Tek.no

Guide Bytte harddisk på Playstation 4

Så mye raskere blir PlayStation 4 av å bytte fra harddisk til SSD

Og slik gjør du det.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
20 Juli 2019 13:15

De aller fleste har nok fått øynene opp for ytelsesforbedringene som kommer fra å bytte ut en roterende harddisk med en kjapp SSD-enhet på PC.

I det siste har også SSD-prisene falt såpass kraftig at det er blitt stadig mer aktuelt å bytte ut hele lagringsplassen på maskinen med en SSD i stedet for å ha en ekstra roterende disk. Det gjelder også på spillkonsollen.

Å bytte lagringsenheten på en Playstation 4 er en en enklere operasjon enn det kanskje kan høres ut som, og du mister heller ikke garantien av å gjøre det.

Hva koster det?

Disken vi byttet til, en Samsung 860 QVO på 1 TB, koster ikke mer enn snaut 1.100 kroner i billigste nettbutikk.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Playstation 4 benytter 2,5 tommer store lagringsenheter med det såkalte S-ATA-grensesnittet, og til denne testen har vi tatt i bruk den aller billigste varianten med en lagringskapasitet på 1 terabyte. Det er i skrivende stund Samsungs 860 QVO, som vi testet i desember 2018 og konkluderte med at ga god valuta for pengene.

Laveste pris på nett ligger akkurat nå på 1 099 kroner, ned fra cirka 1 700 kroner da vi testet disken. Hvis du vil koste på deg en større disk på 2 TB koster den ganske nøyaktig det dobbelte.

Prisforskjellen på en PS4 Slim med 500 GB og en med 1 TB ligger for tiden på rundt 500 kroner, så i praksis koster det deg ikke mer enn 600-700 kroner ekstra om du skulle ville ha en SSD på 1 TB i stedet.

Det skal selvfølgelig også nevnes at om du bare er ute etter mer lagringsplass, så er den enkleste løsningen å bare kjøpe en ekstern harddisk og koble til.

Hva slags ytelsesforbedringer kan du forvente?

Før vi går gjennom hvordan det gjøres, kan vi se på hvorvidt det i det hele tatt er verdt det. Vi kjørte nemlig noen enkle tester før og etter harddiskbyttet.

Først: Tiden det tar å starte selve konsollen. Her måler vi fra pipelyden som kommer når vi skrur på konsollen med kontrolleren til skjermen for profilvalg dukker opp.

Dette tok 31-32 sekunder med originaldisken, rundt 23 sekunder med SSD-en.

Så forsøkte vi å starte opp det meget populære spillet Horizon Zero Dawn. Det tok 48 sekunder å nå menyskjermen med originaldisken, bare 28 sekunder med SSD-en. Å laste inn en lagringsfil noen titalls timer ut i spillet tok ett minutt og to sekunder med originaldisken, 34 sekunder med SSD-en.

Final Fantasy XV tok en liten evighet å laste inn før diskbyttet. Med SSD-en kuttet vi lastetiden på en lagringsfil fra 110 til 39 sekunder.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Mastodonten Final Fantasy XV viser kanskje enda tydeligere hva en SSD gjør med lastetidene. Å starte opp spillet (frem til Final Fantasy-logoen dukker opp) tok ett minutt og 12 sekunder med den roterende disken, 57 sekunder med SSD-en. Det skal sies at du nok kan trykke deg forbi et par av skjermbildene før dette skjer, og da ville den prosentvise forbedringen vært høyere.

Mest vanvittig er tiden det tar å laste inn en lagringsfil. Den samme lagringsfilen i FFXV tok massive ett minutt og 50 sekunder med originaldisken, bare 39 sekunder (!) med SSD-en.

Mindre spill som hysteriske Overcooked vil naturligvis ikke ha de samme forbedringene, men også her er det små kutt å hente. Å laste inn selve spillet tok 22 sekunder med originaldisken, 20 sekunder etter byttet. Å laste inn et brett (1:1) sank også fra 7,5 til 6 sekunder.

Vi oppsummerer med denne oversikten:

Hva trenger jeg?

I tillegg til selve disken, trenger du følgende:

  • En liten stjerneskrutrekker.
  • En USB-lagringsenhet med nok ledig plass til å ta backup av lagringsfiler, innstillinger og liknende, slik at du kan gjenopprette alt etter diskbyttet. Hvis du vil kopiere med deg selve spillfilene må du ha en enhet som har plass til det også, noe som fort kan være hundrevis av gigabyte. Enheten må også ha plass til systemfilene til selve Playstation-systemet, som er på en drøy gigabyte.
  • En PC med tilgang til internett.

Punkt 1: Backup

Første punkt: Backup av dataene på konsollen, skulle du ville ta dem med deg til den nye disken.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Det første du må gjøre, før du begynner å åpne konsollen din, er å ta backup av det du har på den. Plugg i USB-enheten din (minnepinne eller ekstern harddisk) og naviger til Settings -> System -> Back Up and restore. Velg Back Up.

Her kan du som nevnt velge om du vil ta med deg selve spillfilene du har installert, men om du har litt begrenset kapasitet på USB-enheten din er det greit å vite at alt dette kan lastes ned fra nett i etterkant. Vi droppa å ta med oss spillfilene, og resten utgjorde for undertegnede en fil på rundt 2,5 gigabyte.

Er du Playstation Plus-kunde kan du for øvrig også laste opp lagringsfilene dine til skyen, skulle du ønske det.

Punkt 2: Skru opp

Når backup-jobben er gjort, er du klar for å åpne konsollen. Skru den helt av, altså ikke i hvilemodus. Koble deretter fra strøm-, HDMI- og eventuelle andre kabler du har tilkoblet og fjern det lille trekantdekselet bakpå maskinen.

Her vil du se én skrue bak dekselet. Skru den ut og dra ut braketten som den eksisterende harddisken sitter fast i.

Av med dekselet til venstre, skru ut skruen i midten og deretter de fire skruene som holder harddisken fast i braketten.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Skru deretter ut de fire skruene som holder harddisken fast i braketten. Hvis du forsøker å skru fast den samme disken som vi gjorde, altså Samsung 860 QVO, vil du se at denne er lavere enn disken du akkurat tok ut. Det kan derfor være litt vanskelig å få den til å passe i skruehullene.

Mange SSD-er leveres i dag med små puter som er utformet for akkurat slike situasjoner, men du kan i praksis også prøve å skru den fast uten.

En liten papplate kan nok også gjøre susen, selv om det neppe er det mest optimale for å holde disken så kjølig som mulig.

Når du har skrudd enheten fast i braketten, er det bare å skyve den forsiktig tilbake inn i konsollen. Pass på at du får skjøvet den helt inn. Skru fast den ene skruen utvendig og sett plastdekselet på plass igjen.

Enkelte SSD-er vil være for lave for braketten. Det kan løses med en liten oppbygging eller å rett og slett skru den fast uansett.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Punkt 3: Last ned og installer ny systemprogramvare

Siden du nå har fjernet alt som lå på konsollen, må du laste ned et ferskt operativsystem. Det finner du her. Hvis du bruker den samme USB-enheten som du brukte til å ta backup med vil det allerede ligge en mappe som heter «PS4» på enheten, og inni denne mappa må du lage en ny mappe som heter «UPDATE». Her skal du lagre filen du laster ned fra Sonys servere.

Når du har byttet disk vil det være umulig å laste inn operativsystemet på konsollen. Derfor må du legge det inn på nytt.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Når det er gjort er du klar for å koble kablene tilbake i konsollen din og skru på igjen. Sannsynligvis vil du måtte koble til kontrolleren din med en USB-kabel for å få noen respons fra den. Her måtte vi i tillegg koble til USB-porten lengst inn mot midten foran på konsollen for å få dem til å snakke sammen.

Om du ikke allerede har koblet til USB-enheten med systemprogramvaren på, må du også gjøre det nå. Konsollen vil spørre om programvaren skal installeres.

Med nytt operativsystem på plass, kan du igjen gjennomføre de første oppsettsstegene til en ny konsoll.

Punkt 4: Gjenopprett fra backupfilene

Etter at oppsettet er gjennomført, er det bare å hente tilbake igjen innstillinger og lagringsfiler fra filen du laget i starten.

Naviger tilbake til Settings -> System -> Back Up and Restore, og velg deretter «Restore PS4». Konsollen vil spørre om den henter inn riktig fil, og hvis alt ser greit ut svarer du ja.

Noen minutter senere vil alle dine profiler, innstillinger og liknende være lastet inn, og du kan bruke konsollen akkurat som før - bare med en langt kjappere lagringsenhet.

Var det verdt det?

Tidligere har konsensus stort sett vært at det å bytte til en SSD i konsollen har kostet litt mer enn det har smakt. Fordelene har ikke vært like tydelige som på PC, og siden du kun har plass til én disk har det vært ganske kostbart om du ville ha mer lagring enn det Playstationen opprinnelig kom med.

Også i Horizon Zero Dawn ble lastetidene kuttet betydelig.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Nå har imidlertid SSD-prisene falt såpass at saken har blitt en ganske annen. For en drøy tusenlapp vil du i noen tilfeller kutte lastetidene med nesten to tredeler, noe som må sies å være en ganske solid forbedring.

Det hele faller sannsynligvis ned til hvor ofte du bruker konsollen og eventuelt hvilke spill du spiller. Om du bare spiller lette spill som ikke er plaget med lange lastetider, vil du sannsynligvis neppe ha behov for en SSD.

Om du bruker den ofte og stort sett spiller gigantspill som bruker minuttvis på å laste inn brett og lagringsfiler, er fordelene langt mer åpenbare.

annonse

Les også