GuideHjemmekinoskolen – Del 1

Disse ni tingene må du huske for å få perfekt hjemmekino

Det er veldig mye å huske på.

Hjemmekino, ordet har nesten en magisk klang. Gjort rett kan du få et fantastisk rom som kan bli din nye favorittplass, eller kanskje familiens nye samlingspunkt. De drøyeste oppsettene krever mye plass og en særdeles velfylt lommebok, men det er fullt mulig å få veldig gode resultater ut av både liten plass og et trangt budsjett.

Det er utrolig mye å tenke på, og det er veldig lett å gjøre feil tidlig i prosessen dersom du forhaster deg. Vi skal i en serie med artikler fremover viser deg hvordan du lager en god hjemmekino, hva du bør gjøre og hvordan du bør gjøre det. Denne første saken i serien skal gi deg det første overblikket.

#1 Planlegg skikkelig

Det aller første du bør gjøre er å sette deg ned for en planleggingsøkt, ellers er du tilnærmet garantert å gå på en smell underveis. Skal du bare henge opp en flatskjerm, og kaller det en hjemmekino, er det klart at du ikke trenger den drøyeste planleggingsfasen.

Foto: Gramophone Maryland, Flickr, CC
En gjennomført hjemmekino kan bli en svært imponerende greie.Foto: Klipsch

Satser du derimot på en dedikert rom, med rom-i-rom-konstruksjonen, flertallige tusen watt med forsterkereffekt på egne kurser og en tilhørende bar er det derimot helt nødvendig å planlegge detaljene før du begynner å rive ut gammelt panel.

Mellom disse to løsningene finnes det et vell av alternativer, og det er fullt mulig å få en meget gjennomført løsning for en rimelig sum.

Det er egentlig samme hvor du starter med planleggingen, men det er helt essensielt å kunne sette fingeren på hva du egentlig vil ha og hva slags bruk du forventer av rommet. Skal du bygge din egen lille bule der du utelukkende skal se på klassiske perler med Steven Seagal og Arnold Schwarzenegger, stiller det andre krav til utførelsen enn om du skal ha en allrom for hele familien. Her kan det være lurt å sjekke ut mulighetene for å se og høre på andre personers kinoer, slik at du lettere får siktet deg inn på riktig spor.

Har du flust med penger og vil ha ting klart så raskt som mulig er det aktører på markedet som har spesialisert seg på å bygge hjemmekinoløsninger for deg, slik at du slipper å gjøre det selv. Disse kan også gi deg gode råd i planleggingsfasen, slik at du får lagt pengene på riktige steder i prosessen.

Så snart du har funnet ut hva du vil ha er det på tide å finne ut av detaljene rundt hjemmekinoen din. I den anledning er det en rekke spørsmål du bør stille deg.

#2 Projektor eller TV

Valget av bildemateriale er av stor betydning.Foto: Shutterstock/RazoomGame

Hovedspørsmålet her er om du skal velge projektor eller en tradisjonell TV som selve bildeflaten i hjemmekinoen. Når du så har valgt én av de to løsningene, kommer det en rekke nye spørsmål som hovedsaklig dreier seg rundt pris og teknologi.

Bildet er uten tvil en svært viktig del av opplevelsen, og vi har stor sans for å få et stort bilde opp på veggen, og til en ren hjemmekino er det derfor fristende å velge en projektor.

Fordelen ved å bruke en projektor er at du kan få et stort bilde uten at kostnaden trenger å bli så høy. Du kan lett få 100 tommer for under 10 000 kroner. Ankepunktet er at du trenger et lerret også, selv om det er mulig å kjøre projektoren rett mot en malt vegg. En TV har på sin side gjerne bedre lysstyrke og fargemetning, men da til en høyere pris per tomme.

Skal du har virkelig stort bilde er det likevel bare én vei å gå, nemlig med projektor. Bildet kan i teorien bli så stort du bare vil, i all den tid du har lang nok avstand mellom projektoren og lerretet. Dette kan til en viss grad kompenseres for via zoom, men stort bilde krever gjerne lang avstand. En lang avstand vil dessuten gjøre bildet blassere enn på en kort avstand, og krever dermed mer av projektoren.

#3 Lyd

Skal du opp i THX Ultra 2 er det mange høyttalere som skal plasseres.Foto: Klipsch

Lyd er den andre grunnsteinen i en hjemmekino, og er etter vårt syn like viktig som bildet. Når du skal velge lydanlegg beveger du deg inn i en verden der tusenlappene kan fly fort som flint. Du kan ta i bruk alt fra et vanlig stereo-oppsett til avanserte multikanalsoppsett. Her flyttes grensene hele tiden, men du kan gjerne si at du med 5.1-lyd vil være veldig godt dekket. Skal du ha en litt større hjemmekino eller bare føler at du må ha flere kanaler, kan du gjerne titte på 7.1 og høyere.

Hver kanal krever en egen høyttaler og en egen forsterkerkrets, og i tillegg kan du godt ha flere høyttalere som kjører det samme signalet, alt kommer an på størrelsen og oppsettet ditt.

Vi synes det er viktigere med god lyd enn flest mulig kanaler. Er du på et begrenset budsjett er det ingen grunn til å sikte på et 22.2-oppsett, da kan 5.1 holde i massevis.

Har du sære ønsker med tanke på hvilke lydformater som skal støttes er det en god idé å finne utstyr som støtter nettopp de formatene du er ute etter.

#4 Isolering

Det er ikke nødvendigvis slik at alle andre vil høre på den filmen du ser på.Foto: Shutterstock/DJTaylor

Lydisolasjon er kanskje ikke noe du trenger å tenke på dersom du bor alene i et hus ute på et forblåst fiskevær ytterst i Lofoten. For oss andre er det ofte nødvendig å ta hensyn til andre, og der kommer isolasjonen inn.

Det er viktig å kunne ha et vist volum på lyden når du ser på film, og det er sjelden resten av familien eller naboer synes det er moro å høre på filmen du ser på. Hva slags isolasjon du trenger vil derfor avhenge av hvor høyt du skal spille, og hva slags hensyn du må ta. Jo mer isolasjon du har, desto større plass vil isolasjonen stjele av det du har tilgjengelig for selve kinoen. Derfor er det viktig å planlegge dette punktet skikkelig.

Ventilasjon er sentralt for en god opplevelse.Foto: Shutterstock/DmitriMaruta

Drar du på med en dobbel rom-i-rom-konstruksjon med doble lyddører, flytende gulv og lydbøyler i taket er du på god vei til å kunne spille sinnsykt høyt uten å forstyrre noen.

#5 Ventilasjon

Ventilasjon er kanskje ikke det første man tenker på med en hjemmekino, men dette er et viktig punkt om du har endt opp med å lydisolere rommet godt. Da har du nemlig også gjort det potte tett, noe som raskt kan bety at luften blir både varm og dårlig fordi den ikke sirkulerer skikkelig.

Fyller du i tillegg opp med varme forsterkere og en kompisgjeng som sitter i sofaen mens de stapper i seg øl og potetgull blir det raskt en ganske kjip opplevelse å oppholde seg der. Ventilasjon kan gjøres ganske avansert og dyrt om du vil, med automatisk styring og en dedikert varmepumpe. Hovedsaken er at du må få et anlegg som har god nok kapasitet, og det må være plass til solide ventilasjonsrør i konstruksjonen din.

#6 Gjem kablene i veggen

Elektrisitet er også et punkt der du kan gjøre det alt fra enkelt til mer avansert. Vi er litt svake for skjulte anlegg, slik at du slipper å se på mange bokser på veggen. For at anlegget skal bli skjult er du nødt til å trekke rør i veggen, før du dekker veggene med plater.

Tenk nøye og lenge over hvor mange stikkontakter du skal ha, og hvor du vil ha dem. Ta gjerne en del ekstra. I forbindelse med komponentene dine bør du ha ekstra godt med uttak, legg gjerne godt på, for det er mye enklere å ordne dette med en gang, enn å skulle utvide i etterkant. Det som også kan være lurt er å ha nok med rør inn i hjemmekinoen, slik at du får plass til å legge opp ekstra kurser om det skulle bli aktuelt i fremtiden.

Signalkabler kan også med fordel skjules i rør, men her er det lett å tråkke litt feil. Det som er ekstremt viktig er at du har stor nok innvendig diameter på rørene du bruker, siden høyttalerkabler og HDMI-kabler til tider kan være litt ekstra tykke og kronglete. I tillegg bør du ikke ha for krappe bøyer på rørene. Det aller enkleste for kabelføringen er at du trekker rette rør, men det er sjelden praktisk gjennomførbart.

#7 Lydoptimalisering

Akustisk behandling er ikke noe du nødvendigvis trenger å planlegge i detalj, det kommer litt an på hvor du legger listen. Uansett kan det være greit å huske på at det kan bli aktuelt når kinoen ellers er ferdig.

Et rom med glatte vegger, noen stoler eller en sofa, og store mengder med høyttalere er ikke spesielt optimal rent akustisk sett. Det hjelper for eksempel lite med høyttalere og forsterkere til noen hundre tusen dersom du har kledd kinoen i polert marmor. Eksemplet er kanskje litt søkt, men det som er sentralt er at rommet ikke må ødelegge for lyden.

Derfor er målet å få kontroll på lydbølgene, for lyd som blir reflektert rundt om via vegger og tak skaper bare ugagn. Man bruker da forskjellige former for absorpsjons- og diffusjonsprodukter for å ikke ødelegge lyden, men selv en enkel gardin kan være nok til å gjøre klangen mindre

#8 Overflatebehandling

Matte vegger, tepper og absorpsjonsplater er gull verdt.Foto: Shutterstock/bikeriderlondon

Det kan være greit å tenke litt på hva slags overflatebehanding du ønsker også. Det er mange former for maling på markedet, og ulike tapeter og gardiner kan også brukes. Skal du ha maling anbefales det at du smører på med en matt maling, gjerne i en litt mellommørk tone. Her må du nesten ta en vurdering selv. Skal rommet utelukkende brukes til hjemmekino kan du godt velge en mørk tone, men skal det også brukes til annet kan det være greit med noe litt lysere. Stikkordet er i alle fall matt maling, for det er utrolig hvor mørke selv mellommørke vegger med matt maling kan fremstå når lyset skrues av. Det finnes også en rekke fine tapeter på markedet, her igjen kan du finne noe som passer deg, men styr unna de blankeste variantene. Vi du ta den helt ut kan du alltids fylle opp med tykke gardiner og absorpsjonsplater fra gulv til tak.

#9 Belysning

Alt etter hva slags overflatebehandling du har valgt må du sørge for å ha nok lyseffekt til å kunne få et akseptabelt lysnivå i hjemmekinoen. Skal kinoen for eksempel også fungere som et samlingssted for familien, eller ha andre tilsvarende bruksområder, så er det helt essensielt med nok lys. Et enkelt triks er å ta i bruk en dimmerløsning på lysene, eller flere lyskretser. Da kan du velge mellom forskjellige lysstyrker etter hva rommet brukes til mens du er der.

Er det store og mørke flater bør du ha litt ekstra effekt å rutte med.

Downlights har blitt en veldig populær løsning, men for mange vil det også fungere flott med en skinneløsning med spotlights. Husk at alle deler til belysningen skal kobles til det elektriske anlegget, det betyr at du må gjøre klart ganske tidlig i konstruksjonen med K-rør, veggbokser og takbokser.

I en serie med kommende saker vil vi gå dypere inn på hvert enkelt punkt, dykke inn i de mange valgene du står ovenfor, snakke med ekspertene og dele våre erfaringer fra en hjemmekino vi nå selv bygger.

OLED byr på gnistrende farger, finn ut det du trenger å vite om teknologien i vår guide »

Les også
Harman/Kardon Omni 20: Kompakt kraftpakke
Les også
Nå skal kinoene begynne å vise filmer med laser
Les også
Vi viser deg veien i lydjungelen
Les også
Disse triksene gir deg en penere hjemmekino med bedre lyd
Les også
Slik sørger du for at hjemmekinoen ikke irriterer naboen
Les også
Slik får du det beste bildet i hjemmekinoen
Les også
– Nye Apple TV er klar allerede i april
Les også
Ser man egentlig at en TV har OLED?
Les også
I år kommer 4K til å få sitt store gjennombrudd
Les også
Alt du trenger å vite om OLED-TV-ene
annonse