Guide

Ubuntu 10.04

Introduksjon

Seks nye måneder har gått, og det er duket for en ny utgivelse av Ubuntu, nærmere bestemt 10.04 (altså 10 som i 2010 og 04 som i den fjerde måneden i året) a.k.a Lucid Lynx. Distribusjonen ble lagt ut tilgjengelig for nedlasting 29/4-10 på Ubuntu sin hjemmeside. Dette er en LTS-utgave (forkortelse for long time support), som innebærer at denne versjonen både vil satse mer på stabilitet, og vil også være støttet lengre enn de andre utgavene som kommer mellom hver LTS-utgave. Utgaver som ikke går under LTS har support på 8 måneder, mens LTS-utgaver har support i 3 år på desktop og 5 år på servere.

Til tross for at dette er en LTS-utgave, har Ubuntu 10.04 allikevel en god del spennende nytt å by på. Det som er mest synlig ved første øyekast, er det nye utseendet vi har sett små hint av og hørt snakk om i et par utgivelser nå. I tillegg har det også blitt en del forandringer i det medfølgende programvareutvalget. Oppstartstiden har blitt ytterligere redusert. Og selvfølgelig finner man oppdaterte pakker og programmer for den medfølgende programvaren og det som befinner seg i pakkebrønnene.

Vi kan ikke la en Ubuntu-lansering gå stille forbi uten en skikkelig gjennomgang av hva man kan vente seg, så her er en noe lenger artikkel for Ubuntu 10.04. Vi skal prøve å både være informative for de som er nysgjerrig på hva som er nytt i 10.04, samt komme med litt nyttig informasjon og hjelp til personer som ikke er vant til Ubuntu og Linux.