Tek.no

Guide

Google Assistent har mange konkurrenter, blant annet denne høyttaleren fra Kina

Alibaba
10 Sept 2018 08:00

Google Assistent åpnes endelig opp for norske brukere. Den er taleassistent nummer to på det norske markedet, etter at Apples Siri har vært her noen år. Men på verdensbasis er den ikke alene.

Det er en rekke slike taleassistenter i omløp, og de har oppstått på litt ulike typer produkter av forskjellige årsaker.

Her er de viktigste taleassistentene som konkurrerer om å forstå oss på mobiler og smarte høyttalere.

Amazon Alexa

Amazons Alexa-assistent bor i høyttalere og smartskjermer fra det gigantiske shoppingnettstedet som er kjent for alt fra bøker til levering av dagligvarer og filmstrømming.

Dette er den eneste av de tre mest kjente taleassistentene som ikke oppsto på en mobiltelefon. Echo-produktene har alltid vært smarthøyttalere laget for å bestille ting fra Amazon, svare på spørsmål eller styre smarthusprodukter.

Først etter at Echo-produktene fikk en viss utbredelse på egen hånd begynte Alexa å dukke opp som taleassistent på mobiltelefoner, og da gjerne som tillegg til Google Assistent.

Selv om hverken Google Assistent eller Amazon Alexa er de eldste aktørene på området er de definitivt størst og viktigst om vi forutsetter husbruk.

På tampen av fjoråret hadde Google og Amazon en samlet markedsandel på 93 prosent av smarthøyttalermarkedet.

Apple Siri

Apples Siri er taleassistentenes gamle dame. Apple har holdt på lengst – helt siden 2011, faktisk. Og Siri bor nå i både iPhoner, Macer og iPader. I 2015 begynte Siri å snakke norsk, som den aller første av disse taleassistentene. Apple har også sluppet smarthøyttaleren HomePod, men valgte å utvide Siri-funksjonaliteten kraftig fremfor å slippe høyttaleren i hele sitt nedslagsfelt.

Dermed er Siri eldst av taleassistentene både internasjonalt og her i Norge, men samtidig er den ikke til stede på andre dingser enn telefoner, nettbrett og PC-er. Det viktige her er fraværet av høyttalerne som gjerne står dandert rundt i huset i markedene der de er å finne.

Må du først dra mobilen opp av lommen for å snakke til taleassistenten din er det langt mer innsats involvert enn å bare snakke ut i luften til nærmeste høyttaler eller TV.

Hvor lenge markedet forblir slik er dog usikkert – Google karret til seg én fjerdedel av markedet på sitt første år med smarthøyttalere i fjor.

HomePod både imponerte og skuffet: Les testen av Apple HomePod her »

Microsoft Cortana

Microsoft Cortana har i hovedsak et forholdsvis begrenset liv i PC-er med Windows og spillmaskinene i Xbox-serien. Men det er likevel snakk om svært mange enheter totalt funksjonen er å finne i.

Da den ble lansert i 2014 skulle den også være i Microsofts mobiltelefoner, men siden den gang har Microsoft rukket å rote det til for seg både for Windows Phone- og Windows 10 Mobile-plattformene. På den positive siden er den sluppet som app for Android, og har dermed et langt større nedslagsfelt enn man kanskje skulle tro.

Det finnes noen få smarthøyttalere med Cortana, men enn så lenge er de ikke mange.

Samsung Bixby

Samsungs Bixby-assistent bor på Galaxy S8, Galaxy S9 og nye Galaxy Note 9 og er i tillegg å finne på Galaxy A8, om enn uten den irriterende ekstraknappen som Galaxy S-modellene har.

Enn så lenge har Bixby-lanseringen muligens irritert flere enn den har gledet. For det første lovte Samsung at den ville fungere på engelsk og koreansk ved lansering. Det gjorde den ikke. Kun hjemmemarkedet i Korea fikk glede av assistenten i begynnelsen. Engelsk ble imidlertid lagt til etter noen uker.

Fortsatt er dette en tjeneste som støtter svært få språk med tanke på hvor mange land telefonene med Bixby-knapp selges i. På den annen side skal Bixby ha bedre muligheter til å fungere inni apper enn mange andre assistenter.

Bixby er stor i utbredelse, men sannsynligvis en av de minste i reell bruk.

Huawei HiAssistant

Det er mange som snakker både om assistenter og AI, eller kunstig intelligens om du vil. Huawei ventes å lansere sin egen taleassistent, som visstnok skal være den første til å ha en slags følelsesintelligens, slik at den skal kunne forholde seg bedre til brukeren.

Det skal sies at alle taleassistenter har som ideal å fungere med naturlig språk, slik at du skal slippe å huske kommandoer eller setningsstrukturer som skal til for at de forstår. Selv ikke dette klarer alle å leve 100 prosent opp til, så vi tillater oss en viss skepsis til at Huawei får til dette. I hvert fall på første forsøk.

Navnet på Huaweis assistent skal være HiAssistant, men noen større lansering har vi så langt ikke sett fra kineserne. De støtter primært Assistent og Alexa utenfor Kina.

Alibaba Tmall Genie

Alibaba kan muligens best beskrives som Kinas Amazon. Begge ledes av noen av verdens rikeste menn, henholdsvis Jeff Bezos og Jack Ma, de dominerer omtrent hver sin halvdel av verden og de har begge taleassistenter. Alibaba kom imidlertid litt sent i gang.

I fjor lanserte de sin Tmall Genie som bor i en smarthøyttaler, akkurat slik Alexa gjør i Echo-produktene. Men taleassistenten er på vei inn i biler også.

Enn så lenge har vi hatt få grunner til å oppleve nærkontakt med de mer Asia-orienterte produktene, men gitt Alibabas gedigne størrelse virker det ikke utenkelig at også Tmall Genie kan finne en plass også i Europa og USA med tiden.

Har du ikke troen på taleassistenter?
Les hvorfor vi mener Google Assistent er viktig »

Les også
iPhone «kvelder» når du sier dette til den
Les også
Bil uten CarPlay eller Android Auto? Da har Amazon noe for deg
annonse