Tek.no

Guide

Les disse 10 fototipsene før du knipser på 17. mai

Skal du ut å fotografere på nasjonaldagen? Da kan disse ti tipsene være greie å ha i bakhodet.

Istock/20300328
Kjersti Stuestøl
16 Mai 2014 13:00

Tips 1-5

Denne artikkelen er publisert tidligere på Tek.no.

Bjørka har tatt på seg museørene, hvitveisen vender kronbladene mot sola og russen bråker natta gjennom – i morgen det er atter igjen 17. mai!

Til deg som planlegger å dra med deg kameraet ut for å dokumentere nasjonaldagsfeiringen, enten du er en hardbarket gammel jegermarsj-veteran eller har med deg det ferskete skuddet på familiestammen har vi samlet sammen ti enkle tips til deg for å gjøre bildene best mulig.

#1: Planlegg

Sørg også for å ha nok minnekort tilgjengelig, samt nyladede batterier. Ha en oversikt over hva som skjer i løpet av dagen. Lag en mental plan over hvilke motiver du ønsker å få med deg, enten det er juniors første opptreden i skolekorpset eller det bunadskledde folkemylderet. Tenk komposisjon allerede før du er ute i felten – hvor skal du stå for å få tatt bildene du ønsker? Hvor får du best overblikk over barnetoget?

Ha også bakgrunnen i bakhodet: et vårgrønt jorde gir et annet inntrykk enn den lokale bensinstasjonen.

Fare for spredte byger og en og annen gammel jegermarsj.Foto: Istock/16631523

#2: Gå tettere på

Fyll bilderuta med motivet ditt. .Foto: Istock/000003644770

Den kjente krigsfotografen Robert Capa uttalte i sin tid at «dersom bildene dine ikke er gode nok er du ikke nær nok».

Nå er vel 17.mai-feiring så langt fra krig man kan komme, og godt er det, men poenget er like gjeldende for all fotografering. 90 prosent av bilder som blir innlevert til diverse bildekritikktjenester, er tatt på for lang avstand.

Gå nærmere og fyll ruten med motivet! Kan du ikke gå nærmere motivet, så bruk zoomen – det er det den er der for. Ofte kan et utsnitt gi bedre bilder og fortelle vel så mye om motivet som et bilde med «alt».

Les også: Slik bruker du det naturlige lyset »

#3: Fang øyeblikkene

Prøv å ta bildet før motivet ditt merker at du har kameraet vendt mot dem for å få de naturligste situasjonsbildene. Det er gjerne bildene av mennesker vi setter aller størst pris på i ettertid. Følg menneskene rundt deg og sørg for at du er der når storesøster mister isen sin, farfar prøver å slukke flammene på grillen og minsten slukner som et lys i vogna.

Og kanskje aller viktigst: ha kameraet innenfor griperekkevidde. Mens du pakker ut alt du trenger fra den flotte, men akk så overfylte kamerabagen, løper øyeblikket fra deg og du går glipp av bildene.

Vær klar når det skjer noe.Foto: Tumar / Shutterstock.com)

#4: Få med detaljene

Antrekket er gjerne litt penere på 17.mai enn andre dager.Foto: Shutterstock/ Karen Grigoryan

Bilder av mat, pynt og lignende er fint til å bryte opp en bildeserie og skape et mer helhetlig inntrykk av dagen. Prøv deg litt fram når du tar bilder av maten. Kanskje blir det finest å ta bilder av hver rett ovenfra, eller kanskje passer det bedre å få med litt av stemninga rundt bordet også?

Dersom noen av gjestene har fine detaljer i antrekket sitt kan dét også være fine motiver å få med seg.

Det samme er fløyter og flagg i små barnehender og isen og ketsjupen som garantert blir klint utover både ansikt og antrekk.

#5: Vent og se

Ha kameraet klart til champagnefrokosten.Foto: Istock

Vær tålmodig. Tenk fremover, gjør deg klar, og vent på at det skal skje. Kanskje du får rammet inn motivet ditt av blafrende flagg om du venter noen sekunder. Kanskje sola gløtter frem fra skyene?

Forsøk å se for deg hva som kan gjøre bildet enda bedre enn du først så for deg, og vent på det spesielle lyset, skyen, skyggen eller personen.

Er du fersk systemkameraeier? Få gode tips i vår guide – Slik bruker du et systemkamera »

Denne saken har vært publisert tidligere, men er nå oppdatert.

Les også