Til hovedinnhold

7 ting du må vite om Windows 7

Svært få - om enn noen - operativsystemer har fått så mye spalteplass så lenge før lansering som Windows 7. Og lovordene har formelig haglet; allerede i betastadiet, ett år før planlagt lansering, ble operativsystemet erklært langt bedre og mer ferdig enn Windows Vista.
Siden har Windows 7 også blitt sluppet i en ny utgave - nemlig RC (Release Candidate). RC-utgaver ligger tradisjonelt nært opp mot det ferdige produktet når det gjelder funksjonalitet, så med mindre noe spesielt skulle dukke opp forventer vi nå ingen større forandringer til operativsystemet kommer til en PC nær deg.
Men for så vidt var det heller ikke de helt store forandringene fra beta til RC. Noe ble fjernet og noe ble lagt til, men det meste ligger i bakgrunnen og i detaljene. Ellers kjører det jevnere, det er flere og nyere drivere, fikser og tweaks - men altså stort sett det samme OS-et. Så i stedet for å hovedsaklig gjenta oss selv viser vi i stedet til testen av betaen. For de som virkelig er interessert i detaljene, her er utviklernes blogg vedrørende forandringene fra beta til RC.
Men hva trenger du så egentlig å vite om Windows 7, bortsett fra at det ennå ikke er i butikkene? Her er våre 7 viktige punkter:

1. W7 kommer i to utgaver

Nåja, det var en sannhet med modifikasjoner. Windows 7 vil faktisk komme i seks utgaver, men kun to av dem er ment for det vanlige forbrukermarkedet: Home Premium og Professional.
Den førstnevnte kan sammenlignes med Vista Home Premium, og er rettet mot hjemmebrukere flest. Professional har noen ekstra funksjoner som domenepålogging, kryptering på filsystem-nivå, XP-modus og fjernstyring (Remote Desktop). Det er hovedsaklig forretningsdrivende og entusiaster som vil ha glede og nytte av Professional.
2. W7 kan kjøres på minimaskiner
Minimum (anbefalte) maskinvarekrav for å kjøre Windows 7 er:
* 1 GHz prosessor
* 1 GB minne
* 16 GB harddisk
* DirectX 9 grafikkløsning (med 128 MB RAM) for Aero.
Dette er det samme som gjelder for å kjøre Windows Vista, så dersom du allerede er en Vista-bruker skal du være sikret. Faktisk melder også de fleste testere om at Windows 7 glir langt lettere enn Vista, og dessuten kan tas i bruk på de fleste minibærbare (og -stasjonære).
Microsoft har også et verktøy kalt Upgrade Advisor som sjekker om PC-en din takler Windows 7. Det krever at du allerede kjører XP eller Vista, og kan lastes ned her.

3. W7 blir klar godt før jul

Dette har vi strengt tatt skrevet om før, men det er ikke noe galt i å gjenta gode nyheter. Tradisjonelt selges det jo en god del datamaskiner i tiden før jul, og det er ingen tvil om at en W7-lansering rett etter nyttår i stedet ville lagt en viss demper på kjøpelysten.

4. W7 kan slås av og på

Det høres selvsagt ut, men her tenker vi også på at deler av operativsystemet kan slås av eller på etter behov. Dette er i og for seg ikke noe nytt, men at du gå så langt som å for eksempel kvitte deg med hele Internet Explorer er så avgjort ikke typisk Microsoft. Husk bare å laste ned en annen nettleser først.


Noen andre applikasjoner som vi vanligvis forbinder fastlåst med Windows - blant annet epostprogram og fotogalleri - må nå lastes ned separat, så også her får brukeren større valgfrihet.
5. W7 er kompatibel med Vista-drivere
Kjernen i Windows 7 bygger på Vista, men skal kreve mindre av maskinvaren. Likevel, den virkelig gode nyheten her er at nesten alle Vista-drivere også fungerer på Windows 7. Det betyr at tilnærmet all eksisterende maskin- og programvare er kompatibel med Windows 7 - noe som er ganske så omvendt av hvordan situasjonen var et halvt år før Vista ble lansert.
6. W7 RC kan du teste ut selv
Ja, og du kan faktisk bruke det fritt i over ett år - Windows 7 RC går først "ut på dato" den 1. juni 2010. Men i praksis er moroa over allerede 1. mai samme år, da vil nemlig herligheten begynne å slå seg av annenhver time. Dersom det likevel frister å være tidlig ute kan du laste ned og melde deg på testprogrammet via denne siden.
Men husk at det ikke er 100% risikofritt å bruke uferdig programvare, selv om Windows 7 allerede føles veldig "ferdig" ut. Er du helt grønn på dette området er det best å få hjelp eller drøye den til vinteren. Uansett, husk backup.

7. W7 er ikke den hellige gral

Som mange har sagt før oss: Folk bruker ikke operativsystemer - de bruker programvare. Så uansett hvor fantastisk Windows 7 (eller for den saks skyld et hvilket som helst OS) høres ut som, er det fremdeles kun en plattform for programmene du har tenkt å bruke.

Men når det er sagt bruker ikke folk datamaskinen kun til å skrive i word lenger. Operativsystemet skal gjøre det enkelt å jobbe med vår stadig økende mengde forskjellige applikasjoner, dingser og duppeditter - fra minnepinner og MP3-spillere til digitalkamera og mobiltelefoner, samt mer utradisjonell programvare som lynmeldinger, twitter-klienter og RSS-lesere. Databruken er ganske enkelt mer komplisert i dag enn for få år siden, og kravene til multitasking, kompatibilitet og produktivitet setter langt større krav til operativsystemet.

Windows 7 er ikke noe annet enn nok et Windows-OS, og visa om "beste operativsystem hittil" har vi da hørt før. Men når sant skal sies virker det faktisk som om Microsoft virkelig er innpå noe denne gangen - til syvende og sist.

annonse