Slik slipper du NRK-lisensen

Dette trikset koster noen hundrelapper, og sparer deg nesten 2700 kroner i året.

Introduksjon

Denne artikkelen er første gang publisert i juni 2013, men er hentet frem igjen fra arkivet, til glede for nye lesere.

Mange irriterer seg over NRK-lisensen, spesielt nå som en ny termin er på trappene. I disse dager begynner nemlig giroene på neste halvårs lisens å dukke opp i postkassene landet rundt.

Det er dog fullt mulig å ha en komplett underholdningsopplevelse bygd opp rundt TV-en i stua, uten å betale lisens, og attpåtil helt lovlig.

Slik får du innholdet

Ikke trenger du å miste det gode innholdet heller: Video kan strømmes fra Netflix og HBO, og musikk kan du hente fra Spotify og Wimp. Nyheter og aktuelle programmer kan du følge med på over vanlig nett-TV, og selv en kanalpakke der alt går etter skjema er fullt mulig, siden Canal Digital tilbyr rene TV-pakker over nett.

Selve strømmingen av nettbasert innhold er lett nok å få i gang. I tidligere guider har vi vist deg hvordan du setter opp TV-en for strømming av både musikk og video, hvordan du får best lyd ut fra TV-en – og selv hvordan du kobler til trådløst eller bruker riktig HDMI-kabel.

Dette er loven

Med alt dette på plass, er det bare én ting igjen, og det er å unnslippe NRK-lisensen. I utgangspunktet kan dette virke vanskelig, siden det i forskrift om fjernsynsmottakere står at alle som eier, låner eller leier en TV «plikter å betale den kringkastingsavgift som til enhver tid er fastsatt av Stortinget».

For å finne ut hva forskriften egentlig betyr har vi vært i kontakt med Monica Syrdal, partner i Advokatfirmaet Hjort, som har spesialkompetanse på blant annet media, kommunikasjon og teknologi.

– Bestemmelsene i forskriften sier at når en mottaker ikke er i bruk, må man sende melding til NRK – en erklæring om at apparatet er satt bort, og ikke vil tas i bruk før NRK er underrettet, forteller hun, og legger til at dette må gjøres før lisensterminen begynner.

– I utgangspunktet skal en TV settes bort for å unngå kringkastingsavgift, men hvis du bruker den som skjerm er den ikke satt bort i snever forstand, forteller Syrdal.

«Dersom NRK ønsker det»

Selv om mange av våre lesere peker på at forskriften sier NRK bare skal ha adgang til å plombere TV-apparatet dersom de ønsker det, betyr ikke det at du ikke trenger å faktisk få det gjort av den grunn.

– Det er også adgang til plombering «dersom NRK ønsker det», men siden det ikke er forarbeider til forskriften som kan kaste lys over hva som er ment, er regelen litt kryptisk. Det er imidlertid rimelig at man skal kunne bruke den som dataskjerm eller til å se på DVD eller noe slikt; men da kan man få et bevisproblem hvis den ikke er plombert, sier hun.

– Har du TV-skjermen i stuen bør du nok derfor ha plombert den, for å sikre at du ikke kan bruke den som TV.

Les hvorfor NRK og Kulturdepartementet vil at du skal betale lisens »

På toppen av dette er loven teknologinøytral, så til og med DVD-spillere, DVR-opptakere og alt annet med en tuner på innsiden er også lisensbelagt. I virkeligheten er det dog ganske enkelt å unnslippe statskanalens innkrevere – men da må du følge boka.

Bli med over på neste side, så ser vi på hvordan du slipper å betale »
Denne guiden ble først publisert i januar 2013, og er nå oppdatert for terminen som starter 1. januar.