Til hovedinnhold

Enklere oppdatering

Introduksjon

Er du lei av å måtte finne frem kritiske Windows-oppdateringer, installasjonsfilene til favorittprogrammene dine og måtte oppdatere programmene manuelt? Ønsker du deg bedre oversikt over programmene og en enklere måte å oppdatere programmene på? I så fall er denne guiden for deg.

I denne guiden finner du tips til programmer av ulike slag som sørger for at dine favorittprogrammer i Windows enten installeres automatisk, eller gir deg bedre oversikt over oppdateringen av programmene.

Vi har tidligere hatt programmet AutoPatcher med i oversikten, men utviklerne har nylig fjernet nedlastingslenken - les mer.

Oversikt over guiden:

Windows Update

Windows Update er Microsofts tjeneste som sørger for å holde Windows oppdatert, noe som er viktig for å rette sikkerhetshull i Windows, og dermed redusere sjansen for at PC-er får skadelige programmer installert.

Automatisk oppdatering

Den enkleste måten å installere kritiske Windows-oppdateringer på er ved å slå på automatiske oppdateringer. Dette gjør du på følgende måte:

  • Windows XP: via Start, Kontrollpanel, Automatiske oppdateringer.
  • Windows Vista: via Start, Kontrollpanel, Windows Update, Endre innstillinger.

Her kan du sette en hake ved Automatisk, og du kan videre velge hvilket klokkeslett installasjonen skal foregå. Det kan være hensiktmessig at dette skjer når du ikke jobber med PC-en. Det holder å oppdatere Windows én gang i uka.

Manuell oppdatering

Du kan eventuelt laste ned og installere oppdateringene ved å besøke nettsiden Microsoft Update. Nettsiden justeres automatisk i henhold til din Windows-versjon, slik at du installerer riktige oppdateringer.

Noen ganger kan det ta lang tid før PC-en din får kontakt med Microsofts nettside. Dette er avhengig av trafikken på nettsiden eller overføringshastigheten på nettforbindelsen din.

Du vil etter hvert få et valg om to slags oppdateringer: "Hurtig" eller "Egendefinert". Du bør velge "Hurtig" dersom du skal installere kritiske sikkehetsoppdateringer. Det andre valget gjelder oppdateringer og programmer som er mindre kritiske.

Til slutt vil du få opp en liste over tilgjengelige oppdateringer. Det varierer kraftig fra gang til gang hvor mange oppdateringer som er tilgjengelige - det kan være alt fra ingen til flere enn ti.

UpdateStar

UpdateStar er et gratis program som gjør det enklere å holde programvare oppdatert. Det er utviklerne av programmet som sørger for å holde databasen oppdatert, og brukerne har også muligheten til å sende inn tips via programmet.

Du får beskjed når et program er blitt oppdatert, og en mulighet til å laste ned oppdateringen. UpdateStar dekker både gratisprogramer, shareware og kommersiell programvare.

Du har også, via UpdateStar-programmet, muligheten til å eventuelt fornye lisensavtaler eller abonnementer for shareware- og kommersielle programmer. UpdateStar skal ha gjort en avtale med de berørte selskapene som gjør dette mulig.

Last ned

Du finner mer informasjon og en nedlastingslenke på updatestar.com. Programmet skal i utgangspunktet støtte Windows 2000, XP og Vista, men vi merket at oppdateringsfunksjonen ikke fungerte under Vista. Programmet er fortsatt i betaversjon, og kan derfor være ustabilt.

Når programmet er installert vil det skanne PC-en for programmer. Du må selv trykke på "Search for Updates" slik at programmet setter i gang et søk etter oppdateringer. Du bestemmer selv hvor mye informasjon du får, og hvilke programmer du ønsker å få beskjed om.

InstallPad

InstallPad er et program som lager en liste over programmer, og som kan brukes til å ordne automatisk installasjon. Du velger selv hvilke programmer som skal installeres, og kan selv velge når disse installeres.

I tilfeller hvor et program har en innebygd funksjon som sørger for automatisk oppdatering vil InstallPad ikke være nødvendig.

Programmet gjør at du slipper å søke på nettet etter det aktuelle programmet. InstallPad bruker en spesiell type programlister som lagres som XML-filer. Hensikten med denne filen er å fortelle InstallPad hvor et program skal lastes ned, og hvordan det skal installeres. Du kan lagre dine favorittprogrammer som en XML-fil, og installere disse når du selv ønsker det.

InstallPad har et grensesnitt som gjør det enkelt for brukeren å velge hvilke programmer som eventuelt skal oppdateres på denne måten.

InstallPad installerer programmene uten at du trenger å trykke på noen "Neste-knapper" som gjør at installasjonsprosessen går videre.

Rediger programlisten

Du kan fjerne programmer fra listen ved å høyreklikke på programmet, og velge

Remove application

.

Dersom du ønsker å legge til et program må du først finne adressen (URL-en) til programmets installasjonsfil, og deretter kopiere adressen i Download URL-vinduet via Add new application-valget.

Når programmet installeres for første gang følger XML-filen applist.xml med. Du kan eventuelt lage din egen liste ved å åpne XML-filen i et tekstbehandlingsprogram som for eksempel Notisblokk, redigere filen etter dine ønsker, og lagre filen under et annet navn.

XML-filen er plassert i følgende mappe:

C:\Documents and Settings\<Brukernavn>\<InstallPad-mappen>

Stien til mappen avhenger av hvor du har plassert programmet InstallPad. Dersom du har problemer med å finne filen kan du søke etter filen applist.xml med Utforsker.

På nettsiden installpad.com finner du mer informasjon, og en nedlastingslenke. InstallPad krever Microsoft .NET framework 2.0.

Oppsummering

Noen programmer har innebygd funksjon som gjør at de oppdateres automatisk, men dette gjelder slett ikke alle.

Innstillingen "automatisk oppdatering av Windows" og programmet InstallPad har det til felles at de kan brukes til å oppdatere andre programmer i én operasjon. UpdateStar og InstallPad gir deg muligheten til å velge hvilke programmer du ønsker å oppdatere.

Merk at InstallPad er et tredjepartsprogram som oppdaterer programmer på en annen måte enn det som er tenkt av utviklerne av originalprogrammene. Utviklerne av UpdateStar påstår selv å ha avtaler med selskapene som utvikler programvaren som blir oppdatert via UpdateStar.

Dersom du velger å oppdatere Microsoft-programmer via et tredjepartsprogram, kan du ikke forvente å få kundeservice fra Microsoft, dersom noe skulle gå galt. Du bruker derfor programmene på eget ansvar.

Se også de øvrige Windows-relaterte guidene på Hardware.no:

Les også
AutoPatcher gjenoppstår
Les også
Mer effektiv minnebruk?
Les også
MSBLOGs femti beste
Les også
Programtips: GiveAway-of-the-Day
Les også
Nye oppdateringer fra Microsoft
Les også
Et friskere skrivebord
Les også
Windows-avslutning/omstart
Les også
Optimalisering av Windows
Les også
Oppstart av Windows
annonse