Fem klassiske PC-pek du bør teste ut i morgen

Disse tipsene går aldri av moten.

Det å spille dine venner, kolleger eller kjæreste et lite puss er selvfølgelig lov - også på datamaskinen. I en litt spøkefull/rampete ånd – det er jo snart dagen for slikt – har vi her samlet fem enkle og klassiske streker du kan gjøre med en hvilken som helst Windows-PC som ikke blir passet på eller er låst.

Om ikke annet blir det da en liten lekse om viktigheten av sikkerhet.

Mens triksene i seg selv er relativt harmløse, må du dog huske å se an hvem du velger å lure, siden ikke alle deler den samme formen for humor. Vær også tilgjengelig for å hjelpe den som blir utsatt for spøken - spesielt dersom vedkommende ikke er spesielt datakyndig. Ellers går det fort fra en rampestrek til å bli sabotasje.

1. Gjør skrivebordet statisk

Dette kjente peket går kort fortalt ut på å ta et skjermbilde av Skrivebordet, legge dette som skrivebordsbakgrunn og gjemme alle de virkelige ikonene. Fremgangsmåten er som følger:

  1. Ta skjermbilde (Print Screen-tasten) som limes inn (Ctrl + V) inn i Microsoft Paint eller et annet bilderedigeringsprogram. Lagre filen som en bmp-fil.
  2. Høyreklikk på bildet og velg Bruk som skrivebordsbakgrunn.
  3. Høyreklikk på Skrivebordet, velg Vis fra menyen og fjern haken ved Vis skrivebordsikoner.
  4. Flytt oppgavelinja. Med mindre den er låst (høyreklikk den for å sjekke) kan den flyttes (dra-og-slipp) til en annen kant av skjermen. Sørg for at den skjules (høyreklikk linja, velg Egenskaper og huk av for Skjul oppgavelinjen automatisk).

Offeret for denne spøken vil snart oppdage at å klikke noe for å lukke vinduer, åpne filer eller bruke startmenyen med musepekeren er nytteløst (det er jo i praksis et blankt skrivebord), men siden alt ser ut som normalt er det veldig forvirrende.

Moroa er som regel over når vedkommende snubler over oppgavelinjen eller bruker Windows-tasten på tastaturet.

For ekstra desperasjon kan du forresten alltids åpne et nettleservindu med noe spennende innhold før du tar skjermbildet.

2. Lur noen til å tro at de får blåskjerm

Dette er ikke noe mer komplisert enn en skjermsparer fra Microsoft som gjør at PC-en tilsynelatende har fått den fryktede Blue Screen of Death (BSoD). I tillegg til å vise feilmeldinger basert på maskinvaren til den aktuelle datamaskinen, simulerer den også jevnlige forsøk på å starte Windows på nytt. Last den ned her.

BSoD-skjermspareren er ikke akkurat ny, så selv om den også fungerer på de nyeste versjonene av Windows vil en erfaren bruker kunne ta spøken på at det er den «klassiske» blåskjermen som dukker opp. Men det er det faktisk slett ikke alle som tenker på.

Aw, crap!

Denne spøken er fin å kjøre mens kollegaen din tar røykepause, især dersom han eller hun holdt på med noe viktig. Er du full av f... eh moro kan du som en bonus nappe ut ledningene til mus og tastatur, men pass i så fall på at arbeidet er lagret – vedkommende vil jo da trolig bruke svenskeknappen for å forsøke komme ut av knipa.

3. Bytt tastaturoppsett

Norsk tastatur er vel og bra, men hvorfor ikke prøve noe litt mer eksotisk? I datamaskinens Kontrollpanel er det mulig å forandre på språk og velge hva slags tastaturspråk du vil ha - bare legg til det du ønsker. Nå kan du selvfølgelig skifte til noe helt uforståelig, men mer forvirrende blir det dersom tegnene tilsynelatende bare har byttet plass.

Hørt om Dvorak? Det har sikkert ikke kompisen din.

Forsøk Dvorak så skjønner du hva vi mener.

Pass til slutt på å velge «riktig» språk på datamaskinens oppgavelinje, eller slett alle andre inndatametoder for å gjøre det ekstra vanskelig å oppdage spøken.

4. Autokorrektur fra helvete

Pur ondskap.

De fleste av oss bruker et skikkelig tekstbehandlingsprogram som Microsoft Word eller LibreOffice Writer, og da har vi også en autorettingsfunksjon. Her går det an å legge til ting som gjør brevskriving til et sant mareritt for en mindre datakyndig person. Autoretting eller -korrektur finner du i LibreOffices Verktøy-meny, eller Alternativer -> Korrektur i Word.

5. Musepekerpek

Åpne opp Kontrollpanelet og finn Egenskaper for mus. Nybegynnere bytter om på høyre- og venstreklikk, men et litt mer subtilt triks er å forandre på selve pekeren.

Muspekeren trenger da slett ikke være en peker...

Under fanen for pekere, bla gjennom lista til du finner opptatt-animasjonen (eller timeglasset), noe som gjør at det ser ut som datamaskinen jobber og sliter kontinuerlig - for de fleste et tydelig tegn på at noe er galt. For best effekt, sørg for at så mange pekerinstanser som mulig viser det samme timeglasset.

Åja, før vi glemmer det: Snarveien for å låse PC-en er Windowstast + L. Har du forresten et godt PC-pek på lur kan du gjerne dele det med oss og andre i diskusjonstråden.

Artikkelen har vært publisert tidligere, men oppdatert for dagens programvare/operativsystem.

Les også
Nå flyr Word og Excel ut på nettet
Les også
Få maskinen til å starte raskere
Les også
Fem som fjerner alt
Les også
Råd for trøblete taster
annonse