Til hovedinnhold
GuideAircondition / klimaanlegg

Slik velger du en aircondition du kan flytte rundt på

Ni viktige sjekkpunkter for å bli fornøyd.

I overkant hett inne?

Det er lett å styre temperaturen rundt oss når det er kaldt ute. Ovner er rimelige nok til at de kan være i alle rom. Men å oppnå perfekt temperatur om sommeren kan være mer utfordrende. Selv i hus med grei varmepumpedekning kan det være etasjer eller rom som er utenfor rekkevidde for klimastyringen.

Det er her en flyttbar aircondition (AC) kan hjelpe. Det er bokser som er rundt meteren høye, som triller på hjul og som har en tykk lufteslange som helst vil ut et vindu eller en ventil. Vanligvis er de bygget i hvit plast og vanligvis koster de et sted mellom 2500 og 7000 kroner.

I motsetning til en varmepumpe som kan levere både nedkjølt og oppvarmet luft avhengig av behov, kan som regel de flyttbare AC-ene bare levere nedkjølt luft. Noen få har oppvarming også, men de fungerer i så fall bare som vifteovner og ikke som effektive varmevekslere slik varmepumpen din gjør.

Flyttbar AC bør være siste utvei

Før du velger er det uansett viktig å være klar over et par ting.

En flyttbar AC er veldig lite effektiv sammenliknet med fastmonterte klimaanlegg. Siden kompressoren og kjøledelen jobber inne får du både støy og tilførsel av varme fra selve enheten. I en varmepumpe bor disse delene ute. At flyttbare AC-er stort sett leveres med én avløpsslange betyr at de bruker allerede nedkjølt inneluft til å kjøle ned ny inneluft, samtidig før de trekker den oppvarmede avløpsluften ut. De trekker dermed ny og varm luft inn utenfra. Dersom du kan bruke en fastmontert løsning med selve varmeveksleren ute, som en varmepumpe, vil det alltid være mer effektivt enn en AC med hjul og slange.

I motsetning til en del gamle påstander bruker ikke varmepumper vanvittige mengder strøm på å kjøle - vi snakker som regel om en makseffekt på rundt kilowatten og betraktelig mindre enn det når temperaturen bare skal vedlikeholdes.

Men varmepumper sitter tross alt grådig godt fast i veggene de er montert på. Så hva skal du se etter hvis du først skal velge AC til å kjøle ned et hett arbeidsrom eller soverom?

Dette er de ni viktigste punktene:

Kjøleeffekten for flyttbare AC-er er som regel oppgitt med BTU i hele tusen. Det er ikke en presis merkelapp og effekten oppgitt i watt kan være en bedre rettesnor. Uansett er det som regel en fordel med høyest mulig kjøleeffekt, slik at maskinen ikke trenger å gå like mye eller jobbe like tungt for å kjøle ned rommet den skal stå i.

1. Hvor høy kjøleeffekt har den?

BTU står for British Thermal Unit, og svært forenklet angir BTU per time hvor stor kapasitet for temperaturendring en luftkjøler (eller varmer) har - det beskriver kjøleeffekten fra AC-en. Men effekten oppgis som regel også mer presist i watt. For BTU-tallet er det greit å vite at slike enheter som regel plasseres innenfor nærmeste kategori - og at det derfor kan være forholdsvis store variasjoner i oppnåelig effekt. Høyere tall både på både watt og BTU er bedre, hvis du vil ha mye kjøling. Hvis du ser på to kjølere med likt antall BTU - er oppgitt effekt i watt høyere på én av dem? Da kan den være sterkere og plassert i samme bås som en med lavere reell BTU.

2. Hvor mye luft flytter den?

Den oppgitte BTU-en kan være høy, men det er viktig at også den flyttede luftmengden er høy hvis du skal dekke et stort rom. Tallet oppgis i kubikkmeter per time. Høyere er bedre - men jo høyere tall, desto mer støy.

3. Hvor mye bråker den?

Jo mer luft, jo mer bråk. En ulempe med flyttbare aircondition-anlegg er at de lager masse bråk. Selv når de går på tomgang og fungerer som vifter vil det ofte være ganske mye lyd i dem. Det er tross alt mye luft som skal presses gjennom både filtre og kjøleradiator. Men det er forholdsvis stor forskjell på de beste og de verste i klassen. Vær obs på at det også kan komme ganske mye ekstra støy idet kompressoren som kjøler går av og på - dette er grunnleggende sett innmaten i et kjøleskap som tar seg av inneklimaet, så på sitt verste kan det bråke en del.

Vurder også hva som er akseptabelt av støy for rommet ditt. Kjøper du en overdimensjonert AC for romstørrelsen vil kompressoren måtte gå mindre, og viften kunne stå på lavere nivå.

Trenger AC-en tømming? Alle slike maskiner har vanntank og lenseplugg, men de fleste modellene kaster det meste av fuktighet ut vinduet, og må bare tømmes hvis det har vært spesielt høy luftfuktighet.

4. Trenger den tømming?

Klimaanlegg fungerer også som avfuktere. Innelufta blir tørrere når du bruker dem - og det kan være en vel så stor grunn til å ha dem som bare kjølingen de gir. Men vannet forsvinner ikke nødvendigvis av seg selv. Alle AC-er har tank og dreneringsplugg, men de fleste av de dyrere modellene kvitter seg med mesteparten av luftfuktigheten i den varme luften de dytter ut vinduet eller ventilen slangen står i. Disse må vanligvis bare tømmes unntaksvis, hvis det er svært høy luftfuktighet inne. En AC som ikke kvitter seg med fuktighet i det hele tatt må tømmes jevnlig - hvis ikke risikerer du feil med maskinen eller at den «tisser på gulvet».

Det kan dessuten være greit å passe på hvor vanntanken sitter. Hvis dreneringspluggen sitter lavt på enheten kan det være vanskeligere å tømme den enn om pluggen sitter høyere opp.

Slik kan to ulike vindusmoduler se ut. Øverst en variant som du får med Powers Senz- og Point-modeller, der en trakt smalner inn slangen før den monteres i vinduet. Nederst vindusmodulen til en utgått Andersson-modell fra NetOnNet. Andersonvarianten er langt mer krevende å få plass til i vinduet.

5. Hvordan er vindusmodulen?

Plasseringsvennlighet er hovedårsaken til å velge en flyttbar AC. Og da er det én faktor som er vel så viktig som selve enheten; slangen og vindusmodulen. Her finnes det ulike varianter. Noen trykker hele diameteren til lufteslangen inn i en ramme, som dermed blir svært kraftig og holder vinduet åpent. Andre og bedre løsninger monterer slangen på en trakt der kun en forholdsvis smal del må klemmes fast i vinduskarmen. For de fleste vil traktløsningen være bedre.

OBS! Det finnes også løsninger med to slanger. Disse er langt mer effektive enn modeller med bare én slange. De henter nemlig luften de bruker til å kjøle inneluften utenfra, og de sender den tilbake dit igjen etterpå. Modeller med bare én slange vil alltid trekke inn igjen en del luft, siden de konstant dytter luft ut gjennom avløpsslangen sin. Men varianter med to slanger er vanskeligere å plassere og passer færre vinduer enn modeller med bare én. Enkeltslangeløsningen er den aller vanligste i norske butikker.

Denne AC-en har motorisert sving sidelengs, mens den må justeres manuelt i høyden. Svingen har også en lei tendens til å gå tilbake til et fast punkt når den justeres med app, mens fjernkontrollen kan stoppe den akkurat der du ønsker.

6. Kan den styre luftstrømmen?

En enhet med sving på utkastet gir jevnere nedkjøling av kåken. De mest avanserte modellene kan svinge både fra gulv mot tak og fra høyre mot venstre. Noen av de enkleste modellene har knapt nok spjeld du kan dreie på selv - gjerne kun i høyden. Disse egner seg fint til nedkjøling av ett bestemt punkt - men det kan også bli i overkant kjølig for den som måtte befinne seg i luftstrømmen. Det kan også være ulik kvalitet på svingløsningene - går svingen alltid tilbake til start eller et utgangspunkt når den stoppes, eller stoppes den der den er? Noen ganger ønsker man kraftig punktavkjøling, og da kan det være fint å stoppe strålen akkurat der den er.

7. Går eksosviften hele tiden?

De beste AC-ene har flere vifter. De billigste har som regel bare én. Men dette er ikke strengt forutsigbart - noen av de mer påkostede har også kun én - dermed må du spørre for hver enkelt modell for å være sikker. Hvorfor er dette viktig?

Fordi en modell med én vifte alltid vil sende eksos ut vinduet ditt - også når den bare står og blåser som en vifte. Det betyr at kjølingen den kanskje akkurat gjorde motvirkes av luft enheten trekker inn også når kompressoren ikke står og går. Dette er spesielt viktig for svakere enheter som jobber mye for å dra ned temperaturen. Når kompressoren har gått i en time for å dumpe tempen med et par grader ønsker du ikke at viften skal fortsette og gå og trekke opp igjen temperaturen umiddelbart etterpå.

En bedre AC vil kutte ut viften som kjører luft over radiatoren og ut vinduet når den bare er i viftemodus. Dette er betydelig mer effektivt totalt sett.

Det finnes flere måter å betjene en AC på. Du kan trykke rett på panelet, du kan bruke en fjernkontroll med eller uten fullt informasjonspanel integrert eller du kan bruke app.

7. Hvordan fjernstyres den?

App? Fjernkontroll? Hvor er skjermen?

Nesten alle AC-er har fjernkontroller. Men svært mange av dem har ganske dårlige fjernkontroller der du ikke ser akkurat hvilken innstilling som kjører. Da er du helt avhengig av et tydelig informasjonspanel som er lett å se. I de verste tilfellene ligger dette panelet oppå maskinen, mens fjernkontrollen ikke har sitt eget display. Da ser du ikke hva slags innstilling maskinen har uten å gå bort til den. Kanskje står den plutselig i avfuktingsmodus?

OBS! Det er bittelitt tidlig for app-løsninger for flyttbar AC. Her vil det i mange tilfeller være bedre å gå for en fjernkontroll med display om du vil ha full kontroll. Appene som brukes er per dags dato ofte ganske middels og de er tidvis ikke laget av AC-produsenten selv. Dermed har du ingen sikkerhet for at de får flere oppdateringer etter at du har kjøpt enheten. Sannsynligvis vil dette bli vesentlig bedre i løpet av de neste to til fem årene.

8. Har den tilleggsfunksjoner?

Tilleggsfaktorer som mulighet for å kjøre AC-en som luftrenser eller kanskje som varmekilde kan være av betydning ved siden av kjølefunksjonen. Dermed kan boksen være nyttig også utenom forsommer, sommer og sensommer. Men igjen er det viktig å passe på om AC-en har flere vifter til luftsirkulasjon og kjølefunksjon, siden det er ugunstig at eksosrøret blåser også vinterstid, når det neppe vil være montert i vinduet.

9. Hvordan er designen?

Går du inn i en elektronikkforretning i mai eller juni vil du som regel se klimaanlegg stablet fra gulv til tak. Men de heter ofte ting som Senz, Point, Andersson og Sandstrøm. Dette er butikkmerkene til de ulike kjedene. Disse er det ikke nødvendigvis noe i veien med - men de færreste slike merker utvikler produkter selv. I stedet brukes merkenavnene til å stemple hjem eksisterende produkter. Den viktigste ulempen med det er at det sjelden er noen felles designfilosofi ute og går fra modell til modell. Dermed snakker vi om relativt anonyme, og noen ganger ganske stygge, hvite bokser.

Går du for uavhengige merkevarer som Wilfa, Hace og Woods, for å nevne noen, har disse i noe større grad tiltalende design og en slags gjennomgående designfilosofi fra modell til modell. Men enkelte modeller også fra disse leverandørene byr på den hvite plastboksopplevelsen du får fra kjedemerkene.

annonse