GuideSikker sletting: ATA Secure Erase

Slik fjerner du alle spor fra disken

Secure Erase fungerer på tradisjonelle harddisker og SSD-er, og gjør det umulig å gjenopprette filer.

Introduksjon

Foto: Shutterstock

Våre datamaskiner er fullstappet av sensitiv informasjon og filer vi ikke vil skal havne på avveie – regnskap, bankkonto-informasjon, intime bilder, passord, dokumenter fra jobben og lignende. Når datamaskinen skal selges videre eller kastes på dynga er det fritt frem for nestemann å grave opp all informasjon selv om du har slettet filene eller tatt en kjapp formatering av disken.

Når du sletter filer eller hurtigformaterer en harddisk forsvinner ikke selve filen fra disken. Det er kun en referanse til filen, eller innholdsfortegnelsen over filene, som faktisk blir slettet. Før vi kvitter oss med lagringsmedia må vi derfor ty til andre grep for forsikre oss om at all informasjon er trygt slettet.

Noen tyr til fysiske midler, som å bore hull i harddisken eller å kaste den på sjøen. Dette er ikke spesielt lurt – firma som IBAS og andre med nødvendig kompetanse kan gjenopprette data fra disker med stor fysisk skade.

Les også:
Slik redder ekspertene data fra en sønderknust harddisk >>>

Secure Erase og manuell overskriving

Den eneste måten å forhindre at filer havner i hendene på uvedkommende er å systematisk slette alle sektorer på disken. Dette må gjøres med programvare laget for oppgaven – formatering er ikke tilstrekkelig. Fra og med Windows Vista blir alle data skrevet over når du kjører full formatering, men det er kun partisjonen, og ikke hele harddisken, som blir formatert.

Den aller beste måten å slette en disk på er å utløse ATA Secure Erase-instruksjonen på diskens kontroller. Da tar disken selv ansvar for fjerne absolutt all data på en måte som er trygg både for diskens levetid og for ønsket resultat.

Tradisjonelt sett har det vært populært å bruke Darik's Boot And Nuke (DBAN) og lignende programmer som manuelt skriver over sektor for sektor. På SSD-er er det diskkontrolleren, ikke programmet, som bestemmer hvor data skal skrives på disken – og sektor for sektor-overskriving vil dermed ikke fungere og kan være skadelig for disken. Til motsetning vil Secure Erase utløse en instruksjon på SSD-en som sletter alle sektorer på en rask måte uten at det går utover langtidsytelsen. Mekaniske harddisker har også implementert Secure Erase-instruksjonen, som manuelt skriver over sektor for sektor. Dette vil også slette skadede sektorer, noe som DBAN og full formatering ikke gjør. Vi anbefaler derfor at du bruker Secure Erase-instruksjonen på SSD-er da du bør holde deg unna programmer som manuelt skriver over data.

DBAN er fortsatt en god løsning, og må brukes på eksterne, mekaniske USB-harddisker. Secure Erase er ikke støttet over USB, så alternativet er å ta disken ut av kabinettet og koble den direkte på hovedkortet. I tilfellet du tyr til DBAN eller tilsvarende programmer kan vi nevne at én overskriving er nok – det er i praksis umulig å gjenvinne informasjon, selv for spesialister som IBAS, om disken har blitt skrevet over én gang.

Er du fristet til å prøve noen kjerringråd for å fikse en ødelagt disk?
Derfor er det en dårlig idé å putte harddisken i fryseren >>> (Tek Ekstra)

På neste side viser vi deg trinn for trinn hvordan du sletter disken trygt »