Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

GuideBrukte julegaver

Dette er elektronikkgavene du får billig

Spare penger på julegavene ved å kjøpe brukt? Vi guider deg.

Dette er bare noen av tilbudene du kan finne.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/Finn Jarle Kvalheim, Tek.no/Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no/Ole Henrik Johansen, Tek.no/montasje
Torstein Norum Bugge

Det er jul, det er gråvær ute, det er masse å gjøre og masse penger å bruke på gaver til alt fra naboens hund til tremenningen du egentlig er litt usikker på om du kjenner godt nok til at fortjener gave. Mellom disse ytterpunktene finner vi også en bråte andre som skal ha gaver, og da blir det fort både stressende – og ikke minst – dyrt.

Men hva om vi fortalte at det fantes gaver du kan få på billigsalg, bestilt fra sofakroken hjemme og ikke rådyrt på et proppfullt og stressende kjøpesenter?

Nøkkelordet her er «brukt». Det finnes bokstavelig talt traktorlass på traktorlass med brukt elektronikk som folk vil bli kvitt på nettsteder som Finn.no, og leter du riktig kan du finne virkelig fine ting til spottpris.

Det gjelder imidlertid også å være obs på noen av fallgruvene man kan gå i når man kjøper brukt. Bruktkjøp er faktisk relativt trygt, og kan til og med være like trygt som å kjøpe nytt dersom du får med kvitteringen og gjennomfører handelen på korrekt måte.

Og gjør du det, vel, da får du tilgang til et marked der du kan få fryktelig mye maskinvare for pengene i nesten alle elektronikkategorier. Her har vi samlet noen av de aller beste tilbudene vi fant, og ett er sikkert; her er det mye å spare!

  • NB: Vi tar høyde for at prisene forandrer seg og at annonser kan forsvinne. Gi gjerne beskjed om du oppdager store endringer i grunnlaget for anbefalingene våre. Alle bruktprisene er tatt fra annonser der produktene er «som nye» og uten skader eller mangler.
  • NB: For ordens skyld: Finn.no er en del av Schibsted-konsernet, som VG og Tek.no også er en del av. Dette påvirker ikke vårt redaksjonelle innhold.

GTX 1070 / RX Vega 56 – Kraftige grafikkort til under 2.000 kroner

GTX 1070 og Vega 56 er omtrent like kraftige, og selges omtrent like billig.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Grafikkort er den kanskje viktigste bestanddelen av en skikkelig spill-PC, og det kan ta lang tid mellom hver gang man bytter det ut. Godt er dét, for dette er som regel ikke spesielt billige saker – i alle fall ikke om du skal ha kraftige saker!

Med mindre du kjøper brukt, da.

På bruktmarkedet begynner gamle høvdingkort nå å selges for en brøkdel av nyprisen sin, og to kort vi vil trekke frem spesielt er Nvidias GeForce GTX 1070 og AMDs Radeon RX Vega 56. Begge disse er mer enn kapable til å drive spill i opptil 1440p-oppløsning, og er selv i dag for veldig sterke kort å regne.

Da de ble lansert lå prisen imidlertid på nærmere 4.500 kroner, noe som jo er en ganske grei slump penger å investere i noe som tross alt er én bestanddel av en større maskin.

I dag finner du imidlertid en haug av disse på bruktmarkeder som Finn.no for priser ned i rundt 1.700 kroner – og da har du nok fortsatt noe rom for pruting.

  • Eksempel: Finn-annonse for GTX 1070 »
  • Nypris (alternativ): Fra 2.900 kroner for en GTX 1660 Ti.
  • Heller kjøpe nytt? Ta en titt på alternativet under:

Galaxy S9/S9+ – Knallbra toppmobil til til spottpris

Galaxy S9 er fortsatt en toppmodell i 2019.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det lanseres stadig nye toppmodeller, og de blir stadig dyrere. Spesielt de siste årene har prisene regelrett eksplodert, med telefonmodeller til nærmere 15.000 kroner i regulært salg.

Dét betyr imidlertid ikke at bruktprisen på telefonene holder seg like godt, og det er Galaxy S9 og Galaxy S9+ gode eksempler på. Til tross for at de ikke er veldig ulike sine nyere slektninger Galaxy S10 og Galaxy S10+, får du nå tak i flunkende fine utgaver av disse for ned i 2.500 kroner før noen pruterunder er unnagjort på Finn.

Til den prisen må dette sies å være helt eksepsjonelt mye telefon for pengene, og en perfekt julegave om du har en mann, kone eller en tenåring som har behov for en «ny» telefon men ikke vil ha noe billig og treigt.

Med tanke på at Galaxy S9 jo faktisk var fjorårets råeste Samsung-mobil, er prisfallet fra lanseringsprisen på 8.700 kroner til dagens bruktpris helt vanvittig – og definitivt verdt en vurdering.

  • Eksempel: Finn-annonse for Galaxy S9 »
  • Nypris (alternativ): Fra 7.400 kroner for en Galaxy S10.
  • Heller kjøpe nytt? Ta en titt på alternativet under:
Samsung Galaxy S10 SM-G973F 128GB
Samsung Galaxy S10 SM-G973F 128GB

MacBook Pro 13 Retina – 4.000 kroner for en gammel toppmodell som fortsatt holder koken

MacBook Pro 13 Retina er stadig en god maskin.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Helt frem til nye MacBook Pro 16 ble lansert for bare noen små uker siden, har det vært én modellrekke av Apples MacBook Pro-modeller mange har husket kjærlig: Retina-serien. Dette var maskinene Apple lagde fra 2012 til og med 2015, og felles for dem var at de innfridde mer eller mindre alle forventningene man hadde til både et Apple-produkt og til hva «Pro»-navnet betydde.

Her fikk du alle inngangene du behøvde, du fikk en svært velbygget og premium aluminiumskropp og solid ytelse på innsiden. Tastaturet og pekeplaten er fortsatt i dag noe av de beste du finner på markedet, og skjermen skjemmer ingen på hverken oppløsning eller lysstyrke selv i 2019.

Så var det haken da: den er ikke på markedet lenger. Men det finnes drøssevis av disse Retina-maskinene på bruktmarkedet, og der er det mulig å snappe opp gode kjøp nærmest kontinuerlig. I disse dager starter de billigste 13-tommerne uten nevneverdige skavanker på rundt 4.000 kroner, og det er en veldig lav pris for maskinvaren du faktisk får her.

Spesielt med tanke på at mange av disse maskinene kostet minst 12–13.000 kroner da de var nye.

144 Hz-skjerm – Profesjonell spillskjerm for en tusenlapp

Billige skjermer med 144 hz er det mange av.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Skal man spille PC-spill er det mange som ønsker seg en rask skjerm, ikke minst for kompetitive spill som Fortnite, PUBG, Overwatch eller CS:GO. Raske skjermer har høyere oppfriskningsrate, og kan altså vise flere bilder i sekundet enn «vanlige» skjermer, som kun viser 60 bilder i sekundet. Dette gir et mykere og jevnere bilde, og en generelt mye mer behagelig og mer responsiv spillopplevelse.

Dessverre er mange raske skjermer med eksempelvis 144 Hz (som kan vise 144 bilder i sekundet) dyre i butikkene, men på Finn kan du mer eller mindre konstant finne sjeler som ønsker å kvitte seg med sine skjermer.

I vårt søk fant vi en skjerm med 1920 x 1080 piksler og 144 Hz for skarve 1.000 kroner, og da snakker vi mye spillskjerm for pengene. Har du en Fortnite-glad tenåring i huset eller bare rett og slett ønsker å forbedre din egen spillopplevelse (ja, det er lov for voksne også!), så er dette den perfekte julegaven.

Fitbit Charge 3 – Knallbra aktivitetsarmbånd til halv pris

Fitbit Charge 3 er fin for å holde formen.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Det finnes mange måter å motivere seg selv til å trene på, eller bare holde seg i moderat god form. Du kan leie en personlig trener, du kan gi deg selv belønninger eller du kan rett og slett tenke på at du ikke vil ligge på stranda uten sommerkroppen på plass atter enda et år.

Eller så kan du kjøpe en dings som hjelper deg med å få treningen unnagjort. Nettopp en slik dings er Fitbit Charge 3, en såkalt «pulsklokke» som hjelper deg med å holde styr på ulike treningsøkter, finne treningsprogrammer, minne deg på at du burde trene igjen og gi deg statistikk over alt fra kilometer løpt til hjerterytmen din.

Dessverre skal du godt opp i over 1.000 kroner for å få en slik ny i dag, og da frister det nok litt mindre for mange – både for eget bruk og som julegave.

Men frykt ikke, for på bruktmarkedet finnes det råd, og vi fant flere tilbud helt ned i 600 kroner for Fitbit Charge 3 (og lignende pulsklokker) i fullt fungerende stand. Da er det med ett litt lettere å ta kjøpssteget.

Bose QC 25 – Knallbra støydemping for en neve hundrelapper

Bose QC 25 har støydemping.
Niklas Plikk, Tek.no

Det siste eksempelet vi vil trekke frem er noe som garantert virkelig vil få juleroen til å senke seg – bokstavelig talt. Bose har lenge vært gode på støydemping, og deres gamle høvdingmodell QC 25 regjerte lenge på tronen. I dag er den dyttet ned av nyere modeller fra både Bose og konkurrenter, men det er stadig et par sabla gode hodetelefoner.

Ikke bare får du skikkelig god støydemping for å stenge ute alt fra barnegråt til T-baner og flyturer, du får også en lyd som er veldig behagelig å lytte til og passer godt for lange flyturer. Kompakte og reisevennlige, ja, det er de også.

Da dette var nytt, vel, da var det også en annen ting de var: dyre.

2.500 kroner måtte du ut med i 2016 for å få tak i disse, og det er jo ikke rent lite for et lydspillende tilbehør. I dag er situasjonen en helt annen, og vi fant en bråte av disse på bruktmarkedet. De billigste lå og vaket rundt 700 kroner, og til den prisen er det ingen tvil: dette er mye ro for pengene.

annonse