte skykontoen din til det lille nettlesertillegget kan du enkelt lytte til alle musikkfilene dine rett fra nettleseren.

Avanserte muligheter, og helt gratis.

Spesielt funksjonsrik er den kanskje ikke, men den gjør jobben den lover på en overbevisende måte via et minimalistisk grensesnitt. DriveTunes kjenner selv igjen både mp3- og M4A-filene dine, og lar deg bla mellom ulike låter i tillegg til å holde styr på volumet. I neste versjon lover utviklerne også å få på plass støtte for skikkelige formater som FLAC og Ogg.

For ganske avansert bilderedigering faller blikket vårt på «Pixlr Editor». Også dette tillegget krever Googles egen Chrome-nettleser for å fungere, men er man først Google-mann så lar en seg vel ikke stoppe av det. Når du har installert tillegget kan du enkelt høyreklikke på et hvilket som helst bilde du finner på din tilmålte skyplass og boltre deg i mange av verktøyene Adobe faktisk tar betalt for i sin redigeringspakke.

Unngå kaos

CloudHQ holder filene dine synkronisert på tvers av flere skytjenester.Foto: CloudHQ

Google Drive har utvilsomt sine kvaliteter, men som så mye annet er også skylagringssmaken delt blant folk. Og ikke bare i to, men over mange ulike og ukompatible løsninger.

Nettopp derfor finnes den nyttige tjenesten «CloudHQ». Med denne applikasjonen ved din side kan du være trygg på å nå alle kollegaene og vennene dine, uansett hvilken skylagringsløsning de sverger til. CloudHQ synkroniserer nemlig filene dine både mot utbredte Dropbox og velintegrere SkyDrive med flere.

Du kan sette opp applikasjonen til å synkronisere filene dine bare i en retning, eller begge veier slik at du også får med deg endringer som skjer fra de andre skytjenestene. Å prøve er gratis, men om du bli glad i tjenesten må du belage deg på å avse noen kroner.

Ikke avskriv nettskylagring selv om du er opptatt av personvernet:
Vi forklarer hvordan kryptering kan sikre alt du har i skyen »

annonse