Still inn spillmusa riktig
Tre steder å stille inn sensitivitet, men bare ett er rett.
Denne guiden er republisert. Originalartikkelen er fra mai 2012.
Som en gamer gjelder det å ha kontroll på spillutstyret ditt når du fyrer opp den ferskeste tittelen fra spillhylla. Du har et beist av en spillmaskin som durer under pulten, et dundrende tastatur med akkurat de riktige bryterne under tastehettene, og den tøffeste spillmusen i hånda di, klar for action.
Et problem som dukker opp for mange er imidlertid når datamusen skal stilles inn. Det er ikke alltid lett å vite hva som gjør at musen føles helt "rett" ut, spesielt ikke hvis du akkurat har kjøpt en ny en. Med et tastatur trenger du bare tid for å venne deg til å trykke på det, men en mus er noe helt annet, og det krever litt mer teknisk innsikt for å få det til bli riktig.
Det hele handler om sensitiviteten, hvor man stiller den inn, og hvilke ting du må huske på.
Sett riktig pekerhastighet
La oss begynne med sensitivitetsinnstillingene i operativsystemet, i vårt tilfelle Windows 7. I Windows finner du innstillingene vi er ute ved å gå inn på kontrollpanelet, og deretter trykke på museikonet. Fanen vi ser etter her er "Pekeralternativer", som gir deg flere valg for å stille inn følsomheten på musen. Valget vi tar for oss i denne guiden er pekerhastigheten, som du kan justere helt øverst i vinduet. De små taggene har ikke tall, men går fra 1 til 11, hvor 1 er det tregeste, og 11 er det raskeste.
Her er det bare å sette sensitivitet til 6.
Grunnen til at dette er det riktige valget, uten tvil, er at dette er det eneste punktet på følsomhetsskalaen til Windows som ikke legger til eller trekker fra punkter når du flytter musen. Det betyr at bevegelsen du gjør blir oppfattet på et 1:1-forhold. Velger du for eksempel en pekerhastighet på 8, vil musen føles mer følsom ut, men den vil også være mer unøyaktig. Det som tidligere kanskje tilsvarte én piksel, blir nå kunstig overstyrt til to. Dette er en veldig unøyaktig måte å stille inn sensitiviteten på datamusen din, og bør unngås.
For å virkelig skjønne hva vi snakker om kan du laste ned et lite museprogrammet Windows 7 Mousefix som viser deg i sanntid hvordan musebevegelsene dine blir registrert av operativsystemet.
Skru av «pekerpresisjon»
Når du har forsikret deg om at pekerhastigheten er satt til 6 i Windows, er det én liten ting til du må gjøre. Skru av støttefunksjonen kalt «pekerpresisjon». Navnet er mildt sagt forvirrende. Det funksjonen gjør er å senke hastigheten på musepekeren når du beveger musen sakte, samt øke hastigheten jo raskere du beveger musen.
Dette er ment for å gjøre det lettere å navigere uten å flytte musen så veldig mye, men det er veldig vanskelig å prøve å beregne hvor pekeren ender opp når du beveger den raskt rundt på skjermen. Er du vant til å bruke pekerpresisjon-funksjonen vil det føles veldig uvant i begynnelsen. Du vil antageligvis merke at du må flytte hånden lenger når du skal flytte pekeren langt. Men, så fort du venner deg til det vil du raskt merke hvor fint det er å ha en peker som alltid flytter seg like langt, uansett hvor raskt du beveger på musen.
Det bør nevnes at noen spillere, selv proffer, foretrekker å ha denne funksjonaliteten skrudd på. Som oftest gjelder det de som spiller skytespill og bruker lav følsomhet på musen. Akselerasjonen lar dem for eksempel snu seg raskt rundt når de beveger musa fort, men fortsatt sikte nøyaktig med en rifle når de beveger musa sakte. Mange foretrekker likevel å skru av funksjonen, og heller kompensere for nøyaktig skyting ved å skru ned på DPI-en.
DPI - den virkelige sensitiviteten
Nå som pekerhastigheten i Windows er satt til 6 og «pekerpresisjon» er skrudd av, er du klar for å faktisk stille inn hvor sensitiv musen er.
Nesten alle nye datamus myntet på spillere kommer i dag med programvare som lar deg styre rundt på innstillingene til musen. Noen mus har også egne knapper som lar deg stille inn på sensitiviteten direkte på musen, uten ekstra programvare.
Uansett hvilket alternativ som passer, er det her du vil stille inn den virkelige sensitiviteten – DPI-en.
Musesensitivitet oppgis ofte i form av DPI, altså dots per inch. Har du for eksempel satt DPI-en til 2000, vil musen flytte seg 2000 piksler når du flytter musen én tomme. Desto høyere DPI, desto mer sensitiv blir musen.
DPI-en kan du styre på så mye du vil, uten at det blir lagt inn eller fjernet "falske" piksler, for å gjøre at musepekeren går raskere eller tregere. Vi har brukt en CM Storm Sentinel Advance og den medfølgende programvaren fra CM Storm, men de aller fleste museprogrammene er rimelig like på disse punktene.
Programvaren lar deg stille inn på både Mouse Sensitivity, som rett og slett er en annen kontroller for pekehastigheten til Windows. Her må man holde tunga rett i munn for å passe på at den holder seg på punktet som tilsvarer 6-eren i Windows-menyene før vi stiller inn DPI-en. Vi dobbeltsjekket også med museprogrammet Windows 7 Mousefix for å se at sensitiviteten forble korrekt.
Akkurat hva du skal stille DPI-en til er en smakssak, og varierer fra spill til spill. I et skytespill kan det være bra med høy sensitivitet for å kunne snu seg rundt med et lite rykk i håndleddet. Likevel trenger man nøyaktighet når man skal sikte, og plutselig virker lav DPI som et bedre valg. I strategispill vil du ha høy nøyaktighet, men vil heller ikke måtte flytte hånden over hele skrivebordet for å flyte på musepekeren, ettersom du skal trykke så mange ganger.
Vårt beste tips er rett og slett å prøve det ut. Mange moderne datamus lar deg sette opp ulike profiler og ulike DPI-hastigheter du raskt kan bytte imellom. På vår mus satte vi for eksempel opp fire rimelig lave hastigheter på den første profilen, og fire høye hastigheter på den neste profilen, for å teste ut hva vi likte best.
Pass på
Følger du tipsene over bør du nå ha en datamus som er korrekt satt opp, med nøyaktig representasjon av bevegelsene du gjør på musematta på skjermen. Det er imidlertid én fallgruve igjen, som du bør være klar over.
I tillegg til å kunne stille inn på sensitivitet i Windows og i programvaren i musen, kan du også gjøre det i de fleste spill.
Innstillingene du gjør i spillet overstyrer som oftest innstillingene du har satt opp i Windows, og er ofte grunnen til at musen føles annerledes når du spiller et spill, sammenliknet med hvordan den oppfører seg i Windows.
De fleste spill har en ganske oversiktlig innstillingsmeny for dette, som enten lar deg bruke Windows-innstillingene, eller stille inn sensitiviteten på en skala fra én til ti. Hvis du kan bør du holde deg til Windows-innstillingene, men hvis du absolutt på velge et tall, er det som oftest tallet i midten. Men ikke alltid. Her er det rett og slett ingen fasitsvar, annet enn at det sikreste er å gå for det midterste. I Starcraft 2 er derimot 51/100 det alternativet som ikke legger til eller hopper over piksler når du flytter musen.
Synes du at det fortsatt føles unaturlig eller annerledes ut etter at du har satt det opp, kan du fyre opp museprogrammet vi nevnte, og sjekke om spillet hopper over eller fjerner piksler for å regulere musesensitiviteten. Gjør den det er det bare å regulere på museinnstillingene i spillet til alt er som normalt igjen.
Les også: Slik fungerer mekaniske tastaturer
Har du flere gode tips til å sette opp musen din når du spiller? Kom gjerne med tips i kommentarfeltet nedenfor.